vrijdag 2 augustus 2019

Hotspot in Haarlem

Op de leukste plekjes kom je altijd ongepland en spontaan!
Zo waren Faye en ik laatst in het mooie, oude Haarlem. Voor de tweede keer trouwens dit jaar, de eerste keer was rond Pasen bij het Wandeltheater.

 
Deze keer om te 'troost' shoppen na een enerverende ochtend. En omdat het bijna lunchtijd was toen we aankwamen, opperde Faye of we ergens konden eten.

Het oude centrum kent veel prachtige gebouwen met dito gevels,  oude klinkerstraatjes en allerlei bijzondere en unieke winkeltjes en eettentjes. Leuk om doorheen te lopen, maar vooral om je te laten verrassen. Haarlem, dat maar 15 minuutjes reizen van Amsterdam verwijderd is, trekt terecht veel toeristen. Zo heeft Haarlem haar eigen 'Seven Golden Streets'...... de oudste straatjes, zoals de Warmoesstraat, de Koningstraat en de Zijlstraat. Deze sfeervolle straatjes zitten vol unieke geveltjes, winkeltjes en eethuisjes. Kortom, je komt oren, ogen en smaak te kort als je deze straatjes bezoekt.

 
Zo liepen we door de Anegang - die ook bij de Gouden straatjes hoort - langs een horlogezaak, waar ik normaal niets te zoeken heb, maar er stond een fiets binnen. Dus keek ik naar binnen vanwege de vreemde combinatie, ik keek nog een keer.....
Is het een horlogezaak waar ze fietsen verkopen en waar je tegelijk koffie en thee kunt drinken?
Of is het een lunchzaak met koffie waar ze ook horloges verkopen?
De zaak aan Anegang 2, vlakbij een grote kledingwinkel waar we naar op weg waren, intrigeerde ons. Maar vooral doordat het er gezellig uit zag en de dames zo hartelijk en tegelijk gewoontjes deden. De fiets was namelijk even naar binnen gereden om de boodschappen uit te laden. Lekkere broodjes en verse ingrediënten voor in de lunch- en koffiehoek.
Dit bijzondere concept uit Denemarken: winkel en koffiehoek is duidelijk zichtbaar door de Deense vlaggetjes op tafel.
Super gezellig ziet het er uit!
Faye en ik besluiten onze trek te stillen bij Bering.


En we vielen van de ene verrassing in de andere.

De eigenaar heeft meerdere jaren in Denemarken gewoond en is met zijn unieke concept een testwinkel bij de Bering-keten.  En het loopt goed, hoewel mensen soms wat in de war zijn. Is het nu een horlogewinkel waar je koffie kunt drinken?
Of is het een koffiecorner waar je horloges kunt kopen?
Ach, eigenlijk maakt het niet zoveel uit....  je komt altijd op tijd voor een bakkie!

Wat ons vooral opviel was de hartelijke gastvrijheid en vriendelijkheid van de twee vrouwen.
We bestelden een getoaste panini.... lekker met pesto, tomaat en mozzarella.
Het enige vegetarische broodje op de kaart, maar dat maakt niet uit. Het was de moeite waard!!
Nadat het in de open keuken was klaargemaakt, kregen we  een heerlijke panini, geserveerd met verse rucola, cherrytomaatjes en wat knapperige groentechips.
Omdat we beiden een flesje water bij ons hadden, bestelden we geen drankje. - oké, volgens mijn dochter ben ik soms behoorlijk 'skeer', maar dat broodje is al luxe, toch?!
 

Omdat we niks te drinken bestellen, vraagt de serveerster of we misschien water willen. Gewoon uit de kraan, zegt ze er geruststellend bij. Dat willen we wel.
We krijgen beiden een groot kristallen glas met fris water.
Heerlijk!
Ik wacht nog even de rekening af, maar daar wordt het inderdaad niet op verrekend.
Heel vriendelijk en extra service, vind ik.

Ook de garnering van verse groente en de knapperige groentechips was een leuke extra verrassing!

Na het eten raakten we aan de praat over het concept van deze winkel. Niet alleen horloges en sieraden horen bij het assortiment, maar ook biologisch geproduceerde artikelen, bedoeld om plastic verbruik tegen te gaan, zoals speciale koffiebekers.

En van alleen (Deense) koffie drinken, is dit hoekje in de winkel uitgegroeid tot een volwaardige lunchhoek en ook een heerlijk gastvrije plek om een hightea te beleven.

Daarvoor hebben we deze dag helaas geen tijd meer, maar het klinkt zó goed, dat we hier zeker voor terug willen komen.
De vrouw die ook de heerlijkste gebakjes, scones en hartige hapjes  maakt voor bij de high tea, deelde haar passie en enthousiaste verhalen met ons.

Even later kwam er een verkoopster binnen met sieraden en Faye werd ingeschakeld om te helpen uitzoeken welke sieraden zij mooi vond.
We kwamen er bijna niet meer weg, zo gezellig werd het.
Maar ja, we hadden nog een shopping list af te werken en dus gingen we weer verder.

Met de belofte dat ik dit blog over hen zou schrijven, wat ik bij deze nu heb gedaan!!
Inmiddels is het wat langer geleden, maar Haarlem..... we komen terug!!

Toch Faye?!

En waar we heerlijk kunnen lunchen en een high tea kunnen gebruiken, weten nu niet alleen wij, maar ook jij!
 
Bedankt voor het lezen....