zaterdag 18 februari 2023

Alcoholvrije wijn maken

Inmiddels is dry january lang en breed voorbij en maak ik me op voor de volgende 
alcoholvrije periode: de veertigdagentijd. 
Onder de grote rivieren vieren ze uitbundig carnaval, 
het vasten is daarentegen niet zo populair. Wonend boven de grote rivieren 
vier ik géén carnaval, maar ga ik wel vasten.
Ach.... zo is de boel weer een beetje in evenwicht.
Voor de duidelijkheid: het vasten in de veertigdagentijd - die overigens woensdag 22 februari 
officieel begint -  draait niet om volledig vasten en al je eten laten staan. Het gaat vooral om soberheid.
Vasten door 'luxe' dingen weg te laten. Vroeger werd dit door Katholieken  gedaan door 
vlees en alcohol weg te laten en ook roken en televisiekijken na te laten tijdens die veertig dagen.
Anno 2023 zou het ook vertaald kunnen worden met minderen met je smartphone en
 bijvoorbeeld geen social media  te gebruiken. Denk aan de apps die jou veel tijd kosten
 waardoor je je minder kunt richten op God, de mensen om je heen en jezelf. 

Ik heb me voorgenomen om vegetarisch te eten - degenen die langer meelezen weten
 dat dit me zwaar gaat vallen, ha ha  ;) - en geen alcohol te drinken.

Eerder schreef ik over de fijne kanten èn nadelige effecten van alcohol in dry january. Klik!

Wijn is niet alleen een woord of een drankje, wijn drinken is een beleving,
 het wordt geassocieerd met sociaal zijn en gezelligheid.
Kun je dan geen (leuk) feestje vieren zonder alcohol?
Tuurlijk wel! Maar....  die momenten van gezelligheid hoef je niet uit de weg te gaan.
Kies voor een goed alternatief!!
Dus schenk dat sapje of frisje gewoon in een mooi wijnglas.
Neem alcoholvrij bier gewoon zoals je dat gewend bent in een flesje of blikje en
 zeg vooral ook proost. Is dat niet dom en jezelf voor de gek houden?
Misschien wel, maar je lichaam hou je niet voor de gek. Je lever hoeft geen alcohol 
af te breken en de negatieve gevolgen van alcohol hoef je niet te ervaren of ermee te dealen.

Nu is alcoholvrij bier een goed alternatief voor 'gewoon' bier, maar wij zijn geen bierdrinkers.
Alcoholvrije wijn is echter een ander verhaal. Een mousserende witte of rosé wijn 
zonder alcohol is nog wel te drinken, maar een rode wijn zonder alcohol is echt niet lekker. 
In de winkel worden allerlei alternatieven aangeboden, in echte flessen met prachtige etiketten.
Wat ons betreft zonde van je geld! 
Ondanks alle moeite en goede ideeën blijft het een slap aftreksel van wijn....

Deze alcoholvrije wijn wordt gemaakt van 'echte' wijn door:
  1.  Distillatie onder vacuüm. Dit betekent dat de wijn wordt verhit, maar in plaats van tot 78° C verhitten - waarbij alcohol normaal verdampt - wordt dit onder vacuüm gedaan waardoor de alcohol tussen de 28° en 38°C verdampt. Hierdoor blijven de oorspronkelijke smaken bewaard....
  2. Spinning cone, hierbij wordt de wijn ook verhit en met hogere temperaturen, maar in een andere vorm. Smaken gaan eerder verloren en er blijft vaak wat restalcohol achter
  3. Omgekeerde osmose of micro filtratie. De wijn wordt minstens drie keer door een extreem fijn zeef gehaald waar de alcohol in achter blijft. De smaken blijven optimaal behouden, maar een percentage restalcohol ook. 

Als je dit zó leest, begrijp je dat dit thuis zonder dure apparaten niet te evenaren is.
Je kunt de methode van verhitting thuis nabootsen door wijn een half uur lang 
op 78°C te koken, net zolang tot de alcohol eruit verdampt is. 
Dit gaat ten koste van andere aroma's en de wijn krijgt een bittere, verbrande smaak.  
 Oftewel zonde van je dure of smaakvolle wijn....

Alcoholvrije wijn blijkt vaak een slap aftreksel omdat alcohol de wijn niet alleen smaak maar 
ook body geeft. Het laat de wijn vettiger lijken en verbindt  aroma's en smaken met elkaar. 
Ook geeft het balans. Haal je de alcohol eruit dan proef je ineens meer zuren en tannine. 
En dit heeft veel invloed op de smaakbeleving. Dit is de reden dat alcoholvrij bier 
beter nagebootst kan worden, omdat dit van nature al minder alcohol bevat. 
Wijn bevat immers tweeënhalf tot drie keer zoveel alcohol.

Dus wat dan?
Wij experimenteerden met sapjes. Zelf heb ik liters en liters druivensap gemaakt afgelopen najaar 

en natuurlijk staat druivensap het dichtst bij wijn. Hoewel mijn zelfgemaakte druivensap geen toegevoegde suikers heeft en minder zoet smaakt dan in de winkel, blijft het echt een sapje.  
En mijn sap ziet er ook nog eens troebel en rozerood uit. 
Er moest wat gebeuren aan de kleur en aan de smaak.
Ik maakte heel veel ongezoet bessensap en voegde dat toe voor een licht zuurtje 
in de 'alcoholvrije' wijn.  Ik experimenteerde met verschillende specerijen, 
zoals die ook bij Nix en Nix, de alcoholvrije slijter worden gebruikt.  
Maar ondanks goed roeren vermengde het niet tot een fijne smaak. 
Tot Peet iets anders bedacht.... 
Nou ja, lees ons gezamenlijke idee maar.
En probeer het vooral eens uit, want ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt.



Alcoholvrije wijn

     per glas

Ingrediënten:

  • 150 ml druivensap, ongezoet
  • 40 ml ongezoet bessensap
  • 2 druppels tabasco


Hoe maak ik het:
Vermeng het druivensap met het ongezoete bessensap.  Voeg de druppels tabasco toe en roer goed door.
Schenk in een mooi wijnglas en laat je verrassen.


                                                     De kleur laat wat te wensen over, 
dus experimenteer eens door ander bessensap
toe te voegen. Bijvoorbeeld het donkere sap van zwarte bessen 

of vlierbessen. Ik maakte zelf vlierbessensap, maar die is ook te koop
bij een Ekoplaza of natuurwinkel.
Dit geeft een veel betere kleur en lift ook de smaak wat op.

De grootste verrassing vind ik dat het voor mij op de tabasco na, gratis is. 
Druiven krijg ik in het najaar bij kilo's en kilo's tegelijk en ik maak er sap van. 
Rode en zwarte bessen komen uit eigen tuin, vlierbessen zijn overal te vinden
wanneer je er op let... pluk ze wild ;)
Hóe leuk is dat!

Gebruik geen gezoet bessensap, dan blijft het gewoon een sapje!
Juist dat zure van de bes en het pittige van de tabasco geven een beetje 'body' 
aan deze alcoholvrije variant.
Peter blijft het erg naar sap vinden ruiken.
Ik vind het meevallen, maar het is en blijft een - weliswaar heel aardig - alternatief voor wijn.
Wat ons betreft zeker een goede tegenhanger voor een dure fles alcoholvrije wijn.
Op je gezondheid!
                                                              l'Chaim לחיים