zaterdag 4 maart 2023

Mijn moestuin in februari

 Het kan vriezen en 't kan dooien! In februari houd ik mijn adem in. Nog even, even wachten....

Het liniaal ligt er voor de grap om de net gevallen natte sneeuw te meten ;)  

In de lentemaand maart, barst het tuinseizoen pas echt los.
Dat wil niet zeggen dat er niks te zien en schrijven is over februari....
Lees mee over het eerste, vroege zaaien, de gember, de weeuwenteelt en mijn overwinterende peper.

Zaaien

Om maar met het goede nieuws te beginnen: hét kan al..... zaaien in februari!
Sterker nog... wil je gezonde, sterke, stevige planten in de kas zoals peper of paprika, dan móet je al zo vroeg in het jaar beginnen.
Ik maakte de eerste kweekbakken schoon, leende de potjespers van de buren
 en zaaide  - netjes op vruchtdag volgens de kalender van Maria Thun - de eerste
 paprika, aubergine, tomaat en meloen... Allemaal planten die erg van warmte houden, 
maar ook een lange groeitijd nodig hebben.
Kun je ze niet meer in maart zaaien dan?
Jawel hoor, maar nu hebben ze een voorsprong en dragen misschien al in augustus vrucht.
Anders wordt het afwachten of het in september niet al te koud is om te oogsten.

Overigens zet ik de kachel voor deze warmteminnende planten niet speciaal 
een paar graden hoger, hoor. Of ze groeien nu of pas later...
Kijk eens! 
 Een krappe week later: een eerste tomatenplantje!!

In de kas zaaide ik de eerste zomerworteltjes.
 Dit heb ik nog niet eerder gedaan, 
want een maand later kunnen ze al in de volle grond.
Op het moment van zaaien is het 0° C.... maar de kas warmt overdag met het zonnetje
 altijd veel sneller op, zodat planten eerder en sneller groeien.
Een paar rijtjes probeer ik nu uit om een vroegere oogst te krijgen. Komt de oogst later, 
dan heb ik nog ruimte genoeg om paprika, kousenband, pepers en andere 
warmteminnende planten ernaast te planten.
Voor wortels maak ik de grond altijd wat poreuzer door zand toe te voegen. 
Zand zorgt voor luchtigheid waardoor de wortels zich beter kunnen vormen tot 
lange, rechte wortels in plaats van kromme oude mannetjes ;)
En hoe koud en nat het ook is, na het zaaien geef ik water... 
Essentieel bij het planten, zeker ook nodig bij het 'binnen' zaaien.


Weeuwenteelt

Van alle sla, kool en andijvieplantjes die ik in oktober in de kas zette, staat alleen deze 
dappere andijvie nog overeind. Zou die het redden tot ons bord?!
Gelukkig heb ik nog mijn 'hangende tuin' in een zak.
 Warm tegen de muur op het zuiden, buiten het bereik van hongerige slakken....
Maar tot mijn verbijstering....
zie ik dat de Chinese kool aan het doorschieten is.
Doorschieten is een fenomeen bij planten waarbij ze aan hun toekomst werken.
Nakomelingen verwekken om de soort te laten voortbestaan, oftewel: in het zaad schieten!
Redenen dat planten gaan 'doorschieten' zijn:
te weinig water of te weinig zon- of daglicht.
Ik probeer mijn Chinese kool te redden en ga 'm overplanten in de volle grond.
Wordt vervolgd....




Oogsten

Voor oogsten lijkt het nog wat  vroeg, maar deze veldsla... een echte wintergroente, is bijna zover!
Wat ziet ze er mooi, frisgroen uit.
En de slakken laten haar mooi met rust.

Uit frustratie trok ik ze er in z'n geheel uit.... 
de boerenkoolplanten die veel te klein gebleven waren, maar waar ik
toch al een maaltje van wilde eten. Achteloos gooide ik ze daarna
op de grond...  Ze verrasten me enorm: er verschenen nieuwe blaadjes aan
die ik kon oogsten. Niet voor een hele maaltijd natuurlijk.
Intussen heb ik de biologische diepvriesboerenkool van de AH gekocht: 
ontdooid is ze wat snotterig, zo fijn gesneden dat ze is. Met een paar 
blaadjes 'echte' verse boerenkool lijkt het nog wat.

Op deze foto zie je een koolsoort op de voorgrond...
Ik ben vergeten welke plant het precies is....  op een dag zie ik vanzelf 
wel een bloemkool of broccoli of iets anders verschijnen.
Het gaat me om de lichtgroene blaadjes op de achtergrond. Daar groeit de eerste daslook!
Voor mij een teken dat het voorjaar echt begint.
Natuurlijk oogst ik deze kleine, kostbare blaadjes nog niet. 
Wel ga ik naar de plekken toe waar ik weet dat daslook overvloedig groeit.
En daar oogst ik heerlijke, verse daslook voor een reinigende voorjaarssoep, of....

Experimenten

Weet je nog dat ik bedacht om de peperplanten binnenshuis te laten overwinteren?  Ze horen namelijk
thuis bij de halfheesters in plaats van bij de eenjarigen.
De temperatuur en vochtigheidsgraad zijn bij het overwinteren belangrijk.
Ik heb misschien soms iets te weinig water gegeven: twee planten hebben
het niet overleefd, ze zagen er erg droog uit.
Maar bovenstaande plant doet het prima!
Mooi groen blad en zelfs....
Kijk nou: de eerste bloempjes!
Nog even doorgroeien en sterker worden, nog even wachten... dan kan ze de kas in
en vrucht dragen!
Ik ben blij met dit nu al gedeeltelijk geslaagde experiment.

Het is niet echt een nieuw experiment na een geslaagde teelt twee jaar geleden
maar het is toch weer even spannend of het goed gaat met de gember.
Ziehier de goede resultaten van de gembergroei.
Ze moet heel binnenkort in een grote pot en dan heb ik 
weer prachtig biologische kamerplanten die na een jaar te oogsten zijn ;)

Jij hebt het vast al eens eerder uitgeprobeerd....
ik deed het nu: het kontje van de bleekselderij in water leggen
En kijk! Er komt inderdaad nieuwe selderij uit groeien.
Worden dit nu ook nog stengels of blijft het bladselderij?

Kijken, wachten, geduld beoefenen en verwonderen!
Dat is de essentie en juiste houding ten opzichte van de natuur en de tuin.

Het is echt dé trend van het moment om wat  tegels uit je tuin te trekken 
en er een (mini) moestuintje van te maken.
Ga jij het dit jaar (anders) doen?!