maandag 16 januari 2023

Tijd in mijn keuken 23-2

De donkere dagen na Kerst zijn berucht.... niet voor niets valt blue monday - de dag dat iedereen 
zijn of haar goede voornemens overboord wil gooien - in deze periode.
Ik geloof in de kracht van positiviteit!!
Omring jezelf met positieve, inspirerende mensen en lees positief en inspirerend nieuws.
Vandaag wil ik je meenemen met leuke weetjes en tips voor in huis en keuken, want één ding klopt:
buiten is nu geen geschikte plek om lekker met een glaasje thee (of rosé)  te zitten.
Dus blijven we lekker binnen!

Allereerst krachtig nieuws over gember, ik deel mijn weekmenu ter inspiratie: lekker afwisselend en boordevol verse seizoensgroenten! Van geurige koekjes uit een warme oven word iedereen blij en ik heb fantastisch nieuws over mijn honing! Gauw lezen.... ik ben echt enthousiast!
En natuurlijk hoort de was er ook bij, de wasmachine staat niet in de keuken, 
maar het wasmiddel komt daar wel vandaan.

En eindelijk weet ik wie de winnaar van de winactie is geworden....Ik ga iemand erg blij maken ;) 
Zó leuk om iets weg te mogen geven!

Pak een kop koffie of een kopje thee en ga er lekker voor zitten....



Ginger it is!!

Laat ik beginnen met nieuws over de oppeppende, krachtige gember. 
Het is een heuse trend: verse gemberthee kun je in elk restaurant bestellen en gemberdrankjes of gembershots zijn overal te krijgen!  

Ik ben dol op gember! En deze winter drink ik het lekker veel!
En niet voor niets! Gember [Zingiber Officinale] bevat de actieve, prikkelende ingrediënten 
gingerol en shogaol.
Aan het woord 'officinale' kun je zien dat er geneeskrachtige eigenschappen aan 
gember worden toegeschreven en dat klopt!
Gember helpt goed tegen misselijkheid (denk aan wagenziekte en zwangerschapsmisselijkheid)
 en heeft een algemene positieve werking op de maag en de spijsvertering. 
De alvleesklier wordt ook gestimuleerd door gember, waardoor
 je diverse voedingsstoffen sneller kunt opnemen. 
Hierdoor helpt gember tegen een opgeblazen gevoel.
And last but not least: gember werkt ook heilzaam bij griep en het is een goede ontstekingsremmer!!
Wat heb je nog meer nodig?
Ik maakte al eens twee heerlijke hoestsiropen met gember erin.
Klik voor de honing-hoestsiroop hier en voor de suikervrije hoestsiroop met helende kruiden hier!

Ik koop geregeld wat biologische gember om een voorraadje in huis te hebben.
Maar wist je dat je gember prima zelf kunt planten?

Koop een wat oudere gemberknol waaraan je al kleine puntjes - het begin van uitlopers -
kunt onderscheiden.  Zie je ze zitten?
De gemberknolletjes kun je van elkaar lostrekken....

zorg daarbij dat op alle losse stukken een uitloper zit.
Zo niet, dan gebruik je dat stukje in de thee ;)
Ik loop een beetje vooruit op mijn moestuinblog en plantte de 
gember. Gember is een lichtkiemer, dus ik leg ze op de aarde in een 
-hopelijk warm genoeg - kweekbakje. De goede tijd om gember te zaaien is nu!
 En je bent nog niet te laat; het kan de hele maand januari en februari. 
Lees alles over het zaaien, verzorgen en oogsten van gember in huis hier: klik!
Super leuk! En jij kan het ook!!



Winters weekmenu

Vind jij het ook wel eens moeilijk om lekker en afwisselend te eten in de winter met de juiste seizoensgroente?! Doe je voordeel met mijn weekmenu.
Dit at ik afgelopen week en is prima te gebruiken voor jouw winterweekmenu... toch?! ;)

Zondag:
Krootjesrisotto... een heerlijk zondags recept. Deze krootjes haalde ik nog uit de tuin bij de buurman. Ze hebben de vorst overleefd, maar moeten er nu hoognodig uit. Ik help de buurman graag!
Krootjes zijn ook een goede bewaargroente (in een emmer zand, ingekuild, in de vriezer, voorgekookt en vacuüm getrokken) en daarom de hele winter door verkrijgbaar. 

