zondag 10 december 2023

Kerriepoeder zelf maken

 Ik deed mezelf een plant cadeau. Geen kerstster of amaryllis, maar een kerrieplant!
Of anders gezegd: de helichrysum korma. Deze vaste plant, eigenlijk een heestertje 
stond ooit in mijn kruidentuin, maar kon ik niet meer terugvinden.
Dus kocht ik 'm opnieuw, voor mijn 1000ste blog ;)!

De kleine gele bloempjes waarmee deze plant bloeit, worden in potpourri  of droogboeketten gebruikt.
Helichrysum (je hebt diverse soorten) wordt in de volksmond ook wel strobloem genoemd. 
De zilvergrijze blaadjes van de helichrysum korma geuren sterk naar kerrie, maar... 
hier wordt géén kerrie van gemaakt! De plant is zelfs niet eetbaar. 
Een takje van de kerrieplant kun je zo'n 10 tot 15 minuten  meekoken 
met rijst of saus, maar je verwijdert ze voor het opdienen, net zoals een blaadje laurier. 
Kerrie is namelijk een specerijenmengsel wat oorspronkelijk uit India komt. 
De naam komt van kari en kari komt van saus (Tamil)

In India heeft elke familie haar eigen unieke garam masala (kerrie maar dan zonder kurkuma) 
recept, wat van moeder op dochter wordt doorgegeven.

Ik vind het juist in de winter heerlijk om met gloedvolle, warme specerijen bezig te zijn
en word er vrolijk van.

Hoe maak ík mijn eigen kerrie?
Het kan heel simpel met maar vier ingrediënten,
maar ik voegde ook mijn favoriete specerijen toe. Kijk maar!


Kerriepoeder 

     
Ingrediënten:
  • 8 el kurkuma
  • 6 el koriander
  • 4 el komijn
  • 2 el gember
  • 6 tl paprikapoeder mild of gerookt
  • 4 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl kardemom


Hoe maak ik het klaar:
Verzamel de specerijen. Het is prima als ze niet gemalen zijn. Neem gerust korianderbolletjes, komijnzaadjes, kardemompeulen en peperkorrels als je die hebt.
Met een eenvoudige handvijzel plet je ze fijn 
waardoor veel smaak en aroma vrijkomt.
Roer de specerijen goed door elkaar
en doe ze in goed afgesloten potjes.


Dát is alles! Lekker snel gemaakt!

Je kunt specerijen lang bewaren, maar de geur en smaakintensiteit loopt 
langzaam terug. Ik maakte extra veel, maar je kunt deze hoeveelheid 
makkelijk halveren  en elke keer opnieuw kerrie maken.

Het koken met zelfgemaakte specerijenmengsels geeft een
extra charme bij het koken.

Mijn specerijen koop ik altijd bij de toko op de hoek 
in zakjes van 85 tot 100 g. 
Heb je eenmaal een voorraadje basisspecerijen aangelegd, dan kun je zelf 
 experimenteren met verrassende, bijzondere mengsels.

Kerrie gebruik je om smaak en kleur aan allerlei gerechten te geven. 
En wat te denken van kerriesoep?  Die ga ik deze week eens maken...
Deze leuke potjes, gekregen van de Sint,  hebben gelijk een mooie bestemming.

Lees je wat langer mee, dan weet je het al!
Dit is mijn 1000ste blog!
Ik wil iedereen bedanken die meeleest, want tja... zonder publiek
wordt het een heel ander verhaal.
Bedankt voor het delen van mijn blog(verhalen), de leuke en soms hartverwarmende 
reacties, voor het meedoen aan winacties en het af en toe klikken op advertenties,
voor een heel klein beetje inkomsten.
Ik heb nog ideeën genoeg om te schrijven.
Blijf je meelezen?
En reageren en delen?!

De winaar van de winactie ter ere van dit 1000ste blog is geworden....

Tadaa!!

Viviane in de Eifel van 'oh'n kruid'.
Van harte gefeliciteerd met je winter-must-have pakket!!
Super leuk voor jou!
Ik duik deze week de keuken in om een lekkere hoestsiroop en lippenbalsem
 te maken voor in het pakket en dan komt het jouw kant op!
Stuur jij in een privé berichtje nog even je adres?!


En wanneer je een keer misgrijpt in de keuken omdat de kerrie op is, 
zet dan in een handomdraai je eigen huisgemaakte kerrie in.
Of kook een takje van de winterharde kerrieplant mee voor de geur.

Geniet van lekker eten en drinken!