woensdag 18 augustus 2021

Groene tomatenchutney

 

Met een (te) grote voorraad groene tomaten maakte ik groene tomatenchutney.



Waar je dit recept meestal pas in oktober klaarmaakt, doe ik dit helaas al in augustus.
Doordat de tomatenziekte [Phytophthora] toesloeg en niet alleen de bladeren bruin kleurden, maar ook sommige groene tomaten al, besloot ik alles te oogsten.

Ik heb nog wat tomatenplanten in mijn andere kas groeien, daar heb ik nu mijn hoop op gevestigd;).

Rijpen op een zonnige vensterbank is een optie, hoewel de smaak nooit zo lekker wordt als wanneer de tomaten aan de plant rijpen. Daarom kwam het grootste deel toch in deze chutney terecht....



Groene tomatenchutney

      Voor ong. 10 potjes van 350 ml

Ingrediënten:
  • 2 kilo groene tomaten
  • 300 g uien
  • 200 g appel (1 grote)
  • 2 paprika's (groen of geel)
  • 2 groene pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 dl azijn
  • 400 g bruine basterdsuiker
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje (vers of gedroogd)
  • 1 tl kardemom
  • 2 tl paprikapoeder
  • 8 g grof zeezout (2 tl)

Hoe maak ik het klaar:
Was de tomaten en paprika's. Pel de uien en knoflook, schil de appel(s). Snijd de tomaten, appel en uien in stukken. Verwijder bij de paprika's de zaadlijsten en snijd in stukken. Laat de zaadjes bij de pepers zitten voor extra pit of verwijder ze als het niet te heftig hoeft en snijd de pepertjes in stukken. 
Doe alle vrucht-groentes in een grote, ruime pan. Pers de knoflook er boven uit. 
Schenk de azijn erbij, voeg de suiker, de verse en gedroogde kruiden en het zout toe 
en breng aan de kook.
Wanneer het mengsel kookt laat je het een uur lang zachtjes doorkoken.

Zorg dat je goed schoongemaakte, uitgekookte potjes hebt klaarstaan. 
Spoel de potjes vlak voor gebruik nog even om met kokend water.

Schenk de tomatenchutney voorzichtig in de potjes, draai het deksel erop en zet op de kop weg.
Het deksel trekt dan vacuüm.
De chutney is ongeopend twee jaar houdbaar. Eenmaal open bewaar je de chutney in de koelkast.
Deze chutney is lekker bij rijstgerechten, de barbecue, bij een kaasplankje of op een boterham met kaas.

Geniet ervan.

Zelf geen groene tomaten? Je kunt ze soms op de markt krijgen of kijk iemand met een moestuin lief aan...
Deze chutney staat al in mijn winkeltje...
 ik heb er zoveel van gemaakt!