vrijdag 21 januari 2022

Thaise groentesoep met kokos

We blijven nog even bij het thema soep, deze maand!
Het leuke van soep is dat je  op een makkelijke, bijna ongemerkte manier veel groentes binnenkrijgt, terwijl soep zelf weinig calorieën bevat. Nog een goede reden om deze maand soep te eten!
Ik kwam dit heerlijke recept tegen met kip (Thom Kha Kai) en maakte er een gezonde
 vega groentesoep van. 
Fijn dat er veel gember - van eigen oogst - in gaat.



Thaise groentesoep met kokos

       voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 4 el zonnebloemolie
  • 3 kleine uien
  • 1 rode peper
  • 6 - 7 cm verse gember
  • 350 g vegetarische wokstukjes
  • 1,5 l groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk (1 blikje)
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 aardappel
  • 1 winterwortel
  • 350 g mais (1 potje)
  • 1 biologische citroen
  • 2 el stengelui of bosui

Hoe maak ik het klaar:
Pel en snipper de uien. Maak de rode peper schoon, door 'm doormidden te snijden en de zaadlijsten en zaadjes te verwijderen. Houd je van pittig, laat dan een enkele zaadlijst zitten.  Ik gebruik een heel stuk gember, fijn van eigen oogst. Snijd de gember in hele fijne blokjes.
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, peper en gember 3 minuten op laag vuur.
Schep de vegetarische wok- of kipstukjes erbij en bak 3 minuten mee. 
Maak ondertussen de bouillon van bouillonpasta, poeder (klik)of tabletten. Schenk de bouillon en de kokosmelk bij de specerijen in de pan en breng aan de kook.

Schil de winterwortel, was de aardappels goed. Wanneer je biologische aardappels gebruikt, 
hoef je deze niet te schillen.  Snijd de aardappels en winterwortel in kleine blokjes 
en voeg toe aan de soep. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. 
Bewaar een eetlepel van de rasp voor de garnering. Voeg de rest van de rasp en het citroensap 
toe aan de soep, samen met de mais.
Kook de soep zachtjes 15 minuten.
Serveer de soep in diepe borden en strooi er wat ringetjes bosui of stengelui over
 en wat flintertjes citroenrasp.
Met deze geurige ingrediënten uit de rijke Thaise keuken maak je
 van je maaltijdsoep iets heel bijzonders!

Geniet ervan!
Zo lang de winter duurt ga ik deze soep nog vaak maken!
Jij ook?