vrijdag 4 november 2016

Shepherds pie




Dit is een echt cosy comfort gerecht. Ovenwarm, herfstig door de champignons en met, voor één keertje, een dubbele hoeveelheid koolhydraten.
Niet geschikt voor paleo-volgers dus. Wel lekker vegetarisch. Behoorlijk bewerkelijk, maar het is zó de moeite waard!
Deze keer kookte ik met de laatste bleekselderij uit mijn tuin. Ik had één struik nodig, maar het waren bij elkaar geloof ik wel een stuk of zes planten die ik gebruikte. Het stelde niet veel meer voor, deze laatste oogst. En dat na alle moeite met zaaien in het voorjaar, bij deze langzame groeiers.....
Maar in dit gerecht paste het prima en zie je niet dat de groente er eigenlijk helemaal niet zo smakelijk uit ziet.
Dunne en slappe stengels, af en toe wat bruin...... ach, wat doet het er toe? Het is super vers en biologisch. Zelf gezaaid en met liefde heb ik het op zien groeien...... Het smaakt verrukkelijk!

Uit eigen tuin: aardappelen, bleekselderij, sjalotje, gedroogde tijm, oregano en salie en selderij.....
Leuk toch?

Het oorspronkelijke recept komt uit Schotland of Ierland en bevat lams- of schapenvlees.  Vandaar de naam. Ik denk gewoon aan de goede Herder èn eet dit lekker vegetarisch.
Houd je vast, hier komt het hele recept:

Shepherd's pie 

Ingrediënten:
                   Voor de vulling:
  • 2 el roomboter
  • 1 sjalotje
  • 1 middelgrote ui
  • 1 kop selderij
  • 1 bosuitje
  • 8 -10 volkoren boterhammen, liefst oudbakken of uit de vriezer
  • 2 tl salie
  • 1/2 tl marjolein of oregano
  • 1/2 tl dillezaad
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el verse, fijngehakte peterselie
  • 1/2 l groentebouillon
                     Voor de aardappelpureekorst:
  • 1200 gr aardappels
  • 1 struik bleekselderij met blad
  • 1 laurierblaadje
  • 1 knoflookteen
  • klontje boter
  • 1,5 dl sojaroom
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
                       Voor de champignonroomsaus:
  • 5 el boter
  • 1 sjalotje
  • 500 g (kastanje)champignons
  • 3 el bloem of volkorenmeel
  • 3 dl water
  • 2 tl groentebouillonpoeder
  • 2 el sojaroom
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • 1/2 tl knoflookzout

Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappels en doe ze in stukken in een pan met water. Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes, samen met het blad. Doe dit ook in de pan, samen met het laurierblad en de knoflook.  Breng het aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de aardappels en bleekselderijboogjes gaar zijn.
Maak ondertussen de vulling.
Snijd het brood in blokjes. Ik gebruik meestal brood uit de diepvries en in bevroren toestand is dit snel en makkelijk te snijden. Snijd het sjalotje en de ui in fijne snippers en het bosuitje in ringetjes. Snijd de selderij fijn. Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de ui, het sjalotje, bosuitje en de fijngesneden selderij toe. Bak een paar minuten tot de groentes zacht zijn.


Voeg de blokjes brood toe, samen met ......
de kruiden.
Roer alles goed door elkaar. Roer de bouillon door de vulling en zet het vuur zacht. Laat op een heel laag vuur de vulling 10 minuten sudderen onder geregeld roeren.
Verwarm de oven voor op 200 graden en maak intussen de aardappelpuree.
Verwijder het laurierblaadje uit de pan en giet de aardappels en groente af. Stamp de aardappels fijn en roer de boter en de sojaroom erdoor. Voeg naar smaak peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
Het leuke is dat de bleekselderij in dit gerecht voor de frisse en lichte noot zorgt. Bleekselderij bevat zo weinig calorieën dat het verteren meer inspanning kost dan dat het oplevert. Een perfecte groente om van af te vallen, dus. Hoe meer je het eet, hoe slanker je wordt. Juist daarom past het prima in deze wat zware ovenschotel.
Doe de broodvulling in een niet te diepe ovenschaal. Schep de aardappelpuree erop en bak de Shepherd's pie 20 tot 30 minuten in de oven,


tot de aardappels een goudbruin korstje hebben.
Maak ondertussen de champignon-roomsaus.
Veeg of borstel de (kastanje)champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snipper het sjalotje. Smelt twee eetlepels boter in een ruime koekenpan en voeg het sjalotje en de champignons toe. Bak op middelhoog vuur tot de champignons zacht zijn en een donkerbruin vocht hebben afgescheiden. Laat ze even staan.
Maak ondertussen een roux-saus. Smelt in een steelpan 3 eetlepels boter. Voeg daar de bloem aan toe en roer goed door. Giet het vocht in scheutjes erbij en blijf roeren tot de saus begint te binden.
Gebruik een garde om een goede klontvrije saus te krijgen. Roer het bouillonpoeder erdoor en tenslotte de room, het zout en het knoflookzout. Op dit moment kunnen de champignons aan de saus worden toegevoegd.

Ik vind dit een verrukkelijke saus die ik ook als ragout gebruik. En als er een restje overblijft (wat steeds minder voorkomt) eet ik het de volgende dag lekker op de boterham.
Serveer de champignon-roomsaus over of bij de Shepherd's pie

 
Een verwarmend gerecht waar je blij van wordt.
 Eet smakelijk!!