Deze risotto maakte ik met feta.... de groene blaadjes zijn wat wilde kruiden die als 'onkruid' groeien in m'n kas of opkomen in een hoekje in de tuin. Njamm, njamm (klik)

Maandag:
Alternatieve boerenkoolchili

De wintergroente voor vandaag is boerenkool. Ik had een zakje in de diepvries liggen en vulde dit aan met de laatste blaadjes van twee boerenkoolplanten. Het hoofdbestanddeel van deze maaltijd zijn gedroogde peulvruchten: een bron van proteïne, vitamine B1 en ijzer. Dit kun je goed gebruiken in de winter!
Lekker een broodje erbij.... klik.



Dinsdag:
Spruitjesovenschotel... een echte wintergroente, 
dát zijn spruitjes! Als de 'vorst erover gegaan' is, smaken ze zoeter. Ik oogstte ze uit de tuin van buurman Teun en maakte er de ovenschotel van mijn moeder mee. Alleen dan vegetarisch ;)
Niet iedereen is fan van spruitjes, maar deze schotel is heerlijk verwarmend en zit boordevol vitamines.


Woensdag:
Zuurkool is gefermenteerde kool die eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar is, maar in de winter het lekkerst smaakt!
Ik fermenteerde ook wel eens zelf kool. Woensdag maakte ik een hartige taart met zuurkool in de hoofdrol. Een taart met bladerdeeg die lekker snel klaar is. Iedereen hier in huis vindt 'm lekker. Zure smaak of niet! Wat frisse, vitaminerijke kiemgroente erbij en klaar is onze heerlijke maaltijd. Klik!

Donderdag:
Het wintermenu is niet compleet zonder lekkere maaltijdsoep. 
De krootjessoep is een echte favoriet op mijn blog. Deze week klaargemaakt door oudste dochter. Extra veel zodat we nog een paar dagen een warm kopje soep bij de lunch hebben. Heb je deze nog nooit geproefd? Dan wordt het hoog tijd! Klik!


Vrijdag:
De knolselderij in de tuin is niks geworden en ik kocht een biologische struik bleekselderij. Daarmee maakte ik een lekkere pasta met romige kaassaus. Hiervan heb ik het recept nog niet gedeeld, maar een slim idee met de blaadjes lees je hieronder.


Zaterdag:
Eet eens wat anders dan rijst, pasta of aardappelen. Ik koos voor een ander, ouderwets graan: gort! 
Nog bekend van gortepap, hoewel ik het als volwaardig maaltijdgraan  met hazelnoten, paddenstoelen en wortel at.
Omdat hier niet zoveel verse groentes in zitten,
gef ik er wat op de aanrecht gekweekte alfalfa bij. 


Niks weggooien

Van bleekselderij hoef je niks weg te gooien. De stronk kun je laten uitgroeien als je 'm in een bakje met water zet. Het blad kun je gebruiken als bladselderij en
 als je het niet gelijk nodig hebt, kun je het prima invriezen.
Dat doe ik op de volgende manier:
vul een ijsblokjesvorm met de gesnipperde bladselderij
vul af met water en vries in.
Na een nachtje in de vriezer kun je de blokjes in een zakje of bakje wekenlang bewaren.
Ik zet nooit bladselderij in de kruidentuin, dat heb ik op deze manier niet nodig. ;)


Heel Holland bakt

Eén van de dingen die ik moest nalaten tijdens de lange periode dat ik ziek was, was koekjes bakken. 
Ik had er eenvoudigweg de puf niet voor. Terwijl ik dit typ zit ik voor de tv naar heel Holland bakt te kijken en ben ik zo blij dat ik weer elke dag energie heb. Ook energie om koekjes te bakken. 
En daar begon ik deze week weer mee.
Nadat eindelijk alle kerstpakketchocola, -cake en -koekjes op zijn en de oliebollen  - ondank mijn goede ideeën - in de vriezer zitten, is het tijd voor nieuwe smaken.
Deze week koos ik voor simpele koekjes.... wel zoet, maar niet zo groot!
Ik bakte lekkere kletskoppen (klik)
Een snel en simpel koekje, met een verfijnde smaak. 
Ineens viel de tekst op mijn nieuwe koektrommel me op: "It's magic in every bite!" en dat is 
toepasselijk bij dit koekje! Eet ze wel vers, want ze worden snel zacht...

