dinsdag 7 februari 2017

Tijd in mijn keuken (5)

Heb je dat ook wel eens? Zo'n zin in iets van de zomer, iets groens....... Afgelopen week liep ik echt verlekkerd langs het schap in de supermarkt, waar kant en klare bakken lunchsalades staan. Met pasta en mozarella, met couscous en geitenkaas, met of zonder olijven en zongedroogde tomaatjes.....  En dan waren ook nog heel wat bakken afgeprijsd vanwege beperkte houdbaarheid. Maar..... ik kon me inhouden. Ik kan het toch ook zelf klaarmaken? En veel lekkerder, met mijn favoriete ingrediënten! Met nog een vers blaadje uit m'n tuin......
Zo gedacht, zo gedaan!
Ik heb deze week lekker uitgepakt voor de lunch. Dus naast mijn weekmenu voor de avondmaaltijd, heb ik ook wat lunchsuggesties voor je.
Want zeg nu zelf: elke dag een boterhammetje is toch vreselijk saai?!

Mijn weekmenu:
En ik begin met de lunch.
Zondag ochtend had ik de wekker vroeg gezet. Deze dag hadden we gezinsdienst in de kerk en we zouden samen lunchen. Als iedereen iets meeneemt, hebben ook gasten meer dan genoeg.
Ik besloot gebruik te maken van wat mijn tuin biedt en daarom zette ik de wekker vroeg. Om even 8 uur was ik al in de moestuin te vinden om boerenkool te oogsten. Een klein beetje had ik eigenlijk maar nodig, want ik wilde een hartige boerenkooltaart maken.
De plakjes bladerdeeg (gemak dient de mens) lagen op het aanrecht te ontdooien, de oven stond aan. Na de gang naar mijn moestuin, liep ik even langs het kippenhok voor de verse eitjes van die dag. Yes! Ze leggen nog steeds, de dames kip!
Ook twee eitjes 'geoogst' en toen was het haasten om de boerenkooltaart in de oven te zetten.
Vervolgens de ontbijttafel klaar zetten. Op de één of andere manier staan we zondagochtend allemaal  in de slow-motion-stand. Maar deze keer waren  we, met boerenkooltaart en een mand vol lychees, op tijd in de kerk. Alles werd door de keukenploeg alvast klaargezet voor de lunch.
En mijn lunch bestond deze dag dus uit een zeer uitgebreid buffet. Ik at hartige muffins, salade, brood, hummus en nog veel meer. De keuze (en ook de hoeveelheid) was reuze!
Maandag lunchte ik alleen. Tussen het schoonmaken en een gesprek op school door, at ik gauw een paar boterhammen.
Dinsdag nam ik wat aardperen en ik besloot er lekkere koekjes van te bakken. Schoongemaakt, geraspt, een ei, wat bloem, karwijzaad en dan bakken als kleine rösties in de pan. Heerlijk!


Dát smaakt prima op een koude dag!
Op woensdag kon ik me niet meer inhouden.
Ik maakte een heerlijke lunchsalade met couscous, komkommer, rozijntjes, zongedroogde tomaat en zelfs nog rucola uit de tuin. Lekker vers! Lekker groen!


Ik probeerde allerlei mooie foto's te maken en kwam er toen achter, dat ik dit recept al lang een keer gepost had. Klik hier voor het recept.
En zo makkelijk..... op donderdag at ik hier weer een portie van en op vrijdag, toen een vriendin onverwacht bleef lunchen, maakte ik ook nog twee mooie borden hiervan klaar.
Zo'n salade verveelt niet zo gauw!
Op zaterdag at ik een lekker warme groentetosti. Daar kunnen werkelijk alle groentes tussen. Dus ik nam een worteltje, een champignon, klein beetje mais en een pluk verse alfalfa vanuit mijn kweekbakje om er deze keer tussen te doen. Voor meer suggesties: klik hier.

