vrijdag 15 april 2016

Falafel

Jaren geleden maakte ik zelf falafel - je weet wel, gekruide kikkererwtenballetjes uit het Midden-Oosten, die je serveert in pitabroodjes en allerlei groentes - ....... en dat mislukte toen jammerlijk.
Dat is de reden dat ik heel lang wachtte om er weer aan te beginnen.
Tot ik dacht:
Waarom probeer ik het niet weer eens gewoon zelf?
Zeker nu ik zoveel inspirerende potjes en frisse voorjaarsgroente heb om erbij te serveren?!


Dus ik maakte falafel: het ging super! Waarom ik  nou zo lang wachtte.........;)
Het is ècht simpel!

Ik deel hier mijn recept en mijn 'geheim':

Falafel

         voor ongeveer 50-60 balletjes

Ingrediënten:
  • 425 g gedroogde kikkererwten
  • 2 lichte boterhammen, een dag oud
  • 2,5  ui
  • 1 bol knoflook: zo'n 10-12 teentjes (!!)
  • 4 el peterselie
  • 2,5 el koriander (gemalen)
  • 2,5 el komijn (gemalen)
  • 2,5  tl zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 60 g bulghur  
  • 1 el bloem
  • 2,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • olie
Hoe maak ik het klaar:
Gebruik gedroogde kikkererwten en week deze een nacht van te voren.
Let nu goed op, want hier ging het bij mij mis: kook de kikkererwten niet!!
Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het week vocht. Week daar de boterham in en voeg ze dan toe aan de kikkererwten.
Voeg de uitgeperste teentjes knoflook toe, de specerijen en het zout.


Pureer het kikkererwtenmengsel in de keukenmachine of evt met de staafmixer. 
Voeg daarna de heel fijn gesnipperde ui toe. Was en snijd de peterselie heel fijn. Voeg die ook toe.
Voeg de bulghur, de bloem en het bakpoeder toe. Roer goed door met een lepel.


Maak je handen een beetje vochtig en maak balletjes ter grootte van een walnoot.
Verhit zonnebloemolie in een frituurpan - of gewoon een grote - pan tot 180 graden.

Bak de falafelballetjes in 3 minuten goudbruin, knapperig en gaar.

Mijn fout, jaren geleden, is dat ik het recept volgde, maar wel de kikkererwten had gekookt. Dan zit er veel teveel vocht in. Ik liet de balletjes in de hete olie glijden (ik weet het nog precies!) en vervolgens vielen ze helemaal uit elkaar in het vet. Er bleef niks van over, alleen mijn vet was heel smerig!
'Gewone' mensen leren van hun fouten, bijzonder begaafde mensen leren zelfs van de fouten van anderen.....;)

We aten deze maaltijd op de warmste dag van de week. Onze primeur dit jaar met buiten eten! Heerlijk aan onze gastvrije, ronde buitentafel. Het was 17,5 graad...... 't kon net!
Je ziet een heleboel op tafel staan. Wat serveerde ik erbij.....

Mijn raapsteeltjes
Serveersuggesties:
  • tomaat
  • komkommer
  • bleekselderijstengel in boogjes
  • geraspte wortel
  • blokjes feta
  • zwarte olijven
  • (tomaten-courgette)chutney
  • gepekelde groene tomaatjes 
  • courgettes in zoetzuur
  • radijsplakjes in zoetzuur
  • bosje raapstelen
  • pitabroodjes
  • knoflooksaus
Dit had ik allemaal op tafel staan.
In de kelder heb ik nog allerlei potjes staan, die nu onderhand wel leeggemaakt mogen worden. Veel potjes tomaten-courgettechutney en courgettes en radijsjes in zoetzuur ingemaakt.  Ik moet alweer denken aan ruimte maken voor een nieuw oogstjaar.
Het combineert perfect bij deze maaltijd met falafel en pitabrood!

Wat er ook bij kan:
  • sla
  • blaadjes spinazie
  • radijs
  • augurken, zilveruitjes of ander tafelzuur
  • pepers/ paprika
  • groene olijven(mix)
  • tahinsaus
Je kunt hier oneindig in variëren.
Toen ik studeerde was er in Den Haag een falafelbar. Ik ging daar af en toe heen voor een groot pitabroodje, gevuld met zo'n 7 balletjes falafel en vervolgens schepte ik allerlei salades, (zoetzure) groentes en sausjes erbij. Ik schepte soms wel drie keer bij....... zó lekker!
Laatst liep ik weer door dezelfde winkelstraat en ja..... dáár was de Falafelbar nog steeds!
Volgende keer ga ik daar echt weer een broodje scoren!!


Mijn kinderen zijn echt dol op deze maaltijd. Waarbij ze zelf mogen kiezen hoe vol ze hun broodje stoppen en met wàt! 



 Ik had veel gedroogde kikkererwten op voorraad en ik verdubbelde het recept.
Dus ik had wat balletjes over.......

Bij de supermarkt kun je falafelballetjes van Vivera kopen. Dat kost voor 12 balletjes 1,98. Biologisch bij de AH of de Natuurwinkel is de prijs tussen de 3 en 4 euro. Mij kost zo'n bakje (voor 50% biologisch) met 12 balletjes ongeveer 50 cent.
Zelf maken loont!!
.

Ik bakte de enorme hoeveelheid van ruim 100 balletjes.
Deze kunnen de vriezer in! 
Voor een volgende keer, als de sla in de kas gegroeid is........