zaterdag 11 februari 2023

Plastic verminderen deel 5 (slot)

Zoals vele huishoudens met mij, heb ik het goede voornemen mijn plastic (wegwerp)artikelen drastisch te verminderen!
Sterker nog, ik sta er inmiddels een beetje om bekend, wat ook de reden is dat deze week een journalist langs kwam voor een foto en interview over afval scheiden. En dat omgaan met afval begint allemaal in je denken en vervolgens in het handig organiseren van je afvalstromen.  Natuurlijk is het makkelijker wanneer je minder je 'produceert'....

Ik maak al heel veel producten zelf en dat scheelt behoorlijk. Net als het verbouwen van mijn eigen groente en fruit....
Maar ik vind het niet voldoende.

We kunnen niet meer met z'n allen zo doorgaan en onze ogen sluiten voor het enorme probleem van de plastic soep, die als we op dezelfde manier doorgaan, onze hele planeet zal overspoelen.

Plastic, een geweldige uitvinding?
Plastic is immers:
  • goedkoop
  • niet zwaar
  • vershoudend 
  • warm
  • in allerlei vormen te maken. 
Maar wat een zegen leek, wordt een vloek! Want plastic doet er 400 tot 1000 jaar over voordat het is opgelost. En slechts een kleine 5%(!)  wordt bruikbaar gerecycled...….

En naast het plastic wat je direct herkent als plastic, is er dus ook verborgen plastic: microplastics.
Wist je dat plastic verborgen zit in:
  • Fleece (dekens en truien)
  • Theezakjes
  • Maandverband
  • Tandpasta
  • Zeep
  • Billendoekjes voor baby's
  • etc. etc.
We moeten iets doen!!
Met z'n allen...
Dit is de reden dat ik begon te kijken naar verbeterpunten in mijn huishouden en op zoek ging naar verbeterpunten bij andere huishoudens.
Wat kan er vervangen worden zonder noemenswaardige problemen en zonder zelfs iets van luxe of gemak in te moeten leveren?!
Want ja, het moet ons niet te veel kosten en het moet niet te moeilijk voelen.

Met wat kleine wijzigingen kwam ik erachter, dat het zelfs meerdere voordelen heeft om plastic te vervangen door betere, lees duurzamere, alternatieven.
Om het makkelijk te houden volgt hier mijn vijfde en laatste fotoverslag, bedoelt om te inspireren...
Want je kunt al snel goéd bezig zijn!
En ook een goed gevoel is best fijn, niet?!


 1 Nylon touw of plastic bindstrips versus natuurlijk touw 

De voorjaarskriebels voor het tuinseizoen komen er weer aan. Ik wil naar buiten, de tuin in, plantjes zaaien, uitplanten, bomen snoeien etc. Allemaal heerlijke voornemens. Het belangrijkste gereedschap zijn je handen en goed gereedschap wat jarenlang meegaat. Denk aan een hark en een schoffel van metaal met een houten steel. Ook touw  is onmisbaar in de tuin: om plantjes op te binden of boomtakken een andere richting op te krijgen. Je hebt vele soorten touwen. 
Natuurlijk en biologisch afbreekbaar zoals: jute, sisal, hennep, kokosvezels en katoen. Boomkwekers gebruiken ook vaak raffia. Maar je hebt ook nylon of polyester, soms in allerlei kleurtjes. Het gaat veel langer mee (is dat nodig?!), maar bevat plastic en is niet afbreekbaar.  Zonde als dit in je tuin terecht komt, terwijl er zoveel goede en ook betaalbare alternatieven zijn! Een bolletje jute of sisaltouw bij de supermarkt of de Action kost je maar 99 cent. Kies je touw met zorg, kies voor natuurlijk!


