donderdag 31 maart 2016

Bananenberkensap en studentenhaver

Daar staat die grote fles met helder, 'levend' berkensap in mijn koelkast.......  uitnodigend te wachten tot ik er wat mee zal doen.
Iedereen proefde er wat van en vond er wat van.

Mijn kleine meid is deze week ziek thuis: koortsig, moe en nog steeds zwaar verkouden. Zij heeft zéker versterkend berkensap nodig! Het zal de peuterpuberteit nog wel zijn, maar als mama zegt dat het goed voor haar is, moet ze het juist niet hebben. (grrrr...... al die gezonde tips in de wind slaan, vandáár dat ze ziek is!)

Wat mevrouwtje lekker vindt, is gedroogd fruit, vooral in de vorm van rozijnen. En  noten. 
In mijn basisvoorraad hoort een zak biologische, rauwe, ongebrande amandelen thuis. En ik heb nu ook een grote zak paranoten in de kast. Samen met mijn voorraad in de herfst gevonden hazelnoten en walnoten, geeft dit een lekkere mix met rozijnen.
Juist ja, studentenhaver! Maar dan biologisch en in de verhouding die ik lekker vindt. En zonder pinda's, want dat zijn geen noten.....





Maken jullie dit wel eens zelf? Het is heel geschikt voor vegans, want noten bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. Als ik het eet, doe ik het altijd 's morgens, wat past bij m'n fruitontbijt.
Maar vandaag maakte ik het voor de kleine zieke en ze hielp zelf goed mee.



Ziet er toch uitnodigend uit? Heerlijk!

En dan vind ik er het volgende drankje wel goed bij passen:

 Bananenberkensap

Ingrediënten:
  • 2  bevroren bananen, die heb ik meestal wel op voorraad in de vriezer liggen
  • 700-750 ml berkensap
Hoe maak ik het klaar:
Vries de avond van tevoren twee (over)rijpe bananen in, zonder schil! Verder heel simpel: snijd de bevroren banaan in stukjes en pureer het met een staafmixer tot een smeuïge drank.
Ben je een echte zoetekauw? Voeg nog een theelepeltje ahornsiroop toe.

Genoeg voor 3 -4 glazen

Heb je geen berkensap en lijkt dit je ook lekker?
Vries de avond van tevoren twee (over)rijpe bananen in, zonder schil!
Neem gewoon kraanwater en voeg er voor het 'zoete' nog een lepel ahornsiroop aan toe.



Klaar is je bananensapje. Heerlijk dorstlessend en kinderen zijn er dol op.

Behalve dan mijn zieke kleutertje natuurlijk........

 

Kom in de kas!

Afbeeldingsresultaat voor welkom

Misschien staat het al genoteerd in je agenda, misschien is het je tot nog toe ontgaan.... maar het eerste weekend van april wordt het "Kom in de kas" publieksevenement georganiseerd in het Westland.
Je bent bij verschillende tuinders welkom om in hun kas te kijken.
Er worden activiteiten georganiseerd voor het publiek, maar vooral wordt je geïnformeerd over waar je eten vandaan komt en wat er voor nodig is, voordat het op je bord ligt.
Leerzaam, interessant en leuk, ook voor volwassenen!

Om daar bij aan te sluiten, vind ik het wel een leuk idee om de trouwe lezers van mijn blog uit te nodigen om in mijn (piepkleine) kassen een blik te werpen.
Niet allemaal tegelijk natuurlijk.




Ik heb voor de eerste drie belangstellenden een mooi tomatenplantje klaar staan.
Wie het eerst reageert..... wie het eerst komt.....


Het lijkt me leuk om elkaar te ontmoeten, dus als je geïnteresseerd bent in moestuinieren en als je in de buurt woont:  welkom! Op zaterdag 2 april van 11.00-12.00 en zondagmiddag van 14.30 - 15.30 uur
We kunnen informatie en plantjes uitwisselen, tips en trucs voor het komende tuinseizoen en je kunt alles bekijken. Ook heb ik zaad over..... van allerlei soorten planten. Van tomaat, wortel tot bloemkool. Het goede nieuws is, dat het in april de juiste tijd is, om dit te gaan zaaien.....
Stuur even een mailtje, reactie of berichtje via FB.

En natuurlijk wil ik de 'echte' tuinders jullie aandacht niet ontnemen, dus kijk gerust even op de site van  kom in de kas........