woensdag 25 januari 2023

Brownies met Okara

 En toen had ik okara....  veel okara!
Over van de sojamelk (klik) die ik maakte. Zonde om weg te gooien! 
Dus ging ik op zoek naar ideeën en recepten.
Okara is de pulp die overblijft uit de onoplosbare delen van de sojaboon als je 
tofu of sojamelk maakt. Tofu en sojamelk worden wereldwijd veel gemaakt en 
gelukkig zijn er veel ideeën om het bijproduct okara te gebruiken.
Eén van de meest bekende ideeën is wel om vegan brownies te bakken met okara.

Okara kun je door de textuur en binding goed gebruiken in plaats van ei. 
En natuurlijk gebruik je je zelfgemaakte sojamelk in deze brownies.


Vegan brownies met okara

     voor 16 stukken

Ingrediënten:
  • 140 g okara
  • 200 g bloem
  • 225 g lichte basterdsuiker
  • 40 g cacao
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • snuf steenzout
  • 275 ml sojamelk (zelfgemaakt) of een andere plantaardige melk
  • 2 tl vanille extract


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een vierkante brownie bakvorm in met wat olie en vouw er een vetvrij bakpapier in.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door. 
Roer de okara los samen met de plantaardige melk en het vanille extract.
Voeg toe aan de droge ingrediënten en vermeng goed. Dit gaat prima met een houten lepel, je kan ook een mixer gebruiken.
Schenk het verkregen beslag in de bakvorm en zet het in de voorverwarmde oven.
Bak in 20 minuten gaar zodat de koek stevig is.
Laat afkoelen in de vorm en snijd dan in 16 stukken.
Of bij grote trek snijd je grotere stukken.

De brownies krijgen geen knapperig korstje, het chewy en crunchy verhaal ontbreekt een beetje. 
De smaak is echter prima en iedereen hier in huis vindt ze lekker!
En dát zegt wel wat....
En ik, ik nam er stiekem twee
.......èn nog een stukje.


Morgen maak ik nieuwe sojamelk! ;)