2. Plastic plantenpotjes of potjes van aardewerk of recyclebaar materiaal

Voor  plastic plantenpotjes heb je super veel alternatieven. Met een eigen moestuin heb ik er ook al  veel uitgeprobeerd. Wanneer je zelf plantjes wilt zaaien, maak je gemakkelijk potjes van krantenpapier klik  hier waar ik het je uitleg, of je gebruikt lege wc rolletjes, halve sinaasappels, eierdozen of een potjespers.
De 'ouderwetse' aardwerken potten zien er mooi uit, zijn soms wat minder handig in gebruik, maar zelfs de scherven zijn bruikbaar. Leg ze onderin grote plantenpotten of gebruik ze als decoratiemateriaal (google is je vriend). Maar wat als je plantjes koopt? Let er dan ook op en vraag naar alternatieven. Hoe meer vraag, hoe meer het aanbod groeit. Kruidenplantjes worden in sommige supermarkten al zonder potje verkocht...  wél nog in een plastic zakje, maar het is een begin!


3.  Maandverband en tampons versus de menstruatiecup

Op maandverband valt veel winst te maken, want vanwege de hygiëne zit alles, maar dan ook alles apart in plastic verpakt. Ik snap het, maar er is een alternatief. Al jaren inmiddels.... dus misschien heb je er al van gehoord, hoewel je misschien even een drempel over moet om 'm zelf te gaan gebruiken: de cup!  Een cup breng je tijdens de menstruatie in, net als een tampon. Ze zijn gemaakt van natuurrubber of siliconen en kunnen jarenlang meegaan. Je koopt de cup  in een katoenen zakje in een kartonnen doosje. Er komt geen plastic aan te pas. De prijs is tussen de 15 en 25 euro, maar hoewel dat heel wat lijkt, bespaar je geld. Al dat maandverband kost per maand ook al gauw 5 euro, dus tel uit je winst. Oudste dochter gebruikt de menstruatiecup al een paar jaar tot grote tevredenheid. Je kunt de cup online bestellen bij bol.com maar bij Mambeco  klik  is het het goedkoopst en ik las op hun website over een leuke actie. Kijk ook even bij de duidelijke uitleg op Mambeco


4. Douchegel versus lichaamszeep of bodybar 

Al lang ben ik bewust op zoek naar goede zeep voor mijn huid, met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Bij zeep kun je op twee dingen letten: de inhoud die geen microplastics mag bevatten (klik)  en de verpakking. Zoals je op de foto ziet, gebruikte ik al biologische zeep van Weleda waar geen microplastics in verwerkt zijn, maar het is jammer van de verpakking, die gaat bij het plastic afval. Ik moest even een drempeltje over bij het gebruik van lichaamszeep onder de douche, maar het kan prima! 
Deze lichaamszeep gebruik je op een washandje of je wrijft hem schuimend tussen je handen en verdeelt de zeep over je lichaam. Word bij jou alles nat in de douchecabine dan leg je de zeep na gebruik te drogen buiten de doucheruimte. Een handige soaplift zorgt dat de zeep sneller droogt. 
Met een blok zeep doe je best lang. Ik vind de Werff zepen heel fijn. Die zijn er in allerlei soorten en geuren en kun je goed online bestellen (zie hierboven bij Mambeco) of kopen bij de Ekoplaza.



5. Wegwerpluiers versus wasbare luiers

Ik schreef eerder al over een heuse babyboom bij mij in de omgeving. Geweldig dat een paar ouders bewust in de babytijd investeren in een schone planeet voor hun kindjes. Mijn jongste dochter is inmiddels tien, maar mocht ik het overdoen met de kennis van nu, zou ik geen  werpluiers meer kopen, maar investeren in wasbare luiers. Een goede website is Kaatje Katoen (klik) waar ook een filmpje te zien is, hoe je uitwasbare luiers precies gebruikt. Weet je trouwens dat je ze niet perse allemaal nieuw hoeft te kopen? Je kunt ze ook vinden op Marktplaats om over te nemen van andere ouders en dat scheelt in de kosten! En natuurlijk bespaar je plastic, wel zo'n 260(!) kilo per jaar!! Wist je dat je bij een kinderopvang - vraag het even na - ook je eigen uitwasbare luiers kunt meegeven? Besparen op plastic begint al in de wieg!!


