vrijdag 6 september 2019

Up-cycle je teenslippers

 
Ze kunnen nog best even mee... zo aan het einde van de zomer. Maar ja.... mooi zijn ze niet meer.
Ik heb het over de slippertjes van dochterlief waar deze zomer al duizenden stapjes mee gezet zijn.
Om nog even mee te kunnen, up-cyclede ik haar slippertjes.
Simpel en met geweldig resultaat.
Kijk maar mee!
Een paar jaar  terug maakte ik ook al een feestje van de lelijke slippers van m'n oudste dochter,  simpelweg door ze om te breien....
En dat doe ik nu weer bij de roze slippertjes van Jisca die nog best een tijdje mee kunnen,
 

maar er vies uitzien nu het glitterrandje heeft losgelaten.
Ik vind in m'n bolletjesmand allerhande kleuren wol en katoen, allemaal restjes.
Dus dit is een goed project om die mand wat leger te maken en tegelijk slippers te up-cyclen, zodat ze nog een ronde meegaan.
Wegdoen is pas nodig als ze echt kapot zijn.
Dit simpele idee deel ik hier....
 

Teenslippers upcyclen


Wat heb je nodig:
  • teenslippers met kunststof bandje
  • pluizig garen van gemiddelde dikte ongeveer 45 m
  • breinaalden nr 5
  • schaar
  • meetlint/centimeter
  • veiligheidsspeldje
  • borduur of stopnaald
  Hoe pak ik het aan:
  1. Meet allereerst het bandje van je slipper op. Begin links onderaan bij het punt waar het bandje vastzit aan de zool. Meet tot aan de punt waar het bandje tussen je tenen zit. Doe dit ook bij de andere kant en tel deze twee maten bij elkaar op.   Bij deze slippertjes - maat 33 -  mat ik 25 cm.
  2. Zet met het pluizige garen evenveel steken op als je hebt gemeten in centimeters, plus vijf. In mijn geval dus 30 steken.
  3. Brei alle steken recht. Je zult een langwerpig lapje krijgen, want je breit in de breedte. Controleer om de zoveel toeren of het breiwerk al rond het bandje van je teenslipper past.
  4. Is het lapje breed genoeg, kant het af en laat een lange draad (zo'n 90 cm) hangen. Hiermee naai je straks het bandje om de slipper heen.
  5. Herhaal de stappen 1 t/m 4 voor de andere slipper.
  6. Neem je breiwerk en vouw het lapje om het slipperbandje heen. Begin bij het punt vooraan in het midden wat tussen je tenen zit.  De beide kanten van de slipper zijn nooit even lang. Bepaal waar dat punt komt te zitten. Zet dit vast met een veiligheidsspeldje of een paar steken
  7. Gebruik de lange draad die je hebt laten zitten om het breiwerkje rondom het slipperbandje vast te naaien. Steek deze draad in Begin bij het punt waar het bandje in de zool is vastgemaakt.

  8. Met een scherpe naald kun je zelfs twee steekjes dwars door het slipperbandje maken om alles wat beter vast te zetten. Ik doe dat op het punt waar mijn vinger zit.
  9. Maak met de 'ik en jij steek' het lapje vast, rondom het slipperbandje. Naai naar het teenbandje toe, met dezelfde draad als je breiwerk. Omdat het pluizig garen is, maakt het niet zoveel uit of je nette steken maakt of niet: je ziet er niets van!
  10. Als je bij het teengedeelte komt, sla je dit over. Niet naar beneden toe vastnaaien, anders zijn de teenslippers niet meer prettig te dragen. Doorgaan met naaien van het bandje naar de andere kant toe. Ook daar kun je een steekje door het bandje heen maken, zodat het straks niet verschuift.
  11. Hecht de draad af en herhaal de stappen 6 t/m 10 voor de andere slipper.
    Je kunt deze slipper sierband ook vastzetten met gewoon naaigaren als je dat makkelijker vindt.

En klaar zijn de leuk opgepimpte slippertjes.
Jisca is er blij mee.
 
Ready voor nog veel meer stapjes....