vrijdag 20 september 2019

Zongedroogde tomaatjes, stiekem zonder zon

Dit stond al lang op mijn to-do-list: zelf zongedroogde tomaatjes maken. And finally.... I did it!!
Waarom dit zo lang duurde? Ik vind dat de tomaatjes hiervoor uit mijn eigen tuin moeten komen.... (noem het ietwat neurotisch) en dit jaar is het dan eindelijk een goed tomatenjaar en heb ik een geweldige tomatenoogst!!
En die vreemde titel?! Ik wilde 'm eerst wat korter houden, maar dacht toen: "Dat is een vorm van misleiding."  En misleidt, worden we al vaak genoeg. 
Vandaar de waarheid:
 'k maakte (zon)gedroogde tomaatjes: gerijpt in de zon - ik heb ze zelfs zien rijpen in de zon - 
 en gedroogd in mijn droogkastje!


In Mediterrane landen, zoals Spanje en Italië drogen deze tomaatjes echt in de zon, maar hier in Nederland duurt dat te lang en trekt het fruitvliegjes en andere insecten aan, waardoor je tomaatjes beschimmelen.
Dús...een droogoventje of droogkastje is hiervoor ideaal.
Zeker omdat we niet spreken van een paar  uur drogen. Oh nee.....  tien uur komt meer in de buurt.
De kosten van een elektrische oven worden hierdoor hoog en het spekken van de kas van een energiemaatschappij is volgens mij niemands hobby...
Dus:  zongedroogde-tomaatjes-zonder-zon-maar- met-droogoventje.... dat is de complete naam!
Het bekt wat  minder lekker, maar het resultaat is weer wel erg lekker.....
Hoe het ook zij.....
Hier komt het 'recept'.

 

Zongedroogde tomaatjes op olie

Ingrediënten:
  • Rijpe tot overrijpe tomaten, maakt niet uit hoeveel
  • Vers gemalen zeezout of kruidenzout
  • Takjes verse tijm
  • Goede olijfolie van eerste persing


Hoe maak ik het klaar:
Neem (over)rijpe tomaten. Het maakt niet uit of het cherrytomaatjes,  'gewone'  tomaten of vleestomaten zijn.
Snij de de cherrytomaatjes door midden, de grotere soorten in schijfjes of partjes.
Het is makkelijk als ze allemaal dezelfde dikte of afmeting hebben, maar dat hadden ze bij mij niet. Het blijft iets natuurlijks....


Leg ze op een vel in je droogkastje en strooi er wat zeezout of kruidenzout overheen.
Niet teveel, want bij het drogen worden smaken intenser.

Verdeel de paar takjes tijm op en tussen de tomaatjes.
Zet de tomaten in je droger met de temperatuur ingeschakeld op 65 graden.
Na een uur of zeven kunnen dun gesneden plakjes tomaat al goed droog zijn. Cherrytomaatjes, die wat boller zijn en meer vocht bevatten, kunnen wel 15 uur nodig hebben.
Zorg ervoor dat de tomaten niet kurkdroog zijn, het hoeft geen chips te worden. Als je ze indrukt en ze geven nog mee, ze zijn nog buigzaam, maar niet meer echt vochtig, dan is het goed.
Met deze lange droogtijd - mijn droogoventje staat bijna de hele dag aan - voeg ik regelmatig wat nieuwe, net geoogste tomaatjes toe.

Controleer regelmatig even hoe droog je tomaatjes zijn en beoordeel zelf of je het goed genoeg vindt.
Worden ze té droog, dan blijven ze hard, ook al ga je ze in olie bewaren.
Bij mij verdwijnen er al een aantal van deze tomaatjes tijdens het werken. Oh, ze zijn zó lekker!
Een goede kok proeft natuurlijk voor.
 
Doe de tomaatjes in een - met sodawater omgespoeld - potje en overgiet met goede,
zuivere olijfolie, uit eerste persing verkregen.
Voeg een vers takje tijm toe.
Voeg liever geen knoflook toe, want bij knoflook in olie kan de botulisme bacterie
zich sterk gaan ontwikkelen, wat levensgevaarlijk kan zijn.
Bewaar het potje met gedroogde tomaatjes in de koelkast.
Zo kun je ze wel een maand bewaren, hoewel ze daar bij mij de kans niet voor krijgen.
Wil je de tomaatjes niet in olie bewaren? Je kunt ze ook in een luchtdichte pot op een donkere plek bewaren.
Ik las zelfs over het invriezen van deze tomaatjes, maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
 
Ik ben echt dol op zongedroogde tomaatjes: zo'n heerlijke umami smaak.
 
 Het is mijn favoriete ingrediënt.
Zoals op dit lekkere broodje met gegrilde courgettes: mjammmie!!
 
Heb jij ze al eens zelf gemaakt?!