zaterdag 19 maart 2022

Daslookboter

Het is voorjaar en ook daslook steekt zijn frisgroene blaadjes weer boven de grond uit! 
Hoera!! 
Vorig jaar ontdekte ik een bos vol daslook tijdens een weekendje weg.
En dankzij Christa weet ik nu ook een plekje op fietsafstand in eigen stad. 
Nou ja... aan de rand van de stad. En er groeit zóveel dat ik een paar polletjes heb uitgestoken
 voor in m'n eigen tuin.
Als er genoeg staat, kan dit best want met de daslook in ons land gaat het goed.
Sinds januari 2017 is het geen beschermde plantsoort meer en op mijn vindplek groeide er echt veel.
 Daslook vermeerdert zich niet alleen via de bolletjes ondergronds, maar maakt ook via 
de bloemetjes zaad, zodat je na een paar jaar een groot veld vol daslook kunt krijgen.

Daslook behoort net als bieslook, ui en knoflook tot de Allium familie. 
De smaak is hetzelfde als de karakteristieke geur waaraan je het plantje herkent: 
tussen knoflook en ui in.

De frisgroene blaadjes zijn heel gezond en passen perfect bij een voorjaarskuur.
Ze gaan voorjaarsvermoeidheid tegen en geven je immuunsysteem een boost!
Daslook is goed voor je darmflora en bevat de mineralen: zwavel, mangaan, ijzer, magnesium en jodium. 
Daslook schijnt een goede preventieve werking te hebben bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Kortom: een plantje wat ik graag in de tuin wil hebben.
En een plantje waar ik graag nieuwe recepten voor wil bedenken.
Ik oogstte vandaag niet zoveel blaadjes en de bloemetjes bloeien nog net niet.

Dus met de blaadjes die ik oogstte, bedacht ik een simpele daslookboter.
Een frisse, kruidige boter met een mooie lichtgroene kleur. 
Maar de smaak is niet simpel.... hierbij mijn recept.


Daslookboter

     

Ingrediënten:
  • 50 g daslookblad
  • 250 g bio roomboter
  • snufje versgemalen Himalayazout (of zeezout)
  • enkele druppels citroensap


Hoe maak ik het klaar:
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden voordat je begint.
Was de daslook onder koud stromend water. 
Snijd de daslookbladeren in fijne reepjes.
Roer ze door de boter.
Voeg naar smaak enkele druppels citroen toe en een snufje zout.
Maak met een staafmixer de boter fijn. Hiermee krijg je een prachtige, lichtgroene boter.
Natuurlijk proef je meteen wat van de verse boter.
Wil je de daslookboter bewaren?
Rol in bakpapier of folie en laat in de koelkast opstijven in een rol
om er later plakjes van te kunnen snijden.
Deze daslookboter is heerlijk op vers afgebakken brood als bijgerecht.
Of als borrelhapje op een toastje of als voorgerechtje op een meergranen stokbroodje...

Eigenlijk is dit zó eenvoudig dat het  bijna geen recept mag heten, 
maar de daslook tilt deze groene kruidenboter op een hoger level
en maakt dat het een eervol plekje op dit blog krijgt.

Geniet van de smaak van het voorjaar!
En eet jezelf gezond...