maandag 6 november 2023

Pompoenpannenkoeken

 
It's pumpkin season en dát vieren we met een pannenkoekenfeestje.... 
Lekker zoet deze keer, want pompoen leent zich uitstekend voor zoete gerechten!
Deze wat dikkere pannenkoeken zijn goed voor de stevige trek.



Pompoenpannenkoeken

     voor 10 pannenkoeken
Ingrediënten:
  • 200 g pompoen
  • 2 eieren
  • 235 g volkoren meel
  • 15 g bakpoeder
  • 200 g bloem
  • 750 ml sojamelk of andere plantaardige melk
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • roomboter

Hoe maak ik het klaar:
Maak de pompoen schoon en snijd in kleine stukken. Gebruik van de oranje Hokkaido pompoen ook de schil. Stoom de blokjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. 
Doe ze in een kom en voeg wat zout en zwarte peper toe 
en de kardemom. Mix tot een smeuiige pasta.
Doe de plantaardige melk samen met de pompoenpuree 
in een grote kom. Voeg de eieren toe en mix tot een glad mengsel. 
Doe de beide soorten meel, het zout en bakpoeder bij elkaar in een kom en roer goed door. 
Voeg in gedeeltes toe aan het melkmengsel onder voortdurend mixen of kloppen,  
zodat er geen klontjes ontstaan. Een vrij dik, licht oranjegekleurd pannenkoekbeslag is het resultaat.
Doe een klontje boter in een koekenpan en laat smelten over de bodem van de pan.
Schep een grote lepel pannenkoekenbeslag in de pan. Houd de pan scheef 
om de hele bodem te bedekken. Bak eerst de ene kant tot de bovenkant gestold is, 
draai om en bak de andere kant licht goudbruin.
Lekker met zoet beleg zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop of poedersuiker. 
Ook lekker met de (groene) muntsuiker die ik laatst deelde
Maak je wel eens zelf kaneelsuiker? Voeg wat kardemom toe of
vervang de kaneel eens door speculaaskruiden.

Lekker als (machtig) dessert, bij een kopje thee of als lunch.
En altijd lekker na een lange, frisse boswandeling om warm te worden.

Geniet ervan!