maandag 15 februari 2016

Mijn favoriete recept met..... snijbiet

 

Elke keer denk ik: 'nu heb ik mijn snijbiet voor het laatst geoogst!' Het zal door de erg zachte winter komen,  maar zelfs vandaag, half februari, heb ik nog snijbiet geoogst.  Het groeit gewoon nog!! 
Maar wat is snijbiet precies?
Voor diegene die geen moestuin hebben en ook niemand kennen met een moestuin, komt er nu vast een 'huh, wat is dat?-reactie'. Snijbiet hoort thuis in het rijtje van de vergeten groenten. Ik heb geen idee waarom, want het groeit geweldig en smaakt lekker....  In de supermarkt kom je het nooit tegen. Wil je het eens proberen, ga dan naar een Natuurwinkel of biologische markt.

Snijbiet lijkt veel op spinazie. Je oogst de blaadjes op dezelfde manier, alleen  snijbiet blijft doorgroeien. Spinazie is na twee keer oogsten op. Snijbiet kun je wel 8 of 10 of...... keer oogsten. Gewoon blijven afsnijden of knippen.  En dit jaar is de oogstperiode dus helemaal lang!

Maar snijbiet is geen familie van spinazie. Het is familie van de rode biet of kroot. Je ziet het op de foto bij de steelaanzet, die is hier rood. Hoewel je allerlei kleuren snijbiet hebt, trouwens. Bij krootjes oogst je de knol onder de grond, bij snijbiet oogst je juist het blad.



Vandaag oogstte en kookte ik het op mijn favoriete manier.
Om kwart over vijf was ik op de tuin, half 6 waren de blaadjes geoogst (net niet in het donker...) en  om kwart over 6 lag het op de borden! Wie wil het nog verser?
Hier een super simpel pastagerecht. Met snijbiet.


Supersnelle pasta met snijbiet

Ingrediënten:
  • 250 g snijbiet
  • 400 g fusilli pasta
  • 150 g champignons
  • 150 vega spekreepjes (Tivall bij AH)
  • 2 tl oregano
  • 3 dl tomatensaus
  • 1,5 dl sojaroom
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
Hoe maak ik het klaar:
Kook in een ruime pan de fusilli pasta gaar zoals op de verpakking staat.
Was de snijbiet goed en snijd ze fijn. Ondertussen smelt je een klontje boter met een heel klein scheutje olijfolie in een pan en bak je de vega-spekreepjes even aan. Echt.... de geur is dezelfde als die ik vroeger bij mijn moeder rook en die hoofdpijn opwekte (....). Maak de champignons schoon en snijd ze fijn. Bak ze in een andere pan met een klontje boter bruin. Voeg het bij elkaar en roerbak de snijbiet op hoog vuur mee.
Voeg de gedroogde oregano toe, samen met de tomatensaus (ik heb tomatensap gebruikt en een beetje ingedikt). Verhit goed en voeg daarna de sojaroom toe. Meng het door de pasta en serveer meteen!

Lekker makkelijk! Lekker gezond!

Eet smakelijk!





Nog even een klein tuinplaatje: de sneeuwklokjes zijn natuurlijk al lang overal zichtbaar (wat zijn ze mooi, overigens!), maar ik zie hier ook al brandnetels opkomen. Daar ben ik heel blij mee. Ik maak er altijd soep van en dat vinden de kinderen ècht superlekker! 
En sinds afgelopen jaar ben ik ook fan van brandnetelthee. Bloedzuiverend lekker, maar helaas: mijn hele voorraad is op....