zaterdag 6 mei 2023

Egelbrood

 De egeltjes zijn inmiddels uit hun winterslaap ontwaakt en ik maakte dit bijzondere 
egelbrood met een heerlijk kruidige voorjaarspesto.
Leuk om te zien en lekker om van te snoepen!
Veelzijdig is het ook: het is lekker als warme, gezonde lunch, 
met een soepje vooraf is het goed te doen als hoofdgerecht 's avonds
of serveer het als borrelbrood, lekker bij een wijntje; fijn voor dit feestelijke weekend!! 
Je kunt er dan met dubbel zoveel mensen van eten ;)

Dit brood is een eerbetoon aan de egels in de natuur, 
want egels zijn niet alleen schattig, maar ook o, zó nuttig!



Egelbrood

                voor 6 - 8 personen

      
Ingrediënten:
  •  1 ongesneden boeren vloerbrood 
  • 200 g daslookpesto (of andere pesto)
  • 2  bollen mozarella
  • 1/2 rode ui
  • 2 bosuitjes
  • 2  zwarte olijven

Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat je een heel, ongesneden vloerbrood hebt.
Zie hieronder bij tips.
Dit is de basis van je egel.
De onderkant houden we intact, bovenlangs gaan we het brood insnijden.
Je kunt dit goed op het gevoel doen, maar je kunt ook prikkers gebruiken die je in het brood steekt zodat je weet of voelt dat je niet te diep insnijdt.
Begin met een overlangse insnijding voor het egelkopje. 
Snijd naar achteren toe verder in dikke boterhammen van zo'n 2 cm.
Blijf steeds zo'n 1 tot 2 cm boven de bodem!
Draai het brood een kwartslag en snijd nu ook in de lengte plakken van zo'n 2 cm dik. 
Hierdoor krijg je een soort dobbelsteentjes of beter gezegd: de stekels van de egel.
Bestrijk de binnenkant van het brood met de pestosaus. Ik gebruikte 
mijn zelfgemaakte daslookpesto, dit geeft een heerlijke, krachtige voorjaarssmaak. 
Verdeel de pesto goed in zowel de horizontale als verticale rijen.
Verwarm de oven voor op 200°  C.
Snijd de mozarella in blokjes en prop de blokjes tussen de rijen broodblokjes in.
Snijd de rode ui dunne ringen en halveer deze. Verdeel deze over de bovenkant 
van het brood. Snijd de lente ui in stukjes en verdeel ook deze erover.
Bestrooi naar smaak met versgemalen zeezout en peper. 
Prik in de voorkant twee gaates voor de ogen en stop hier de zwarte olijven in.
Schuif het brood - op een met bakpapier beklede  bakplaat - in de voorverwarmde oven en
 bak 10 minuten tot de mozarella gesmolten is en de ui licht geroosterd.
Serveer het brood warm of koud. Je kunt er blokjes of reepjes van snijden, 
of je breekt er met de hand stukjes af!

Het smaakte me heel goed!
Heb je over? Dan kun je dit de volgende dag nog een keertje opwarmen in de oven.

Is het geen prachtig brood geworden?!


Variaties:
  • Verdeel er paprikapoeder of oregano over
  • Varieer met de pesto: kies een andere zelfgemaakte pesto (klik), neem eens pesto rosso (van tomaten) of draai een potje pesto uit de winkel open
  • Andere ingrediënten die erop kunnen, zijn: reepjes paprika, paddenstoelen, zwarte olijven in ringetjes of zongedroogde tomaatjes
  • Een ongesneden brood kun je bij de bakker bestellen of heel vroeg bij de supermarkt halen als nog niet al het brood gesneden is. Je kunt natuurlijk ook zelf een vloerbrood bakken (klik)
  • Vervang de mozarella door feta of een andere kaas

Maak vooral die variatie die bij je past en wat jij lekker vindt! 
Eet smakelijk en geniet ervan!