zondag 23 december 2018

Kerstboom van bladerdeeg met hartige vulling

Vorig jaar liet m'n dochter deze onweerstaanbaar leuke kerstboom aan me zien. En dit jaar komt 'ie ook bij ons op tafel. Een echte trendsetter ben ik daarmee niet, maar dat deert niet. Een hartige, heerlijk-uitziende kerstboom die zowel bij de brunch maar ook heerlijk bij de borrel is. Of plaats 'm op een buffet.....
En het leuke is: deze kerstboom is echt in een handomdraai (what's in a name) gemaakt. ;)

Kerstboom van bladerdeeg, hartig

Ingrediënten:

  • 2 vellen vers bladerdeeg van tante Fanny (of 12 plakjes diepvriesbladerdeeg)
  • 3 eetlepels pesto (zelfgemaakt van bijvoorbeeld  is ook super!)
  • 50 g geraspte kaas, bijvoorbeeld harde, Hollandse geitenkaas)
  • 4 - 5 gedroogde tomaatjes op olie
  • 1/2 ei
Hoe maak ik het klaar:
Leg één vel bladerdeeg op een snij- of bakplaat. Bestrijk deze met de pesto.
Snijd met een scherp mesje de vorm uit van een kerstboom.
Bepaal aan de onderkant het midden en neem dan aan beide zijden één centimeter. Je krijgt zo een stam van 2 cm dik. Maak hem ongeveer 4 cm hoog. Snijd dan naar de zijkanten weg en verwijder de rechthoeken die aan beide zijden overblijven.
Bepaal het midden aan de bovenkant en trek een rechte lijn van dit punt naar de beide hoeken die je aan de onderkant hebt gekregen. Het is geen hogere wiskunde al kan mijn zoon er misschien wel een lineaire formule bij verzinnen. ;)

Je krijgt dus deze vorm.
Verdeel er nu de kaas over en de tweede plak bladerdeeg. Snijd ook deze bij tot kerstboomvorm.
Gebruik je diepvriesbladerdeeg rol dan zes plakjes uit tot een rechthoekige lap en werk verder op dezelfde manier.

Snijd nu met regelmaat de kerstboom met horizontale sneden in tot ongeveer 1 cm van het midden (van de stam dus).
Vervolgens draai je elke reep in zijn geheel twee keer rond. Doe het elke keer dezelfde richting op.
Deze draaiing wordt nog mooier als je de kerstboom bakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Van de overgebleven stukjes bladerdeeg kun je sterren uitsnijden, met of zonder pesto en kaas.
Ik maakte er ook gedraaide soepstengels en andere figuren van. Leef je uit!
Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en verdeel ze op en over de 'takken' van de kerstboom als een soort ballen.
Klop het halve ei los en bestrijk het deeg hiermee voor een mooie, goudglanzende laag.

Schuif de kerstboom in een voorverwarmde oven en bak 'm in 15 minuten goudbruin.

De stukjes gedroogde tomaatjes werden bij mij een beetje te donker in de oven.
Het is beter om ze er achteraf over te verdelen.


En klaar is deze kerstboom!!
Serveer meteen. Hoe verser hoe lekkerder!
Wil je 'm toch van tevoren bereiden, bereid de boom dan voor tot hij in de oven moet en bewaar 'm koel.

Variaties:
Gebruik eens dunne plakjes mozarella kaas.
Varieer met de pesto en maak 'm eens zelf, bijvoorbeeld van boerenkool
Hartig kan ook zoet: denk dan aan chocoladepasta en rode cranberry's en varieer er lekker op los.


En hoewel deze boom super leuk is.... het draait niet om de boom, maar om het Kindje Jezus, wat uit de hoge Hemel kwam voor jou en voor mij.


Ik wens iedereen een goede, vredige Kerst!