dinsdag 5 januari 2021

Boetseren met brooddeeg

Zó... de tweede dag van thuiswerken en online lessen 2021  is een feit!
Alle verplichte lessen zijn gemaakt, al was er ook wel wat vergeten... oeps!
En alle optionele lessen skippen we voorlopig even....
Niet dat we niks gaan doen, oh nee! 
Ik heb een hele lijst van creatieve activiteiten op het krijtbord geschreven.... 
elke week kiezen de kinderen er een paar van.
Zo is er in de vakantie al veel gewerkt met strijkkralen, niet alleen in 2D, maar ook in 3D (klik)
En ik wilde met de kinderen gaan kleien. Maarrrr.... de klei was op en de winkels 
met essentiële klei zijn gesloten. 
Toch hebben we gekleid en ik greep terug op het klassieke idee.... werken met brooddeeg!

Het is zó simpel en tegelijk zo leuk, zowel voor kinderen als volwassenen.
De ingrediënten hiervoor haal je gewoon bij de supermarkt, die gelukkig wel open is.
De meeste recepten werken met kopjes, maar ik heb alles nagemeten zodat kinderen zelf kunnen wegen.

En naast gewoon brooddeeg, maakte ik ook gekleurd brooddeeg.
Hoe? Heel eenvoudig met een verrassend effect!




Basisrecept brooddeeg


Ingrediënten:

  • 200 ml water
  • 325 g zout
  • 300 g bloem
  • 1 el zonnebloemolie 

Hoe ga ik te werk:
Meng het zout en de bloem in een (beslag)kom. Voeg de helft van het water toe en roer stevig door. Voeg dan de olie toe en de rest van het water. Kneed met je handen tot een soepel, prachtig wit deeg.



Je kunt hier de mooiste figuren van maken.
Wanneer je met kinderen werkt is het geven van een thema een goed idee, omdat dit een kader schept.
We hebben  een keer allemaal visjes gemaakt in de mooiste kleuren en met de vreemdste vormen. 
In een grote glazen pot, maak je zo je eigen aquarium.
Je kunt ook het thema letters meegeven: handig en educatief om letters en woorden te oefenen.
Het thema fruit biedt ook inspiratie: maak met elkaar een fruitschaal vol en stimuleer het eten van vers fruit in de (leer)pauze!
Deze keer koos ik voor het thema: bakken!

Natuurlijk hoort hier 'bakgereedschap'  bij. En siliconen cakevormpjes.
Iedereen houdt wel van cupcakes versieren, oudste dochter heeft eens een wedstrijd cupcake versieren gewonnen.
Maar als je uren bezig bent geweest met versieren, is het heel sneu dat je kunstwerk
 binnen een paar minuten verdwijnt, wanneer je trek hebt.

Met cupcakes van klei of brooddeeg heb je er máánden lang plezier van.
En je kunt ze natuurlijk net zo prachtig versieren met brooddeeg als met marsepein.
Dus dat deden de kinderen.
Ook met koekjesvormen kun je de mooiste creaties maken. Of denk eens aan vlechtbroodjes.

Naast het thema is er natuurlijk ook ruimte om vrij te werken met brooddeeg.
Begin eens met het zogenaamde duimpotje.
Je neemt een klompje brooddeeg, steekt er je duim in en 'bouwt' het uit door rekken en kneden.
Wie kan het grootste, breedste of hoogste potje maken?
Of juist met een mooie rand of een hele dunne wand....

Wanneer je tevreden bent over de brooddeegfiguurtjes die je gevormd hebt,
bak je ze in de oven op 100 graden. 
Laat de figuren zo'n drie uur lang bakken.
Eigenlijk is het op deze temperatuur meer een soort uitdrogen wat je doet.
Heb je platte, kleine figuurtjes, dan kunnen ze er misschien na twee uur al uit.
Kijk en voel even hoe droog het brooddeeg geworden is.
Wanneer er nog vocht in zit, gaat het ondanks de conserverende werking van het zout,
 vroeg of laat zacht worden of zelfs schimmelen.

Gekleurd brooddeeg


Gewoon kleien met brooddeeg is leuk.
Maar in de winkel zijn kleurtjes klei te koop.
Natuurlijk kun je na het bakken verven, maar ik deed het deze keer omgekeerd.

Ik kleurde het brooddeeg. Met producten die eveneens te verkrijgen zijn in een supermarkt, zij het een goed gesorteerde of speciale supermarkt.
 

Benodigdheden:
  • 1 x basisrecept brooddeeg (zie hierboven)
  • 4 flesjes voedselkleurstof naar keuze

Hoe maak ik het klaar:
Ik had nog vier potjes voedselkleurstof staan, die ik gebruik om feesttaarten of badzout te kleuren.
En deze zijn ook goed te gebruiken om brooddeeg te kleuren.
Verdeel het deeg in vier hompen.
Druk een gaatje in het deeg en schenk er een theelepeltje kleurstof in.
Pas op! Werk voorzichtig, want de kleurstof kleurt ook tafels of het aanrechtoppervlak en het is de vraag òf en wanneer dat er uitgaat.

Kneed  voorzichtig de kleurstof door het brooddeeg heen.
Nog leuker dan het boetseren met brooddeeg is het kleuren ervan, vond jongste dochter.
Betrek je kinderen er gerust bij....

Misschien is het ook een handig idee om handschoenen aan te doen, vóór dit werkje!
In ieder geval was je je handen na afloop goed voordat je met de volgende kleur gaat werken.

Je moet best lang mengen en kneden voordat de kleur er overal goed doorheen zit.
Het blijft wat gemarmerd, maar na het bakken is het brooddeeg  egaal van kleur.
Het geeft het mooiste effect wanneer je de verschillende kleuren los op elkaar gebruikt en niet verder gaat mengen, maar experimenteer gerust met wat je mooi vindt.

Deze cupcake met slagroom ziet er in ieder geval uit om in te bijten!!

En.... wanneer gaan jullie 'brooddegen'?

Stay tune.... deze week nog het vervolg met een leuk zelf-maak-cadeautje.
Voor in huis, in de auto of om iemand cadeau te doen....