donderdag 22 februari 2024

Eieren jarenlang bewaren!

Eieren kun je veel en veel langer bewaren dan de houdbaarheidsdatum die op een winkelei gedrukt staat. 
Maar jarenlang? Ja, zelfs jarenlang.... al testte ik dat niet zelf uit. De eieren die ik bewaarde, 
zijn zo'n 10 tot 11 maanden oud en nog prima te eten. 
Het schijnt dat je eieren wel tot zo'n drie jaar kunt bewaren.
Waarom zou je eieren eigenlijk zó lang willen bewaren?
Dat is niet een 'kip of 't ei' vraagstuk maar heeft  alles te maken met 'vraag en aanbod'.
Wanneer je zelf kippen hebt, weet je dat eieren niet het hele jaar door gelegd worden. 
De piek zit in het voorjaar. Ik heb dan weken waarin bijna dagelijks 6 eieren gelegd worden: héérlijk!
Maar met 't begin van de rui, aan het eind van de zomer, zijn de kippen van de leg. 
Tijdens een lange, koude maar vooral donkere winter, wordt er geen ei gelegd. 
En kippen houden èn eieren kopen, vind ik een lastige....

In plaats van de vele eieren in het voorjaar - de tijd van overvloed - op te eten of weg te geven, 
kun je ze ook bewaren voor in de winter.
Zo las ik  over verschillende, langdurige bewaarmethodes, sommigen al eeuwenoud.
En ik probeerde twee succesvolle manieren uit.

  1. de eeuwenoude methode van water glassing waarbij eieren bewaard worden in gebluste kalk
  2. eieren invriezen, meer eigentijds en ook handig om een overgebleven eiwit apart te bewaren

Bijna een jaar later, terwijl de kippen voorzichtig aan weer eieren gaan leggen
 (ze  zijn ook de jongsten niet meer)  kan ik zeggen dat beide methodes heel goed werken.
Er zijn nog meer manieren, die ik voor de volledigheid zal noemen, al heb ik ze niet zelf uitgetest.
En.... wil je de bijzondere manier van water glassing eens rustig uitproberen? 
Doe mee met de winactie en win een potje met gebluste kalk! 
Lees gauw verder!


Water glassing... een eeuwenoude techniek


Wat heb je nodig:

  • gebluste kalk  [Calciumdihydroxide]
  • schone, verse eieren
  • schone pot of emmer met deksel


Hoe doe ik het:
Zorg dat je een schone pot of emmer hebt, de grootte is afhankelijk van de hoeveelheid eieren die je wilt gaan bewaren.

De eieren moeten kakelvers  en niet ouder dan 48 uur zijn. Ook mogen ze geen vieze eierschaal hebben met bijvoorbeeld poep- of bloedvlekjes. Je mag de eieren absoluut niet wassen met water. Dit tast de beschermlaag van de eierschaal aan, waardoor deze poreus wordt en dat is bij deze bewaarmethode juist niet de bedoeling.

Ik gebruik een glazen pot omdat ik het proces graag wil kunnen bekijken.
Doe in de pot een bodempje geblust kalkpoeder.
Lees meer over gebluste kalk onderaan dit gedeelte over water glassing.
Maak kalkwater door 30 g gebluste kalk op te lossen in een liter water.
 Bewaar wat je te veel hebt in een fles.
Leg de eieren op de bodem van de pot in het laagje gebluste kalk. Overgiet met het kalkwater 
tot ze onder staan. Je kunt de pot bijvullen met verse eieren en er elke keer wat kalkwater bijschenken.
Doe een deksel op de pot en laat staan, liefst op een donkere plaats.

Wat gebeurt er in de pot?
De gebluste kalk versterkt de eierschaal met een beschermend kalklaagje en legt ook nog eens 
een harde kalklaag oftewel
een kalkpleister op het water in de pot. Dit creeërt een zuurstofarme, veilige omgeving 
voor de eieren die op deze manier beschermd zijn tegen schimmels en bacteriën.
Hierdoor worden  de eieren lang houdbaar.

Wil je de eieren uit de gebluste kalk gaan gebruiken, dan is het voldoende 
dat je met een schone lepel een ei uit de pot haalt. Hierbij ga je door de kalkpleister heen, 
die zichzelf daarna zal herstellen. 
Let op dat je andere eieren niet beschadigd. Om te bewijzen of een ei nog eetbaar is, 
doe je de versheidsproef in een glas water. Blijft het ei drijven, dan is het niet meer eetbaar. 
Zinkt het ei naar de bodem, dan is het als vers! 

Voordelen van water glassing:
  • De eieren kunnen klimaatneutraal, zonder extra kosten of hulpmiddelen tot wel drie jaar na dato bewaard worden.
  • De in kalkwater bewaarde eieren zijn voor alle doeleinden geschikt: je kunt ze opkloppen, koken, bakken, gebruiken in omelet of  cake en nog scheiden. Ik gebruikte met Oud en Nieuw nog eieren  in de oliebollen van maart
  • Het is een prachtig gezicht: de potten met 'verse' eieren in de voorraadkast
Afgelopen jaar heb ik drie potten gevuld met eieren en gebluste kalk: in totaal had ik 
zo'n 25 tot 30 eieren.
 In één pot was op wonderlijke wijze het water verdwenen: het was deels verdampt,  
deels weggelekt doordat er een barst in de pot zat. De eieren waren gelukkig nog wel te gebruiken.
In een andere pot zat een bedorven ei. 
Waarschijnlijk was er een barstje in gekomen en het water in de pot stonk. 
Ik vond een aantal eieren die niet meer goed waren, maar uit deze pot kon ik sommige eieren
 nog redden. Doe de drijfproef, kijk goed en vooral ruik goed om te weten
 of  eieren nog eetbaar zijn. Dit jaar let ik nog beter op dat èn de pot èn de eieren héél zijn 
èn blijven. Maar het experiment vind ik zeker geslaagd.

