maandag 13 september 2021

Black- and redberry pie

 Mijn geweldige fruitoogst - die ik begin van de zomer uit de tuin haalde -  bestond 
vooral uit heel veel uit bessen! Rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen....
Heerlijk!

Ik weet het nog goed: na een ochtendje bessen plukken ging ik er mee aan de slag.
Bessen wassen, bessen rissen en dan verder....
Ik besloot een pie te bakken met rode en zwarte bessen, maar helaas.... 
het resultaat viel tegen:
de pie was te zuur, het deeg was te plakkerig en domweg te weinig voor de vorm. 

Zo op de foto ziet deze punt er nog aardig uit 
en ik heb 'm - met extra poedersuiker - ook opgegeten....

Maar... deze kleurrijke pie had een herkansing nodig. 
Ik stopte de juiste hoeveelheid schoongemaakte bessen in de vriezer.
Ze zouden moeten wachten tot  na de vakantie.
Deze week was het het juiste moment om  mijn black- and redberrypie opnieuw te bakken.

En nu is 't ie wel goed gelukt en krijgen jullie 'm ook te zien!



Black- and redberry pie


Ingrediënten:
  • 400 g zwarte bessen
  • 200 g rode bessen
  • 3 dl volle bio yoghurt
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 2 el bloem
       voor het deeg
  • 100 g bloem
  • 40 g volkorenmeel
  • 60 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • 1 ei

Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de hangop door de yoghurt te laten uitlekken in een zeef met kaasdoek. Het vocht (de wei) zal eruit lekken en kun je wegdoen. Laat een paar uur uitlekken tot je ongeveer 130 g hangop over houdt. 

Was de bessen heel voorzichtig en ris ze van de steeltjes of gebruik bevroren fruit.
Vermeng deze met de suiker. 
Heb je geen zwarte bessen? Vervang ze door blauwe bessen. Je kunt deze pie met allerlei soorten zomerfruit bakken.
Schep de besjes in een lage vlaaivorm en schud hier de bloem doorheen. Je kunt ook maïzena of maïszetmeel gebruiken om het vocht te binden  en straks beter punten te kunnen snijden.
Roer de gezoete hangop erdoor en strijk glad.

Meng het meel, de bloem, de suiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg de zachte boter toe. Klop het ei los en schenk ruim de helft bij het meelmengsel. Bewaar een klein beetje ei om straks de bovenkant van het deeg te bestrijken.
Meng snel alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en vorm een deegbal. Leg deze in de koelkast en laat een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de gekoelde deegbal uit tot een ronde lap en bedenk hiermee de vlaaivorm van 24 cm doorsnede.


Heb je wat deeg over, vorm er een bessentakje of blaadje van, wat al iets van de vulling verklapt.
Of maak een ruitjespatroon met een vork.
Maak er een gaatje in, anders zal er hete vulling op een andere plek naar buiten lekken.
De hete vruchtendamp moet ergens kunnen ontsnappen.
Bestrijk het deeg met het overgebleven ei voor een mooi goudbruin resultaat.


Schuif de fruit pie in de voorverwarmde oven en bak gaar en mooi bruin in 40 minuten.

Kijk, hoe mooi gelukt!
Alleen had ik geen opening in het deksel gemaakt, waardoor
het bessenvocht aan de zijkant eruit bubbelde...

Maar nog belangrijker dan hoe die eruit ziet, is de smaak.

De smaak is stukken beter dan bij mijn eerste poging.
 Het deeg is zacht, zoet en precies stevig genoeg.
En de gezoete hangop maakt de friszure besjes precies zoet genoeg.
Niet iedereen vond 'm lekker,
het blijft natuurlijk een zuur-fruit taartje, maar ik vond hem heerlijk!

Ik nam gisteren drie(!) stukken, hoewel ik die laatste beter had kunnen laten staan.....

Het is nu geen bessentijd meer, dus dit is alvast inspiratie voor volgend jaar,
of heb je misschien ook wat diepvriesfruit liggen?

Maar eerst moeten deze maand de fruitstruiken en fruitbomen gesnoeid worden,
daar is september dé goede maand voor. 


Geniet nog even na van de smaak van zomerfruit met deze lekkere pie vol fruit!
Heerlijk als warm of lauwwarm dessert, maar wanneer 'ie is afgekoeld, kun je er ook 
een mooi stukje van snijden voor bij de koffie.
Bewaar wat over is in de koelkast.