dinsdag 2 februari 2021

Kaneelamandelen

 Dit is zo'n lekker tussendoortje èn bovendien heel gezond!!
Hier krijg je energie van!
Ik vertel je niks nieuws wanneer ik zeg dat noten een waardevolle aanvulling op je voedingspatroon zijn, toch?!
Noten staan in de schijf van vijf bij de eiwitten.
Daarnaast bevatten noten veel ijzer, vitamine E en vitamine B1.
En vet? Ja, dat klopt, noten bevatten gezond, onverzadigd vet. 
Hierdoor beschermen onbewerkte noten tegen bepaalde hart- en vaatziekten 
en verlagen ze het LDL-cholesterol.
Noten geven energie, zorgen voor een betere concentratie en zorgen voor een betere weerstand!
Alle noten zijn gezond, maar de amandel staat wel bovenaan het lijstje...
Hoewel de amandel botanisch gezien eigenlijk geen noot is maar een steenvrucht. 
Ze is familie van de kers, abrikoos, pruim, perzik enzovoort
Een portie amandelen bevat 37% van de vitamine E die je dagelijks nodig hebt.
Deze antioxidant bevindt zich vooral in de bruine schil van de amandel.
Verder bevatten amandelen veel magnesium, mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor.
Amandelen zijn vooral gezond voor je hart.
Eet voor je gezondheid dagelijks een handje amandelen!
Ongebrand, ongezouten en met bruine schil zijn amandelen het meest gezond.
Maar ook deze kaneelamandelen zijn nog steeds een gezonde keuze.


Kaneelamandelen

         voor 5 handjes

Ingrediënten:
  • 125 g rauwe amandelen (raw food, biologisch)
  • 1 el honing
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el kaneel plus 3 el kaneel


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de honing en suiker in een kleine koekenpan en roer tot de honing door de suiker is opgenomen. Roer ook één eetlepel van de kaneel erdoor.
 Voeg de amandelen toe en
 roer goed zodat elke amandel aan alle kanten bedekt is met de zoete plaklaag.
Zet een bord of schaal klaar waarin je de overige kaneel doet. 
Schep elke keer een klein beetje van de plakkerige amandelen bij de kaneel en 
wentel ze net zo lang tot alle kanten bedekt zijn met een dof laagje kaneelpoeder.

Zet de nog warme kaneelamandelen op een bord een half uurtje in de koelkast om hard te worden
 en serveer.

Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer vier tot vijf handjes noten: 
precies genoeg voor alle thuiswerkers hier.
En hoewel bewaren prima zou kunnen, lukt dat hier in huis niet, 
elke keer als ik me omdraai zijn de overgebleven amandelen op de schaal verdwenen.

De geur van kaneel geeft je een  geluksgevoel, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.
Dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken, toch?! 

Ik maakte deze eenvoudige snack inmiddels al vier keer.
Sommige amandelen blijven wat zacht, sommige worden meer knapperig.
Maar de kinderen vinden dat het allebei kan en dat ze sowieso lekker zijn.

Als je jezelf extra wilt verwennen kun je de helft van de kaneel vervangen door cacaopoeder 
voor chocolade-kaneel amandelen. 

Geniet van deze gezonde, energy snack!!