donderdag 16 november 2023

Couscoussalade met pompoen en hazelnoten

Van deze kleurrijke salade op je bord krijg je onmiddelijk een feestelijk gevoel. 
De smaken zijn bijzonder en combineren fantastisch. Lekker als lunch en 
makkelijk mee te nemen naar je werk.  Ook maken en er blij van worden?
Pompoen, hazelnoten en appels zijn echte seizoenstoppers en nu in overvloed te krijgen. 
Uit mijn tuin: pompoen, appel, rozemarijn, bosui en vijgen. 
En hazelnoten  kun je in het najaar makkelijk zelf rapen, zelfs middenin de stad 
waar de hazelaar massaal is aangeplant.
Gauw naar deze salade: je maakt 'm binnen 25 minuten!


Couscoussalade met pompoen en hazelnoten

     voor 4 - 6 personen als lunch

Ingrediënten:

  • 500 g pompoen
  • 250 g couscous
  • 1/2 appel
  • 2 el bosui
  • 1/2 biologische paprika
  • 1/2 rode ui
  • 1 peper (vers of gedroogd)
  • 25 g gedroogde vijgen
  • 50 g hazelnoten
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 rondjes verse geitenkaas
         voor de dressing
  • 4 el goede olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • versgemalen zeezout
  • snuf cayennepeper

Hoe maak ik het klaar:
Maak de pompoen schoon en snijd in blokjes. De oranje schil kun je laten zitten als deze gaaf is. Stoom de pompoenblokjes 10 - 12  minuten in een stoompan en laat afkoelen.
Doe de couscous in een schaal en overgiet met 250 ml heet water.
Snijd in de tussentijd de peper, ui, paprika en appel in kleine blokjes. Snijd ook de gedroogde vijgen klein.

Roer de couscous los met een vork en voeg de kleingesneden groentes toe, evenals de pompoenblokjes. 
Voeg ook de hazelnoten en het fruit toe en snijd de rozemarijn heel fijn.
 Voeg deze toe samen met de bosui en breek de roomkaas in brokjes erboven.
Maak een dressing van de genoemde ingrediënten en roer goed door elkaar. Druppel over de salade.

Serveer in schaaltjes en maak er een feestje van!
Oh ja...  ook je lichaam vindt dit een feestje: deze salade is gezond en voedt je lichaam 
met vezels, vitamines en mineralen. 
Body blij, iedereen blij!


Variaties:
  • Vervang de zachte geitenkaas door feta of blokjes harde geitenkaas
  • Rooster de hazeloten voor extra smaak of vervang ze door walnoten
  • Vervang de gedroogde vijgen door gedroogde biologische abrikozen
  • Neem in plaats van rozemarijn, tijm en peterselie
Geef er lekker je eigen draai aan en geniet ervan!