donderdag 19 december 2019

Preistamppotje

Wat kan ik soms snakken naar een eenvoudig stamppotje... zeker in deze tijd van bijzondere culinaire uitspattingen. Soms kan er niets tippen aan de pure smaak van groente gemengd met aardappelpuree. Een eenpansgerecht is ook nog eens handig opwarmen, als de één eerder weg moet naar sport, de ander later thuis komt van werken en er 's avonds ook nog een kerstviering of kerstgala is!
Oftewel: druk, druk druk….
Wie zegt wel eens dat stamppot alleen maar boerenkost is?!
Dit is een heerlijk preistamppotje met een verfijnde smaak. De groente verwerk ik er zowel gegrild als rauw in. En gebruik je met serveren een bakring, dan ziet het er ook nog chique uit, toch?!
Bijna kerstig…..;)

En niet te vergeten: de prei komt (h)eerlijk uit eigen tuin!

Preistamppotje

      voor 4-6 personen


Ingrediënten:
  • 1250 bio aardappelen
  •  zeezout naar smaak
  • 7 dunne tot middeldikke preien
  •  olie 
  • 7 zongedroogde tomaatjes
  • 200 g harde geitenkaas
  • 1,5 dl sojaroom
Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen of gebruik ze met schil en al. Doe ze in een ruime pan en breng in een laagje water aan de kook. Voeg wat fijngemalen zeezout naar smaak toe en laat de aardappelen in ongeveer 20 minuutjes gaar koken.
Maak ondertussen de prei schoon. Begin bij het witte gedeelte en snijd schuine plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd het overige deel van de prei in hele dunne, fijne ringetjes. Was nogmaals.

Verhit zonnebloemolie in een grilpan en gril de preistukjes aan beide zijden.
Heb je geen grilpan, bak de prei dan in een gewone koekenpan, helaas moet je het dan doen zonder de streepjes op de prei.
Bewaar de gegrilde preistukjes op een bord.
Snijd de kaas in kleine blokjes en de zongedroogde tomaatjes in reepjes.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Stamp ze fijn en voeg de sojaroom toe om een smeuiige puree te krijgen. Roer de blokjes kaas erdoor en de rauwe preistukjes. Laat even goed doorwarmen. Voeg vervolgens de reepjes tomaat en de gegrilde prei toe en warm nog even door. 
Wanneer je de stamppot met een uitsteekring op de borden tot taartjes vormt, 
ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit. 


Eet smakelijk!
Geniet van dit lekkere en gezonde stamppotje....