donderdag 6 augustus 2020

Ouderwetse Rumtopf


Niet alles van vroeger is achterhaald en niet alles van vroeger is ongezond...... 
Hoewel, deze rumtopf is op het randje....
Oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk, Duitsland en Denemarken, 
staat het daar vooral bekend als  kerstdessert.
Maar door de hoeveelheid werk (ha, ha) is het wat in de vergetelheid geraakt en
 wordt het niet veel meer gemaakt.
Daar trek ik me sowieso weinig van aan, trend of niet... een rumtopf maken is hartstikke leuk!
En  met veel verse vruchten uit het seizoen is het o zo verleidelijk om eens 
zelf een rumtopf te maken!
Onze nieuwe buren - echte tuinmensen -  die steeds meer fruitstruiken en -bomen in hun (moes)tuin zetten, vertelde eens over de rumtopf. Anoeska vond het zó lekker  en bij het eerste het beste bezoek
 aan de kringloop, kwam ik een originele rumtopf tegen.
Dusss..... vruchten verzamelen en erin doen. 
Want zo'n rumtopf 'bouw' je als het ware op. En moeilijk? Dat is het helemaal niet. Lees maar mee...




Rumtopf

Ingrediënten:

  • vers (tuin)fruit, allerlei (zachte) soorten
  • evenzoveel kristalsuiker
  • witte rum 37% (oorspronkelijk een hoger promillage van 54%)

Hoe maak ik het klaar:
Met het opbouwen van een rumtopf bedoel ik, dat je niet al het fruit tegelijk in de pot doet.
Dit kan ook niet, want elke fruitsoort heeft z'n eigen oogsttijd in het (tuin)seizoen.
 

Meestal start ik het tuinfruitjaar met aardbeien, op de voet gevolgd door 

allerhande bessen: rode, zwarte en kruisbessen. Tegelijkertijd worden de pruimen en
 frambozen rijp en tegenwoordig steeds vroeger ook de bramen....
                                        
Later komen daar de vijgen, appels, peren en druiven bij.
Halverwege dit rijtje was mijn rumtopf vorig jaar vol, bomvol!  ;)
Kies fruit wat je in ruime hoeveelheden voorhanden hebt. Maakt niet uit welk fruit of 
in welke volgorde. Als je maar vers en gaaf fruit neemt.


In mijn rumtopf past ongeveer 2 liter.
Maak het fruit schoon door het voorzichtig af te spoelen. Groot fruit halveer je of snijd je 
in kleinere stukjes. Besjes kun je repen, maar ook met steeltje en al mogen ze in de rumtopf. 
Grote aardbeien halveer je, pruimen en vijgen kunnen in kwarten of in kleinere stukjes.
Weeg het schoongemaakte fruit wat je hebt en doe het in de grote pot. 
Weeg nu evenveel suiker af en voeg dit toe.
Schenk rum in de pot net zoveel tot de vruchten helemaal onder staan.
De rumtopf dek je af met een deksel en laat je staan.
Heb je een nieuwe lading fruit, dan leg je dat er weer schoongemaakt, in stukken gesneden 
en gewogen boven op. Doe er weer even veel suiker bij en overgiet met rum. 
En zó bouw je de rumtopf op.
Natuurlijk kun je ook een weckpot of andere grote pot nemen.
Als de pot helemaal vol is, laat je hem zo'n vier maanden staan. 
De suiker lost vanzelf op in de rum. Tenminste.... dat is de bedoeling.
 Je kunt ook een paar keer in de week even voorzichtig roeren met een houten lepel.

De vruchten blijven niet mooi van kleur....
De rum trekt in de vruchten en de verschillende vruchten geven hun geur en smaak af 
aan de rum. Een win-win verhaal....

Zo rond kerst is de rumtopf op z'n best.
En wat moet je dan met de rumtopf?

Je kunt de vruchten eruit lepelen of je zeeft ze eruit.
Ik bakte ze al eens in een 'ondeugend vruchtentaartje in het kwadraat'. 
Zie hiervoor mijn recept van ondeugend pruimentaartje (klik)
Ondeugd in het kwadraat, komt doordat er zoveel rum in de vruchten zit en de alcohol 
vervluchtigd niet helemaal in de oven, dus je hebt een rumvruchtentaart. 
Of bak ze in muffins. Niet geschikt voor kinderen dus....
In een dessert zoals een trifle verwerken is een goed idee. Roer het eens door vanille-roomijs, 
in plaats van rum-rozijnen ijs krijg je rum-vruchtenijs... of je serveert het bij een ander chique dessert.
Verder kun je de vruchten als een soort tutti frutti serveren bij de warme maaltijd....
Genoeg te bedenken, want weggooien is zonde.
De drank die na het zeven overblijft is een zwaar zoete, roodgekleurde rum.
Dit kun je drinken als digestief na de maaltijd....
Lekker ijskoud met veel ijsblokjes, maar....we vonden nog iets anders uit. 
Vul de helft van je glas met deze gearomatiseerde en gezoete rum en 
vul aan met ijskoud bubbeltjeswater. Je krijgt dan een soort breezer.
Hoe trendy is dát! En dat met die ouderwetse rumtopf ;)

Als ik eerlijk ben proef ik echt niet meer precies de smaak van m'n rode aalbessen, 
pruimen en bramen uit de tuin....
Maar een leuk en lekker idee is het wel!
Proost!! 
En drink met mate!


Geen opmerkingen: