maandag 19 mei 2025

Griekse rijstsalade

Gebaseerd op de Griekse dolma's en met de eerste 'groente' uit de kas: 
de gesnoeide druivenbladeren, bereidde ik deze zonnige, Griekse salade!
Want droog en warm is het dit voorjaar met af en toe bijna Griekse temperaturen.
Een ode aan de druif met deze heerlijke maaltijdsalade!
Laat jij je graag culinair verrassen? Deze salade geeft echt een smaakexplosie!
Lekker op een zomerse avond voor fijnproevers!
Hoewel... iedereen vond 'm hier lekker en niet iedereen zou ik een fijnproever noemen.
Dus lekker toegankelijk is 't ie ook!



Griekse rijstsalade 

   voor 6 personen
Ingrediënten:

  • 300 g biologische basmatirijst
  • 125 g gezouten, ingelegde druivenbladeren
  • 120 g biologische rozijnen
  • 2 biologische komkommers
  • 150 g biologische feta
  • 50 g pijnboompitten
           voor de dressing
  • 6 el olijfolie eerste persing
  • 1/2 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes dille

Hoe maak ik het klaar:
Haal ingelegde, gepekelde druivenbladeren in huis. Beter: maak ze zelf met dit recept! Zeker als je een eigen druif in de tuin hebt, is dit een leuk werkje.
In plaats van dolma's of sarma's gebruiken we deze keer de bladeren fijngesneden in een salade. Omdat ze niet mooi groot hoeven te zijn, kun je wat makkelijker zijn met het verzamelen en pekelen van de bladeren. 
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af. Laat afkoelen.

Doe de rijst in een grote schaal en roer de rozijnen erdoor.
Spoel de gepekelde wijnbladeren af onder koud stromend water.
Rol de bladeren weer op en snijd in fijne reepjes.
Snijd de komkommers over de lengte door.
Naar keuze verwijder je de zaadlijsten en snijd je er grote boogjes van of snijd nog en keer overlangs zodat je kwart plakjes krijgt.
Doe de fijngesneden groente bij de rijst en schep goed om.
Verkruimel de feta erboven.
Rasp de schil van de halve citroen en verdeel de rasp door de salade.

Was de dille, snijd fijn en meng door de dressing. Roer deze door de rijstsalade.
Zet de salade minimaal een uur in de koelkast en laat de smaken goed intrekken.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Strooi deze erover bij het serveren.
Garneer met wat overgebleven dillegroen.
Geef bij een vegetarische burger, gegrild vega worstje of bij iets anders van de bbq.

(Plakkerige) rijst kun je extra chique serveren met behulp van een serveerring.
Voíla! Eet smakelijk!

Hopelijk heb ik de druif niet te rigoureus gesnoeid 
want deze salade wil ik nog regelmatig eten.
Met vanaf september een goed glas druivensap erbij, gemaakt van eigen druif.

Heb je zelf geen druif? Vraag bij mensen mét druif  of je hun bladeren mag 
plukken, beter gezegd 'snoeien' om te pekelen.
Of je koopt bij een toko of goed gesorteerde supermarkt de ingelegde 
druivenbladeren kant en klaar.

Geniet ervan en waan je even in Griekenland:)