Avondeten:
Na het zondagse, uitgebreide lunchbuffet, had ik 's avonds niet veel zin en inspiratie meer. Met het restant verse boerenkool, een restje van de chili, maakte ik een nieuwe boerenkoolchili. Geserveerd met vers afgebakken, biologisch stokbrood was het weer een volwaardige, gezonde maaltijd!
Maandag ging er een heus gejuich op in de keuken. Eindelijk aten we weer eens..... Wortellasagne! Dé absolute favoriet van onze kinderen. Ze kunnen niets bedenken wat lekkerder is. Nieuwsgierig? Het recept vind je hier
Dinsdag had ik zin in courgette èn in makkelijk. Ik heb nog een aantal courgettes in  zakjes  ingevroren Spaghetti met romige courgette-kaassaus maakte ik klaar. Nog wat champignons erbij. Lekker!!
Ik heb nu nog vier courgettes over......
Woensdag aten we een keer zuurkool. Niet echt een favoriet hier, maar  zuurkoolstamppot met een tropisch tintje, smaakte toch wel goed voor een keertje. De aardappels komen trouwens nog steeds uit mijn eigen tuin!! Hoe cool is dat! Het tropische tintje komt van de lychees, die ik schoongemaakt in een schaaltje op tafel serveerde.
Donderdag was het tijd voor een hartige taart. Aardperentaart om precies te zijn. De bodem maakte ik van bladerdeeg, maar binnenin bevindt zich een romig, zalvige vulling van aardperen- en aardappelpuree. I love it!! Ook dit recept heb ik al eerder gepost. Kijk maar  hier
Vrijdag: bij de Natuurwinkel was de pompoen in de reclame. Mijn eigen pompoenoogst was mislukt.  Ik kocht twee kleine, oranje pompoenen voor net een euro. En ik maakte weer eens mijn favoriete recept ermee klaar: Locro de Zappollo. Werkelijk heerlijk! Ik serveerde het met quinoa. Kijk gerust even mee.
Op zaterdag vond ik dat we wel wat te vieren hadden. Mijn jongste zoon heeft alweer een tijd, erg veel last van zijn darmen en heel de week tobde ik met hem mee. Naar de dokter, naar de apotheek, bellen naar het ziekenhuis en dat alles in twee- of drievoud. Ik vond het op een gegeven moment zo spannend dat ik alvast een koffer tevoorschijn haalde, waarin we wat lievelingsspeelgoed stopten en zijn mooie pyjama en toiletspullen inpakten. Ik was ervan overtuigd dat we naar het ziekenhuis moesten en dat ze hem daar (weer) wilden houden. Inmiddels hebben we al heel wat met hem meegemaakt, vandaar mijn reactie. Maarrrr...... we waren nog thuis!
Tijd voor een pizza-feestje en dat gingen we vieren bij Pavarotti in Zoetermeer. Een nieuw pizza- en pasta restaurant en inmiddels razend populair. Doordat je niet kunt reserveren, moesten we even wachten aan de bar. Het gaf niet...... er zou vanzelf een tafeltje, in het grote restaurant vrijkomen. De bediening is snel en vriendelijk en de pizza's worden in een open keuken klaargemaakt. Met de hand gekneed en in een speciale oven gebakken. En daar zaten we vlakbij...... :)
Gezellig om er even uit te zijn en ik vond het lekker: een avond niet bedenken wat ik ging klaarmaken, geen groentes oogsten maar even ontspannen. Oh ja, de pizza's zijn ook vriendelijk geprijsd.

Ik koos voor de Bruschetta pizza....... Lekker!


Mijn keukenDIY's
In mijn keukentje heb ik weer iets bijzonders gemaakt, deze week. Iets wat al langer op mijn to-do-list stond.
Super leuk: ik maakte zelf  Fruitleer! Gedroogd fruit, wat je op een rol kunt bewaren, en heerlijk op kunt snoepen. Het is 100% puur fruit, zonder toevoegingen. Ik  had 11 kilo lychees gekregen, dus daar moest ik wat mee.
En fruitleer maken, was niet zo moeilijk als ik dacht, dus dat ga ik vaker doen..... Nog even wachten en dan kan het met lekker vers zomerfruit uit eigen tuin.....
Echt een aanrader.
 
Ik heb het recept en hele verhaal in mijn vorige blog gedeeld.

Deze week voelde ik me af en toe behoorlijk lamgeslagen, door de gebeurtenissen die er plaatsvonden. Twee zieken in huis.  Ziekte is niet leuk en lijden doet pijn. Als moeder wil ik het wel van mijn kind overnemen. Maar dat gaat niet. En zorgen maken, lost ook niets op. Het was wel de reden dat ik geen sprankelende keukendag had, deze week.  Maar het gaf me dan toch een goed gevoel dat mijn droogkasje gezellig stond te snorren.Ondertussen het fruitleer drogend, maar ook appelschijfjes met kaneel werden gedroogd en de voorraad gedroogde paddenstoelen werd aangevuld. Biologische champignons en kastanjechampignons met een kortingssticker voor beperkte houdbaarheid, neem ik altijd mee uit de winkel. Die kunnen fijn gedroogd worden.  En als het eenmaal in mijn droogkasje zit, dan zit het daar voor minstens 7 à  8 uur.
Ook al deed ik zelf dan niet zoveel, er gebeurde tenminste wat. ;)

Mijn keukenblunder:
Deze keer een serieuze blunder, waarbij tips welkom zijn.
Want ik maakte voor de zoveelste keer mijn favoriete, lekkere Applecrumbletaart.
Ik besloot dit op zaterdagochtend te doen: lekker voor het weekend.
Ik was uitgeslapen, verwend met een heerlijk, zomaar-ontbijt-op-bed van onze oudste zoon. Topper!
En tussen de bedrijven door schoof ik de taart in de oven.
Na de voorgeschreven 45 minuten baktijd, zette één van de kinderen de oven uit.
Maar ik wilde de warmte goed gebruiken en had al bedacht om croissantjes te bakken voor de lunch.
Dus hup, taart eruit, croissantjes erin.

Om de taart de kans te geven wat steviger te worden, liet ik hem in het blik afkoelen.
Vlak voor koffietijd, keerde ik hem om, om de met bakpapier beklede vorm te verwijderen. De bodem voelde verdacht aan.
En ja hoor..... met het aansnijden kwam mijn blunder aan het licht........

Niet gaar!!
De oven was allang koud, de vorm er vanaf......
Wat zouden jullie hieraan doen?

Ik begrijp het niet helemaal. Ik heb deze taart al minstens vijfentwintig keer gebakken en altijd op dezelfde ovenstand en -tijd.
En nu wil hij maar niet gaar worden.
Misschien ligt het aan mijn 'nieuwe' oven en aan de bakplaat die ik onder het rooster laat zitten in de oven. Zou dat het kunnen zijn?

Meestal pak ik het recept er nog even bij, ook al ken ik het wel uit mijn hoofd.
Daar heb ik nu met koeienletters bijgeschreven dat deze taart wel 60 minuten!! in de oven moet.

Oh ja...... gaar of niet gaar, wel of niet een mooi recht stukje, de smaak is goed.
Dus we eten de taart lekker op!