dinsdag 27 april 2021

Brandnetelomelet

Eet jij al regelmatig volgens het LEF-dieet?
Wat inhoudt dat je eet wat op Loop- En  Fietsafstand groeit.... 
Deze lekkere brandnetelomelet voldoet hier helemaal aan...   in een afgeschermd hoekje van de tuin 
laat ik dit gezonde onkruid lekker groeien! Wat zeg ik.... onkruid?
Het is een heel gewenst superfood!
Bloedzuiverend en perfect voor een inwendige voorjaarsschoonmaak (detox).
De eieren komen natuurlijk van mijn eigen kipjes: een loopje naar het kippenhok maakt me blij!


Ik gebruikte 150 gram brandnetel, toen waren alle toppen weer op in mijn hoekje bij de bessenstruik.
Kun je meer plukken? Neem dan gerust het dubbele!



Brandnetelomelet

      voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
  • 150 g brandneteltoppen 
  • 8 eieren
  • 1 rode ui
  • 30 g roomboter 
  • olijfolie
  • 2 bosuitjes ( of stengelui)
  • 150 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • evt 50 g roomkaas
  • 50 g belegen kaas

Hoe maak ik het klaar:
Pluk de toppen van de brandnetels. Als je dit vanaf de bovenkant doet, wordt je niet geprikt. In het voorjaar is het de beste tijd om brandnetels te plukken omdat ze dan de meest krachtig werking hebben en de meest gezonde stoffen bevatten. Pluk niet langs een drukke weg en niet op een plaats waar honden worden uitgelaten. Hoe meer brandnetels je kunt plukken, hoe groener je omelet wordt.
Met 150 gram was mijn hoekje op Loopafstand helaas leeggeplukt!
Was de brandnetels voorzichtig onder de kraan. Doe wat olijfolie in een pan en 
roerbak de brandnetels kort zodat de 'brand' eraf gaat.
Laat afkoelen.
Breek de eieren in een grote schaal en klop ze los.
Breng op smaak met wat zeezout en peper.
Roer de sojaroom er door.
Snijd de bosuitjes en de brandnetels fijn en roer ze door het eiermengsel.
Roer er eventueel nog twee eetlepels roomkaas door.
Snipper de rode ui.
Je kunt ervoor kiezen om twee wat dunnere omeletten te bakken of één dikke omelet.
Verdeel de uisnippers over twee pannen of doe ze in één koekenpan.
Fruit de uisnippers in wat olie. 
Voeg daarna een klontje boter toe en schenk daarna het eimengsel erover heen.
Bak de onderkant van de omelet op middelhoog vuur stevig en lichtbruin.
Keer de omelet met behulp van een groot bord.
Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant en laat dit zachtjes smelten.
Bak zo de andere kant en laat de omelet op een bord glijden.
Verdeel in punten en serveer!
Deze diepgroene omelet smaakt heerlijk bij versafgebakken brood met kruidenboter 
en kan ook als luxe lunch.
Ze smaakt eveneens heerlijk bij een lichte salade, wat knapperig gebakken aardappeltjes
en een dot zelfgemaakte mayonaise, voor weer een heel andere maaltijd.


M'n kinderen - die brandnetel als een gewone groente beschouwen - vonden het erg lekker! 
Wanneer eten we dit weer?! En ja.... het is een blogwaardig gerecht, verzekerden ze hun moeder
 die tijdelijk minder reuk en smaak heeft....

Heb jij LEF genoeg om déze omelet op het menu te zetten?!



Wil je meer recepten met brandnetel?

Wat te denken van:
En ik ben nog lang niet uitgedacht met brandnetelrecepten.
Wat te denken van kroketjes, een pesto en een stamppotje? Word vervolgd...