dinsdag 29 maart 2022

Frittata met daslook

Met (nog meer) daslook en kakelverse eitjes van mijn kippen, maakte ik een lekkere frittata.
Frittata is een Italiaans gerecht en betekent zoveel als 'gebakken'. 
Eigenlijk is dit gerecht uit armoede ontstaan omdat het wordt gemaakt van alle restjes 
pasta en groente van de dag ervoor. Een echt no-waste gerecht, dus.

In mijn beleving horen er altijd aardappels thuis in een frittata, anders is het een omelet....  
maar dat hoeft zeker niet. Aardappels vullen wat meer en je hebt er sneller genoeg van.

Voor een complete maaltijd gaf ik vooraf een soepje - ja, ja... daslooksoep - en erbij 
een versafgebakken stokbroodje met (daslook)boter.

In Duitsland heet daslook Bärlauchkraut en letterlijk vertaald betekent dit: berenkruid! 
Het verhaal gaat dat wanneer beren uit hun winterslaap komen, ze zich eerst tegoed doen aan daslook.
Hier worden ze energiek, gezond en krachtig van.
De Nederlandse naam daslook komt weer van het feit dat dassen hun burcht maken 
onder een plek waar daslook groeit. Ook dassen weten wat gezond voor ze is, 
als ze na een lange slaap weer ontwaken.
En jij? Weet jij het ook al?!

In Duitsland wordt daslook veel vaker gegeten dan bij ons.  
En niet alleen in pesto's, het wordt ook verwerkt in brood en kaas.  
In Hongarije worden zelfs  speciale daslookfestivals georganiseerd waarbij 
allerlei gerechten met daslook worden gegeten.

Dus een maaltijd vol daslook is zó gek nog niet in het voorjaar!
Hier het recept van mijn frittata...


Frittata met daslook

           voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:

  • 200 g daslook
  • 8 eieren
  • 1 dl sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • peper
  • boter
  • 1 preitje
  • 2 aardappelen (300 gram)
  • 2 uien


Hoe maak ik het klaar:
Was de daslookblaadjes en snijd ze fijn. 
Snipper de ui, snijd het preitje fijn en snijd de aardappel in kleine blokjes. Biologische aardappels kun je ongeschild gebruiken. Verhit een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui en preiringetjes.
Voeg dan de aardappelblokjes toe.
Bak ongeveer 5 minuten.
Je kunt er voor kiezen om één dikke, grote omelet te maken, of twee kleinere, dunnere omeletten.
Ik koos voor het laatste.

Klop de eieren los in een kom terwijl de groente rustig bakt.
Voeg naar smaak versgemalen zeezout en peper toe. En klop de sojaroom erdoor.
Voeg dan de fijngesneden daslookblaadjes toe. Het lijkt heel veel, maar in de pan verdeelt het zich nog.
Schenk het - groene - eimengsel over de geroerbakte groente en verdeel goed over de pan.
Laat op middelhoog vuur de eieren stollen en garen in ongeveer 10 minuten.
Keer de omelet dan met behulp van een groot bord of deksel.
Bak de andere kant nog 5 minuten.

Laat de frittata voorzichtig op een bord glijden, snijd in punten en serveer meteen!


Voor het recept van de daslooksoep klik hier 

en de werkwijze voor daslookboter vind je hier!

Het gekke is dat zo'n maaltijd vol daslook niet verveelt.
De smaak is kruidig, krachtig en verrassend!
Gelukkig groeit daslook nog tot eind mei.
Kunnen we nog meer culinaire toepassingen bedenken en 
er nog een poosje van genieten!!
Geniet je mee?!