Als bewijs deze foto in november van een ei van 22 maart,
gekookt nadat het uit de gebluste kalk kwam. Het was de tijd van de pompoenen èn 
slecht daglicht wat het wazige karakter van de foto verklaart. ;)


Meer over gebluste kalk: 
Gebluste kalk [Calciumdihydroxide] is een anorganische verbinding van calcium.
Gebluste kalk is een basisch, zacht, wit poeder. Het wordt gebruikt om zure grond 
te  neutraliseren en water te ontharden. Het wordt onder andere toegepast
 in wasmiddelen en in metselkalk. Maar het is ook een additief in voedingsmiddelen (E526). 
 Let op! Gebluste kalk kan irritaties geven aan huid en ogen. 
Werk voorzichtig of doe handschoenen aan.
Gebluste kalk kun je kopen bij aquariumwinkels waar het gebruikt wordt als 
waterontharder, maar ook las ik de tip om er bij een Indonesische toko naar te vragen.
Het wordt daar onder de naam 'Kapoer Sirih' verkocht als voedingsmiddel.
Ook kun je het online bestellen en bij dit blog kun je een potje geblustse kalk winnen,
wat voldoende is om zeker 50 eieren te bewaren! Lees snel verder!



Eieren invriezen

Wat heb je nodig:

  • eieren
  • muffinvorm
  • garde
  • diepvriesbakjes of zakjes


Hoe doe ik het:
Deze methode is meer van deze tijd, simpelweg doordat er nu vriezers met een constante temperatuur zijn en vroeger niet. Door eieren in te vriezen bij - 18°C kun je ze zeker een jaar bewaren. De eieren hoeven bij 't invriezen niet kakelvers te zijn.
Gebruik het liefst een siliconen muffinvorm.
Breek de eieren één voor één, roer schuimig met de mixer of garde en schenk één bakje per ei vol.
Zet de muffinvorm in de vriezer en laat bevriezen. Na een dag kun je ze overdoen 
in een diepvriesbakje of zakje en de muffinvorm opnieuw gebruiken.
Het bijzondere met bevroren eieren is dat het eiwit zelf van de dooier scheidt. 
Hier kun je dit duidelijk zien!

Eieren kun je ook gesplitst bewaren, dus de dooiers apart van de eiwitten.
En ja... ook een dooier kan bevriezen; ha, ha.... :) flauw.
Eieren kun je op deze manier erg lang bewaren en als de vriezer het blijft doen,
is de kans dat het fout gaat nihil.
Heb je zelf geen kippen en eet je niet op tijd een doosje eieren leeg, dan 
kun je ze op deze manier makkelijk bewaren. Ook een overgebleven eiwit of dooier
 vries je makkelijk los van elkaar in.

Bevroren en ontdooide eieren kun je niet meer koken of opkloppen, maar je kunt ze 
na het ontdooien prima  gebruiken  om te bakken, zelfs een cake bakken lukt nog goed. 
Ook maakte ik met een ingevroren 
dooier 'gewoon'  mayonaise en dat ging goed!!


 Voordelen van invriezen:
  • je kunt oudere of gekochte eieren  nog prima invriezen
  • ze bederven niet meer
  • je kunt eidooiers apart van de eiwitten invriezen
  • het neemt weinig plaats in


Andere eier-bewaarmethoden

Je kunt:
  1. eieren wecken, kan alleen met gekookte eieren en dat heb ik geprobeerd: klik!
  2. eieren bewaren in azijn, dit werd vroeger gedaan in een Keulse pot, kan alleen met gekookte eieren
  3. eieren bewaren in houtas; goedkoop en het werkt op dezelfde manier als gebluste kalk, behalve dat de slagingskans iets lager ligt
  4. eieren drogen tot poeder, hierbij kun je de eieren ook gescheiden drogen
  5. eieren bestrijken met een minerale olie (mineraal ivm de houdbaarheid) die de eierschaal dicht
  6. eieren in zout leggen, laagje om laagje met de eieren verlengt dit de houdbaarheid enorm.
  7. .....
Wie weet er nog een andere methode? 
Of  heb je misschien al ervaring met een bepaalde bewaar methode?
Reuze interessant als je dat zou delen...


Winactie

Ik heb emmertjes gebluste kalk online besteld en heb meer dan genoeg voor de rest van mijn leven.
Daarom geef ik drie keer een potje gebluste kalk weg
Heb je zelf kippen en vind je het leuk om hier ook eens mee te experimenteren? 

Doe mee en wie weet krijg jij een potje gebluste kalk thuisgestuurd om minstens 50 eieren
 te kunnen bewaren.
Wat moet je doen?
  1. Geef een reactie dat je dit wel wilt uitproberen en winnen.
  2. Deel mijn blog in je socials 
  3. Volg je mijn blog nog niet? Ik zou het heel leuk vinden als je dat wél doet.
     (Rechts in het scherm kun je op volgen klikken. Het is puur voor de statistieken.
     Je krijgt géén ongewenste mails of spam in je mailbox) en dit is niet verplicht voor de winactie ;)
En oh ja... tot 1 maart kun je meedoen met deze verrassend leuke winactie!!