En ik maakte überzoete blondies, een leuke variatie op de brownie met witte chocola. 
Daar kon mijn witte chocoladeletter - die nog over was van Sinterklaas - mooi in verwerkt worden.
 Ook maken? Klik!



Honing nieuws!!

In de blondies zit naast suiker ook een heleboel honing. Dat brengt me bij mijn honingnieuws.
Pas in de tweede week van de kerstvakantie heb ik eindelijk de drie honingemmers  - die vanaf september al in de huiskamer stonden - verwerkt en in potten gedaan. Na een middagje hard werken was ik moe en nam ik rust (.... toch iets geleerd, hè?!) dus deze week stonden er nog zo'n veertig potjes op het aanrecht. 
en daar moesten de etiketjes op geplakt worden. 
Een honingetiket dient aan wettelijke regels te voldoen.
Daarom plak ik een standaardetiket met mooi plaatje en mijn gegevens op de voorkant
en achterop een klein stickertje met prijs, productiecode en houdbaarheidsdatum.
Ik ben erg blij als ik mijn potjes en deksels terugkrijg en kan hergebruiken.
Dus statiegeld zit er ook op.... breng je je potje terug, dan krijg je korting op een volgende
aankoop.
Mijn stickeretiketten worden altijd prachtig gedrukt door Michel van Bosch Glaskunst,
die aan de overkant van de straat woont. Fijn dichtbij wat mijn honing 
compleet maakt als streekproduct.

Het wordt weer tijd om wat reclame te maken dus ik beschrijf een nieuw bordje
voor mijn winkeltje.  Gewoon aan huis...
En dat wordt opgehangen buiten de poort.
Er is geen winkelbel, geen aparte winkelingang
maar iedereen is welkom.
De enige restrictie is dat er iemand thuis moet zijn.
Betalen kan zowel contant als met een tikkie... makkelijk toch?!

Maar nu het geweldige en overtreffende nieuws:
mijn honing gaat vanaf volgende week 
ook verkocht worden via de Ekoplaza aan de Pilatusdam!!
Oudste dochter werkt daar en heeft over mijn honing verteld,
met als gevolg deze mooie samenwerking!
De pakbon ligt klaar om ingevuld te worden, zodra de eerste tien potjes naar de winkel toe gaan.
Kun je mijn winkeltje niet vinden, dan kun je vanaf nu ook terecht bij de Ekoplaza.
Ik heb al het idee geopperd om een 'meet and greet' with the beekeeper te doen in de winkel.
Wordt vervolgd...
Waar ga jij je honing kopen?

Tea time

Als je het nog niet wist... ik ben een echte theeleut! Koffie lust ik niet, thee past altijd.
Ik koop overigens geen thee meer, maar maak het lekker zelf....
Officieel moet ik het een infusie noemen, want de naam 'thee' is voorbehouden aan de zwarte of groene theeblaadjes van de Camellia Sinensis, de echte theestruik die zijn oorsprong in China vindt.
In deze gefermenteerde blaadjes zit niet alleen theïne, maar ook caffeïne.
In kruidenthee zit dit niet.
Het maken van kruidenthee is super simpel.... je droogt  het blad of de blaadjes van bloemen of kruiden, maakt er eventueel een mengsel van en klaar is je kruidenthee.


Ik vond een prachtige theedoos met blikjes bij de kringloop.
En ik vulde hem met mijn zelfgemaakte kruidentheeën.
Je ziet van links naar rechts en van achter naar voren:
kamillethee, vlierbloesemthee, vijgenbladthee (klik),
appeltaartthee, brandnetelthee en in het dichte blikje zit een mengsel.

De grote weckpotten met thee die in de kast stonden, namen iets te veel plaats in.
en dit is wel een chique oplossing... niet?
Maak of droog jij je eigen thee wel eens?
Welke smaak moet ik zeker nog eens proberen?



