dinsdag 31 maart 2020

Plaattaart met zoete aardappel, bietjes en feta

Dit gerecht geeft je dag niet alleen kleur, het is een klein feestje op je bord! 
Van feestjes wordt je vrolijk en laat nu een vrolijk hart genezing bevorderen!!  
En als je niet ziek bent: een vrolijk hart verhoogt ook je weerstand! 
Samen met de vitamines die je met dit kleurrijke gerecht binnen krijgt.


Dit recept, wat ik een beetje heb aangepast, mag ik delen van Ellis van 'Ovenfeest'. 
Haar gerechten zien er uit als een feestje!

Plaattaart met zoete aardappel, bietjes en feta

          voor 4 - 5 personen

Ingrediënten:
  • 1 rol vers bladerdeeg 
  • 125 g verse roomkaas
  • 70 g muhammara
  • 400 g zoete aardappel
  • 700 g krootjes of rode biet
  • 200 g feta
  • 2 el olijfolie
  • verse peterselie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:
Nog steeds heb ik rode biet oftewel krootjes uit eigen tuin. Kook de rode biet gaar in ongeveer 45 minuten en laat afkoelen. Of koop 500 gram voorgekookte bietjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes en meng één eetlepel olijfolie en versgemalen peper en zout erdoor.
 Schil de krootjes en snijd ook deze in dunne plakjes. 
Vermeng met één eetlepel olijfolie, peper en zout.
Rol de lap verse bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
Meng de roomkaas met de muhammara. 
Muhammara is een pittige paprikasalade met walnoot en granaatappel. 
Het wordt vaak gebruikt als saus op een Turkse pizza.
Strijk dit mengsel uit over de bodem van bladerdeeg.

Beleg het met de plakjes zoete aardappel. Verdeel daarover de plakjes rode biet. 

Verkruimel de feta en strooi dit over de plaattaart, verdeel de helft van de peterselie over de taart 
voor het bakken, de andere helft na het bakken. 

Bak de plaattaart 20 minuten in de voorverwarmde oven.
En ik hoop dat dit bij jullie beter gaat dan bij mij, want mijn oven is ineens kapot. 
Volgens mij doet de onderverwarming helemaal niets meer..... de temperatuur opwarmen
 en vasthouden is opeens een uitdaging geworden.
Maar de taart is gebakken en inmiddels gegeten.

En het smaakte verrukkelijk!

Dit kleine feestje op je bord, moet je geproefd hebben.
Mjumm!
Dank je wel Ellis, voor het (mogen) delen.