Ben jij dol op ontbijtkoek?
Hier in huis breekt er bijna paniek uit als er geen ontbijtkoek is. Het wordt bij het ontbijt gegeten,
maar nog vaker op elke - geloof me èlke - andere tijd van de dag (en nacht).
De naam ontbijtkoek dekt dus niet echt de lading, maar gelukkig heeft Peet
er een ander woord voor: 'snijkoek'. En misschien ken jij het wel onder de naam peperkoek
of honingkoek, zoals het in Vlaanderen of Nederland ook wel genoemd wordt.
Ontbijtkoek is niet alleen hier thuis, maar in heel Nederland erg populair.
Het is een smaakvolle, smeuiige cake-achtige koeksoort.
De verschillende kruiden geven haar kenmerkende smaak.
Ontbijtkoek is bij ons zo ingeburgerd dat het een van oorsprong Hollands baksel lijkt.
Al vanaf 1500 kwam het in ons land voor. Maar haar oorsprong ligt in het oude Egypte
Wist je dat je 'm makkelijk zelf kunt bakken?
"Het zal wel niet zo lekker smaken als uit de winkel", werd er hier thuis met enig
wantrouwen veronderstelt, maar het tegendeel is waar!
Natuurlijk is wat je zelf maakt lekkerder!
En deze ontbijtkoek - eigenlijk eet ik ze nooit - smaakt super lekker.
Ik neem 's middags heerlijk een plakje bij de thee
Hoewel ontbijtkoek een cake-achtige koek is, is het geen cake.
Belangrijk is dat de koek niet te hard bakt en teveel rijst.
Vroeger werd ontbijtkoek in grote houten vormen gebakken en dan in rechthoekige stukken
gesneden. Om dit idee een beetje na te bootsen, bakte ik de ontbijtkoek in
een siliconen cakevorm. Die geleidt de warmte minder goed dan een metalen cakevorm.
Een siliconen vorm kan te wijd uitzakken en daarom zet ik deze alsnog in een metalen cakevorm.
Daarnaast dek ik de koek af met een vettig papier. Je kunt hiervoor bakpapier of een
lege boterverpakking gebruiken.
Hierdoor rijst de koek minder en blijft ze plat(ter).
Ik bestudeerde een aantal recepten, maakte vorige week een misbaksel en
stelde vervolgens een eigen recept samen.
Lekker, eenvoudig, gezond, vol vezels en met weinig suiker.
En dan is ze ook nog vegan: zonder dierlijke bestanddelen.
Je weet precies wat erin gaat wanneer je het zelf bakt.
Het lijkt niet alleen op ontbijtkoek, het is ontbijtkoek!!
Of, wanneer je het liever 's middags of 's avonds eet noem je het gewoon...
Vezelrijke ontbijtkoek
voor 1 cakevorm van 23 cm
- 100 g volkorenmeel
- 150 g roggemeel
- 1 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1/2 tl zeezout
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneel
- snuf kruidnagelpoeder
- snuf nootmuskaat
- 250 ml sojamelk
- 150 g appelstroop, zonder toegevoegde suikers
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170° C.
Vet een siliconen cakevorm in met wat zonnebloemolie.
Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en vermeng goed.
Verwarm de sojamelk in een steelpannetje tot aan het kookpunt.
Schep de appelstroop in de beslagkom met de droge ingrediënten.
Schenk de hete melk erbij onder voortdurend en krachtig roeren.
Stort het cakemengsel in de siliconenvorm
en zet deze in een metalen cakeblik.
Dek af met een stuk bakpapier of lege boterverpakking.
Zet de koek 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het papier aan de bovenkant en laat nog 10 minuten
onafgedekt verder bakken. Prik om te kijken of de ontbijtkoek al gaar is.
Wanneer je prikker er schoon uit komt is het goed.
Zo niet, dan bak je nog 5 minuten langer, net zo lang tot de koek binnenin gaar is.
Laat de koek 10 minuten in de oven afkoelen en haal 'm er dan uit.
Zorg dat alle randen goed loszitten en stort de koek uit de vorm.
Deze ontbijtkoek met extra vezels en minder suiker is verantwoord en gezond!
Snijd in plakken en serveer!
Of beter gezegd: laat op de aanrecht staan en je zult merken
Wat is dat toch met die ontbijtkoek hier in huis?!
Tja... ze is echt veel lekkerder dan uit de winkel.
Hoewel, hierover zijn de meningen een beetje verdeeld.
Wat denk jij?!