Wassen.....

Al jarenlang maak ik mijn wasmiddel zelf. Meestal heb ik meer bonte was, maar maak ik meer wit wasmiddel, wat niet zo handig is. Dus deze week maakte ik enkel een fles wasmiddel voor de bonte was. Ik experimenteerde met een paar nieuwe geurtjes die ik met etherische oliën toevoeg. 

En terwijl ik dit wasmiddel maakte, dacht ik aan mijn groene voornemen om wasproducten
met klimop te maken. Klimop groeit niet meer in onze tuin, maar kun je bijna overal vinden.
Klimop bevat net als paardenkastanjes saponinen, ook wel zeepstoffen genoemd.
Hoewel mijn fles bont wasmiddel net gevuld was,
besloot ik te gaan experimenteren en maakte wasmiddel van Hedera blaadjes.

Op dit moment draait er een was met dit toch wel donkergekleurde sop.
Ben benieuwd en ik beloof je... als het goed wast en me bevalt, komt er een blog over.


Dank voor het opruimen

Wanneer de verse oogst eind van de zomer allemaal is ingemaakt, komt er gedurende het op-eet-seizoen (nu dus) een ander probleem om de hoek kijken....  Alle lege potjes moeten weer een plekje krijgen.
Ik heb twee grote kratten in de kelder met lege weckpotten, flessen en jampotjes.... En in de schuur staan nog drie bigshoppers vol potjes... en dan komen er nu elke keer tasjes van mensen die weten dat ik potjes spaar en graag recycle. En dan zie ik niet alleen mijn honingpotjes terugkomen, maar ook flesjes en allerhande potjes.
En op een gegeven moment gaat dat er in de kelder zó uitzien....
Tijd om wat orde in de chaos te scheppen!
En gelukkig heb ik begin januari een geweldige bestemming voor al die lege potjes.
Ik heb voor mijn werk bijna 45 leerlingen en met Nieuwjaar laat ik ze allemaal een dankpot maken.
Wel eens gehoord van een dankpot?
Dat is een mooi versierde pot die je op een centrale plek in je huis zet, 
waar je gedurende het jaar briefjes in doet met dankpunten.
Waar kun je allemaal dankbaar voor zijn?
Met een krat boordevol lege en schone potjes vertrok ik naar school
Glasstiften en heel veel lintjes, touwtjes en versierseltjes nam ik mee.
En ik legde het principe van danken uit.
Want dankbare mensen zijn (of worden) gelukkige mensen!
En als je op Oudejaarsavond de dankpot pakt en alle briefjes gaat lezen,
die je een jaar lang verzameld hebt, dan weer ik zeker dat je een blij en dankbaar persoon wordt.
Wat het jaar ons allemaal ook gaat brengen...

We kunnen kijken naar wat we niet hebben en wat er niet goed gaat,
beter is het om te kijken wat we allemaal wél hebben en onze zegeningen te tellen.
Dan wordt al die regen opeens minder belangrijk,
dan waarderen we onze gezondheid en energie extra!

En ik.... ik ben dankbaar dat mijn kelder weer is opgeruimd omdat zeker 45 potjes 
mooi opgeruimd zijn en de weg naar mijn leerlingen en hun huis hebben gevonden.



Winactie

Tot slot de winactie.... wat leuk dat zoveel mensen reageerden om die mooie borrelplank te willen weggeven aan iemand die ze bewonderen of van wie ze veel van houden.

Dit is 'm, hè?!
En hij gaat naar.... tadaaa... 
Ellen Westhoek.
Zij wil hem cadeau doen aan zwager Jan en dat gaat helemaal goed komen!
Ik kom de borrelplank bij je brengen, Ellen!
Wens Jan er veel plezier mee!


Dit was het einde van de eerste aflevering 'tijd in mijn keuken' dit jaar.
De cijfers achter de titel geven eerst het jaar en dan het weeknummer weer.
Ook mijn oude keukenblogs zal ik van dezelfde namen voorzien,
zodat je makkelijker kunt onthouden welke informatie in welk blog je kunt vinden.
Tot de volgende keer!

Zorg goed voor jezelf en....
 count your blessings!!