maandag 29 juli 2019

Zoete posteleinsalade

In mijn eigen tuin laat het zich al een tijdje niet zien, ondanks verwoede zaaipogingen van mijn kant.
Maar van Lisan kreeg ik een 'zootje' porselein. Wist ik veel wat een 'zootje' was.....

Bleek het bijna 3,5 kilo te zijn.
Omdat het een echte slinkgroente is, werd er fijntjes bij vermeldt.
Dit snijdt hout, behalve als je de postelein niet kookt, maar er salade van maakt.
Maar het komt uiteindelijk wel goed hoor. Postelein is mijn lievelingsgroente met z'n ietwat ziltzure smaak van fijne, zachte blaadjes. Ik ben er reuze blij mee, dus heel erg bedankt, Lisan!
En deze salade is een topper.
 
 

Zoete Posteleinsalade

        bijgerecht voor 4-6 personen
Ingrediënten:
  • 250 - 300 g postelein
  • 1/2 rode ui
  • 50 g zonnebloempitten
  • 40 g rozijnen
  • 20 g cranberries
  • 100 g harde geitenkaas
      voor de dressing:
  • 1 el mayonaise
  • 1 el appelazijn of citroensap
  • 1 tl kokosbloesemsuiker
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje, roer goed door en laat staan.
Was de postelein goed en snijd de stelen ongeveer twee keer door. Pel en snipper de rode ui heel fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan.
Schep de postelein, de kaasblokjes, de uisnippers, de zonnebloempitten, de rozijnen en cranberries in een ruime schaal door elkaar.

Schenk de dressing over de salade.
Even omscheppen en klaar.
Een heerlijke friszoete salade.

Heel geschikt als voorgerecht, bijgerecht, maar als lunch is het ook een lekkere salade.
 
Variaties: gebruik belegen (koeien) kaas als je dit lekkerder vindt
Vervang de cranberries door rozijnen
En voor de rode ui kun je ook een sjalot nemen
 
 
Als je aan postelein kunt komen - of als je Lisan kent :) - neem het met beide handen aan.
Dit is waanzinnig lekker!
En wist je dat postelein ook gezond is? Ze bevat veel vitamine A en C
en verschillende spore elementen.
Ze kalmeert en is licht slaapverwekkend. Ze verzacht bij inwendige ontstekingen.
Geniet ervan!