maandag 22 november 2021

Knolselderij- paddenstoelenschotel met krokant korstje

 Dit is echt comfortfood, deze ovenschotel met de geurige smaken van dit seizoen:
de aromatische knolselderij, de aardse paddenstoelen en knapperige noten.


Het kost wat tijd èn heel wat ingrediënten, maar dan heb je ook een heerlijk verwarmende ovenschotel. 

Bind je schort voor, stroop je mouwen op en ga lekker koken!
Dit wil je de mensen van wie je houdt, graag voorzetten.....

De aromatische knolselderij komt uit mijn moestuin, evenals de aardappels trouwens.
En de hazelnoten zijn zelf geraapt tijdens een nazomerwandeling.



Knolselderij-paddenstoelenschotel met krokant korstje

       voor 6 personen


Ingrediënten:
  • 1 grote knolselderij  van ca. 750 gram
  • 1250 g aardappelen
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 20 g roomboter
  • 1 dl sojamelk ongezoet
  • 50 g hazelnoten
  • 150 g belegen kaas
  • 3 vegetarische worsten (bijv. bbq worst van Vivera)
      voor de champignonsaus
  • 50 g roomboter plus 1 el boter
  • 1 kleine rode ui
  • 500 g (kastanje)champignons
  • 50 g bloem
  • 4 dl water
  • 1 dl sojamelk ongezoet
  • 1 el bouillonpasta
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper


Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een laag water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. Voeg de boter en de sojamelk toe en roer goed door tot een smeuïge puree.
Schil de knolselderij, snijd de knol in plakken en snijd die vervolgens in blokjes van zo'n 2 cm.
Kook de selderijblokjes in ongeveer 5 minuten gaar in een bodempje water met wat zout.
Giet het kookwater af en bewaar. Het is een geurige bouillon die je verder op smaak kunt brengen, maar je kunt ze ook gelijk gebruiken bij de champignonsaus.
Hak de hazelnoten fijn in een notenhakselaar of rol ze tussen een theedoek met een deegroller fijner.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze geuren en lichtbruin zien.
Bak de vegetarische worsten vijf minuten en keer regelmatig.
Haal ze uit de pan en snijd ze overlangs doormidden.
Rasp de kaas en vermeng deze met de geroosterde hazelnoten. Laat staan.
Maak ondertussen de champignonsaus.
Veeg of borstel de (kastanje)champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes en nog een keer door de helft. Snipper het rode uitje fijn. Smelt de boter in een ruime koekenpan en voeg het uitje en de champignons toe. Bak op middelhoog vuur tot de champignons zacht zijn en een donkerbruin vocht hebben afgescheiden. Laat ze even staan.
Maak ondertussen een roux-saus. Smelt in een steelpan 50 g boter. 
Voeg daar de bloem aan toe  en roer goed door. 
Maak een bouillon van het water - deels het kookwater van de knolselderij - en 
de bouillonpasta. Schenk deze bouillon in scheutjes erbij en 
blijf roeren tot de saus begint te binden.
Gebruik een garde om een goede klontvrije saus te krijgen. 
Roer tenslotte de melk, het zout en de peper erdoor. 
Op dit moment kunnen de champignons aan de saus worden toegevoegd.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een grote, ruime ovenschaal in met wat boter.
Schep de gekookte knolselderijblokjes in de ovenschaal.
Verdeel hier de champignonsaus over en leg daar de halve vega worsten op.
Schep de aardappelpuree er overheen en strijk glad met de achterkant van een lepel.
Strooi tot slot de geraspte kaas met de hazelnoten er over.
Schuif de knolselderij-paddenstoelenschotel in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten.
Schakel de grillstand van de oven in en bak nog 5 minuten 
tot het kaasnotenkorstje goudbruin gekleurd is.

Serveer deze schotel meteen, maar pas op: het is niet alleen verwarmend maar ook heet.


Eet smakelijk, geniet ervan!!

Als je dubbel zoveel van dit toch wel bewerkelijke gerecht maakt, 
kun je de helft invriezen om een volgende keer zó de oven in te schuiven.