donderdag 6 juni 2019

Pure pastasalade

Je hebt van die recepten die bijna niets nodig hebben: less is more!!
Dit is zo'n recept met maar 5 ingrediënten: puur en (h)eerlijk!

Ik kreeg vorige week zo'n 10(!) kilo cherrytomaatjes van de buurvrouw, dus ik aan de slag met allerlei recepten met tomaat!  Tomaat met basilicum, het koningskruid, is een perfecte combi. En in mijn kasje groeit de basilicum inmiddels welig.
Eén plus één is....  deze pastasalade als heerlijk resultaat!
Tijd om dit recept te delen, want op warme dagen is er niets beter dan een makkelijke maaltijd salade! Picknicken op het strand, eten op de camping, een stop tijdens een fietstocht..... deze pastasalade smaakt overal goed.
Klein voordeel: door de knoflook die je gebruikt, blijven de mensen tijdens je maaltijd op afstand. ;)


Pure Pastasalade

            maaltijdsalade voor 6 personen
Ingrediënten:

  • 1 kg cherrytomaatjes 
  • 2 grote tenen knoflook
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 dl goede olijfolie (bio, extra vierge)
  • 500 g biologische pasta: farfalle of fusilli
Hoe maak ik het klaar:
Begin een paar uur van tevoren of zelfs de dag ervoor, met het tomaatmengsel te maken. Als je dit vroeg doet, trekken de smaken optimaal in.
Was de tomaatjes en snijd ze in vieren. Doe ze in een kom of schaal. Pel de knoflook en snipper deze heel fijn. Hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer smaak en geur vrijkomt. Door het snijden  beschadig je namelijk de cellen waardoor het enzym allinase in contact komt met de stof aliïne. Dit geeft de karakteristieke geur en smaak. En zo kun je met twee teentjes knoflook een hele kilo tomaatjes op smaak brengen.
 Pluk de verse basilicum. Je kunt langer van je plant genieten als je niet de topjes weghaalt, maar alleen de onderste en buitenste blaadjes plukt. Als je dit voorzichtig doet, blijft de basilicum de hele zomer groeien. Was de basilicum, snijd de blaadjes in reepjes en voeg deze samen met de olijfolie en knoflook toe aan het tomatenmengsel. Breng licht op smaak met wat zeezout en versgemalen peper.  

Zet het mengsel op een koele plek om de smaken op elkaar in te laten werken.
Vlak voor het serveren kook je de pasta in lichtgezouten water beetgaar (al dente) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Spoel af met koud water en meng het tomatenmengsel erdoor.
Garneer met een blaadje basilicum. 
Eet je deze salade thuis, bak dan een knapperig, vers ciabattabroodje af voor erbij.... Mmmmm

Hier in huis heb ik echte pastalovers…. deze combinatie zorgt ervoor dat ze hun bord nog eens en nog eens volscheppen.

Hier op de campingtafel... bij gebrek aan saladeschaal, serveerde ik de salade in de wok.

Heb je een leftover? Heerlijk als lunch, de volgende dag!

Blijf je m'n blog volgen om te weten wat ik met de overige 9 kilo tomaatjes deed?!