dinsdag 21 december 2021

Kerstbrownies met candy canes

Elk jaar hangen ze in onze kerstboom, maar niet voor mij. En eerlijk gezegd twijfel ik
of ze er wel voor de kinderen hangen of alléén voor manlief....  
Je kent ze wel: de candy canes in de kerstboom. Ze worden   zuurstokken genoemd, 
al smaken ze naar pepermunt.
Altijd breken er wel een paar en wee degene die een gebroken snoepstok heeft...  
ze breken sowieso in je mond, maar hij moet heel zijn als je 'm krijgt!

Voor de gebroken snoepstokken heb ik dit jaar echter een heel tof idee:
bak kerstbrownies met candy canes oftewel met de zuurstokken met pepermuntsmaak.
Hak de gebroken zuurstokken kleiner of crush ze met een deegroller
en bak ze mee in deze brownies.
Chocolade met pepermunt blijkt een goede combi!
Proeven?
Zelf maken dan!


Kerstbrownies met zuurstokken

   voor 16-20 stuks

Ingrediënten:
  • 60 g bio roomboter
  • 150 g rietsuiker
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 120 g pure chocolade
  • 1 el honingsiroop of agavesiroop
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g candy canes of zo'n 8 snoep- of zuurstokken
  • vierkante vorm van 20 x 20 cm 

Hoe maak ik het klaar:
Smelt de roomboter samen met de chocola en de suiker in een kleine steelpan. Voeg de honingsiroop toe. Ik heb zelfgemaakte honingsiroop, je kunt ook agavesiroop of ahornsiroop gebruiken. Wanneer de chocola is gesmolten - de suiker is dan nog wat korrelig maar dat geeft niet - zet je de pan weg om af te koelen.
Vet de vierkante brownievorm in en vouw er een baksheet of bakpapier in.
Verwarm de oven voor op 190° C.
Klop de eieren met de mixer tot ze schuimig zijn.
Voeg hier het tot handwarm afgekoelde boter-suikermengsel aan toe.
Mix kort en op lage stand tot het goed vermengd is.
Voeg daarna de overige droge ingrediënten toe: de bloem, bakpoeder en het cacaopoeder.
Roer goed door, niet te lang anders verliest de brownie haar smeuïigheid.

Verkruimel zeven gebroken zuurstokken tot kleine stukjes. 
Dit kan door ze tussen een theedoek te leggen
 en ze met een deegroller te crushen, of ze met een scherp mes in kleine stukjes te hakken.

Verdeel de stukjes candy canes door het beslag en schep in de ingevette vorm.
Schuif in de voorverwarmde oven.

Bak de brownie 25 minuten tot de bovenkant droog aanvoelt.
Van binnen is hij dan nog zacht en smeuïg zoals het het lekkerst smaakt.
Laat de brownie afkoelen in de vorm voordat je 'm eruit haalt en aansnijdt.
Snijd de brownie in 16 of 20 stukken.
De stukjes zuurstok smelten in het deeg en zie je niet zo goed terug.

Je proeft een overheerlijke brownie met de subtiele smaak van pepermunt.

Ik vind deze onweerstaanbaar lekker!
En volgens mij mag ik ze zelfs tijdens Kerst nog een keer opnieuw maken.

Omdat de karakteristieke en decoratieve stukjes van de candy canes niet zo goed te zien zijn,
kun je het volgende gebroken stokje in kleine stukjes over en in de brownies verdelen.
Zoals op deze foto;)

Ga jij ze ook maken?
Vergeet niet te noemen dat je dit recept van mij hebt....

En met of zonder kerstige koekjes: hele goede Kerstdagen gewenst!
Moge deze dagen gevuld zijn met licht en vrede voor jou en voor degene van wie je houdt!