zondag 15 oktober 2023

Rozenbottelthee

 "Als ik ooit nog eens héééél veel tijd heb in het najaar, dán maak ik een keer rozenbotteljam"  
denk ik al jaren. Rozenbottels verwerken is namelijk een tijdrovend werkje.
Maar het is het zó waard! Rozenbottels zijn super gezond. Ze bevatten heel veel vitamine C,
essentiële vetzuren en antioxidanten.
Rozenbottels horen bij de rozenfamilie [Rosaceae],  net als de appel, framboos en aardbei. 
Rozenbottels - de vruchten van de roos - zijn er in allerlei vormen en maten: langwerpig, rond,
 peervormig, dik en vlezig of juist klein en zijn allemaal - net als rozenblaadjes trouwens - eetbaar.
De smaak is per soort een beetje verschillend.

Voor rozenbotteljam of -siroop heb je heel veel rozenbottels nodig en even zoveel werk.
Maar voor rozenbottelthee heb je dus niet zoveel nodig.
En rozenbottelthee is niet alleen heel gezond, maar ook lekker!
Dus plukte ik een paar handjes rozenbottels voor thee.
Laat zeker wat hangen voor de vogels. Lijsters en merels eten in de winter graag 
het vruchtvlees van de bottels en zaadeters zoals puttertjes peuteren juist de zaden eruit.
Ook kun je zelf wat zaad in de grond stoppen voor je eigen bottelrozen in de tuin.
Hoe ik de thee maak, gaat als volgt...


Rozenbottelthee



Ingrediënten:
  • verse rozenbottels

Bereidingswijze:
Pluk zoveel rozenbottels als je wilt verwerken voor de thee. Pluk niet langs een drukke autoweg.
Droog de rozenbottels in een voedseldroger op 55 graden in ongeveer 12 tot 15 uur.
Laat afkoelen en snijd ze doormidden. Trek het liefst handschoenen aan en verwijder
 de pitjes en alle haartjes. Hiervan wordt namelijk jeukpoeder gemaakt en dat is niet voor niks.
Bewaar je de pitjes en haartjes dan is dit ruim voldoende voor een paar practical jokes. 
Let op! Niet gebruiken bij mensen met ademhalingsproblemen of eczeem.
Ook als je deze pitjes met haartjes in je maag krijgt, kan het daar flink irriteren. 
Verwijderen dus voor deze thee.
Je houdt nu alleen de buitenste, vlezige schil over. Die is geschikt voor in de thee. 
Doe vijf tot zes rozenbottels in een fijn theezeefje of papieren theefilterzakje.
Hang in een kop of glas en schenk er kokend heet water over. Laat vijf tot tien minuten
 trekken tot je een mooi rozerode kleur krijgt. De smaak is lichtzoet... heerlijk!
Bewaar de gedroogde rozenbottels op een droge, vochtvrije plek.
Ze zijn goed gedroogd tot volgend jaar houdbaar.
Je kunt ze in één keer allemaal schoonmaken of dit per keer en per kopje doen.
Je kunt qua smaak variëren en de volgende variaties eens uitproberen.


Variaties: 
  • Voeg een schijfje sinaasappel en een kruidnagel toe voor een frisse kruidigzoete smaak.
  • Voeg een kaneelstokje toe voor een extra zoet accent
  • Samen met gedroogde appelschillen krijg je ook een lekker zoete thee
  • Een schepje goede honing erbij is lekker verzachtend, maar niet nodig als zoetmaker 
Probeer en varieer naar hartelust voor je eigen gezonde kopje thee!