6.  Wegwerp billendoekjes versus wasbare babydoekjes

Naast luiers kun je baby's billetjes prima verzorgen met zachte, uitwasbare doekjes. Je maakt de doekjes zelf vochtig en billetjes worden er perfect schoon mee. Doe ze in een blik of tupperware bakje en je hebt ze altijd bij de hand. Deze doekjes zijn ook te verkrijgen bij Kaatje Katoen maar zijn ook makkelijk zelf te naaien. Je baby produceert nauwelijks afval. Wat een goed en duurzaam begin van dit nieuwe leven!! 



7. Aanstekers versus lucifers

Al jarenlang heb ik een luciferpotje (klik) in huis, de kinderen weten niet beter. Een waxinelichtje onder de theepot, de kaarsjes in huis en de kachel.... je steekt ze aan met een lucifer. Waarom ik dan toch nog aanstekers in huis tegen kwam? Gevonden op straat, denk ik.... Aanstekers bevatten veel plastic en  al zijn ze navulbaar  - dat werkt ook maar één of twee keer - het blijft een wegwerpproduct. Bic als marktleider, produceert elk jaar meer dan twee miljard aanstekers en die verdwijnen in het beste geval in de verbrandingsoven. Lucifers worden vaak gemaakt van populierenhout (een snelgroeiende boomsoort)  en de zwavel op het kopje - waarbij verbranding van de lucifer zwaveldioxide vrijkomt -  heeft maar een hele kleine impact. Als je kunt kiezen: neem lucifers, die zijn bijna CO2 -neutraal, zeker omdat de  belangrijkste luciferfabrikant in Zweden consequent nieuwe bomen aanplant.


8. IJsblokzakjes versus ijsblokjesvorm

Ze zijn nog steeds te koop: ijsblokzakjes waar je de ijsblokjes makkelijk uitdrukt. En misschien ook wel handig op vakantie.... Maar daarna gooi je het plastic zakje weg. Voor hetzelfde geld koop je een ijsblokjesvorm die jarenlang meegaat. Van de hardplastic ijsblokjesvormen was bekend dat het nog wel eens lastig was om de ijsblokjes eruit te krijgen. Maar een siliconen vorm is ideaal. En vooral in de zomer blijf je vullen en vullen!


9. Plastic flessenborstel versus duurzame flessenborstel


Dit geldt eigenlijk voor allerlei soorten gebruiksvoorwerpen. Plastic heeft de naam dat het lang meegaat, maar dat is lang niet altijd zo. Zeker bij borstels laten haren soms los. Ik vond een prachtig exemplaar met houten steel en haartjes van kokosvezels. Hij werkt net zo goed en wanneer hij toch versleten raakt, is hij volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar in tegenstelling tot zijn plastic tegenhanger. Had ik deze nu ook gekocht bij Mambeco? Het lijkt wel reclame, toch werk ik
niet met ze samen en heb ik er geen belang bij....


10. Plumeau versus duurzame plumeau

Ik vond 'm zó mooi!! Op vakantie vond ik deze prachtige plumeau: met houten steel en echte struisvogelveren. Ik schrijf wel 'op vakantie' maar het was gewoon bij de Praxis. Ik heb 'm een tijdlang voor de sier in de woonkamer gehangen, maar laatst heb ik 'm toch ook echt gebruikt. Tijd om alle stofnesten en spinnenwebben te verwijderen en ik moet zeggen: met deze plumeau is dat toch een stuk leuker dan met zo'n plastic geval. Eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als de flessenborstel bij punt 9, maar dit is dan ook echt het 50ste voorwerp wat ik heb vervangen en het laatste in deze serie  'plastic verminderen' in je huishouden.


Meer lezen


De hele serie terugkijken?! Geschreven in een periode van vijf jaar: 'vijftig(!) keer minder plastic in huis'



Dit is nu echt mijn allerlaatste deel.... stiekem zijn het 51 voorwerpen geworden (zie jij waar ik verkeerd heb geteld?).

Wat vervang jij al aan plastic in je huishouding voor meer duurzame alternatieven?
Ik ben erg benieuwd wat jij doet en misschien inspireer jij anderen weer.
Een reactie vind ik erg leuk en kan hieronder.... ;)


Succes! Samen sterk voor een beter milieu, want het begint echt bij jezelf!!