woensdag 9 december 2015

Over zonnepanelen en ledlampen

Terwijl ik kleinschalig bezig ben met consuminderen,  alles zelf maken, een natuurlijke kringloop opzetten etc. pakt mijn lief het op grotere schaal aan.
Na een zoektocht op het web heeft hij een partij ledlampen rechtstreeks vanuit China besteld via MiniInTheBox.
Dat was goedkoop en het werd tijd ons huis eens wat goedkoper licht te gunnen. Zeker met de komende feesttijd.....
Goedkoop vindt onze overheid niet altijd een goed idee. Dus als je rechtstreeks vanuit China  iets bestelt, let dan op bijkomende douanekosten en de BTW die er opeens bij komt.
Wij kregen die bij aflevering van het pakket opeens erbij: 25 euro!
Gelukkig, met wat omslachtig werk kregen we dit uiteindelijk ook weer terug. Dankzij een verzekering van 20 ct die mijn man bij zijn bestelling nog had aangeklikt.  Vreemde constructie, maar in ieder geval is ons huis weer 30 ledlampen rijker.
Handig in mijn afzuigkap, in onze staande lamp achter de bank en het licht op de overloop, wat van sommige kinderen 's avonds echt een uur of langer moet branden....

We hebben een jaar geleden een paar zonnepanelen van mijn broers' nieuwe huis overgekocht.
Dit bevalt goed en met een Wattmeter zie je ook wanneer je stroom opwekt en wanneer de meter terugdraait.  Leuk!
Dit willen we meer!
Mijn broer inspireerde mij met de volgende stelling:
Geld op de bank levert met het huidige rentepercentage bijna niets op. Investeer je dit geld echter in zonnepanelen, ga je direct minder betalen voor je energie en dat levert heel wat meer geld op dan op de bank zetten.
Je ziet het direct op je energierekening terug. Dat is toch interessant!!

De gemeente wil met een collectief van inwoners zonnepanelen inkopen. De kosten worden lager, als meer mensen zich inschrijven.
Wij willen  nog wel 10 zonnepanelen op ons huis.
Krijgen we misschien ooit een energie-neutraalhuis...

Maar dat collectief aankopen, start niet vanuit een goedkope basis. De all-in prijs lijkt ons nog  behoorlijk hoog.
Na wat rondzoeken, vond mijn lief, die daar steeds handiger in wordt, een bedrijf die echt goedkoop zonnepanelen levert. Solar champ uit Schiedam 
Zo gezegd, zo gedaan. Na het geld over te hebben gemaakt, was het wachten op de levering.
Die liet helaas op zich wachten. We wachten en wachten.... tot ik me ongerust maakte of we wel bij een bonafide bedrijf waren gekomen. Hadden we al dat geld overgemaakt en zaten we straks bij Radar in de studio.......oeps!

Gelukkig was dit niet het geval. Doordat het bedrijf extra service wilde verlenen, in de vorm van een grotere omvormer, duurde de levering langer.
Volgens mij waren ze onze bestelling gewoon vergeten, door drukte binnen het bedrijf. Nu nog druk? In de winter? Ja, ook met gewoon daglicht leveren zonnepanelen al wat op. En alle kleine beetjes helpen....
Uiteindelijk werden de zonnepanelen netjes (na drie weken) geleverd, keurig in de tuin gezet en alles was compleet.
Maar nu het dak nog op!
Ja, voor 1200 euro kun je het ook laten neerleggen, maar als je een beetje handig bent en wat spierballen hebt, bespaar je dit geld gemakkelijk!
Maar het dak op, dat mag alleen als het niet waait.
Vind nu maar eens een dag in de herfst dat het windstil is............

Om een lang verhaal kort te maken... op de dag van het verjaardagsfeest, toen het echt niet zo goed uitkwam, leek het 's morgens windstil. Ondanks de verwachtingen op mijn weer app (ik neem echt een andere!!)....
Dus toch mijn lief maar het dak op laten gaan......
Gelukkig waren de voorbereidingen al getroffen en wat was hij blij dat hij dit klusje kon afronden.
Na twee uur (hoog uurloon!) hard doorwerken (ik in de keuken met de taarten en het feestmaal, hij op  het dak!) lagen ze er allemaal op! De knop omdraaien en gelijk draaide de stroommeter terug.
Hè, hè..... dat is wel fijn. Zeker met al die wassen die maar blijven komen. En al die feestverhogende verlichting in december.

Dit is een dus een stralende lucht in november.... zo heb je ze af en toe ook!!