zaterdag 18 december 2021

Indiase curry met palmkool en pappadums

De boerenkool in mijn tuin is op, maar niet getreurd: ik heb palmkool!
Heb je al kennis gemaakt met palmkool of zoals ze 'm in Italië noemen:  Cavolo Nero?!
In Italië wordt hij vaak gegeten in soep zoals in Minestrone en Ribollita.
Maar behalve in soep kan er nog veel meer met deze veelzijdige en gezonde groente.
Ik maakte er deze week een heerlijke curry van. 
Deze Indiaase curry serveerde ik niet alleen met rijst, ook met papadums en chutney.

Cavolo Nero is rijk aan vitamine K en bevat verschillende geneeskrachtige stoffen die de 
zogenaamde vrije radicalen in ons lichaam bestrijden.
De plant is familie van de boerenkool, een eeuwenoud bladgewas en typische wintergroente.
De smalle gebobbelde bladeren zijn zo'n 60 tot 80 cm lang en groeien van de steel af.
Het is een decoratieve plant en als je de onderste bladeren als eerste oogst, is de gelijkenis
met een palmboom overduidelijk.


Vegan curry met palmkool en papadums

      voor 5 - 6 personen

ingrediënten:
  • 750 g palmkool of Cavolo Nero
  • 3 el olijfolie
  • 2 of 3 kleine uien
  • 3 el Indiase currypasta rood (Ekoplaza)
  • 250 g regenboogwortels (rood, geel, oranje)
  • 400 ml kokosmelk
  • 150 g cashewnoten
  • 1 bio citroen
       serveer met:
  • 350 - 400 g basmatirijst
  • pappadums met kruiden
  • 150 ml zonnebloemolie
  • een chutney naar keuze, kweepeerchutney is heerlijk

Hoe maak ik het klaar:
Was de palmkool en ris de bladeren van de stevige hoofdnerf. Snijd fijn en was nogmaals goed. Laat uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan of braadpan en fruit de ui hierin 3 minuten. Roer de currypasta erdoor en fruit nog 1 minuut. 
Voeg de Cavolo Nero bij gedeeltes toe en laat de groente op hoog vuur slinken.  Roer regelmatig.
Schrap of schil de wortels en snijd in dunne plakken. Voeg de wortels toe als de palmkool geslonken is. 
Voeg ook de kokosmelk toe. 
Leg het deksel op de pan en laat de groentes zachtjes in 20 minuten gaar stoven. 
Rooster ondertussen de cashewnoten.
Strooi die er op het laatst over en voeg versgemalen zeezout naar smaak toe.
Rasp de schil van de citroen en strooi over de palmkoolcurry.
De citroen kun je in de koelkast nog een paar dagen bewaren.

Kook de basmatirijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan tot ongeveer 180°C.
Let op! Met zo'n klein laagje is deze temperatuur snel bereikt. 
Laat een papadum in het hete vet glijden en bekijk het mysterie....

binnen twee tot drie seconden is het platte, kleine flensje  opgezwollen tot een grote, 
luchtig gefrituurde snack. Haal snel uit het hete vet, liefst met een tang of een schuimspaan 
voordat ze te bruin bakken. Laat uitlekken op keukenpapier en bak  alle pappadums op dezelfde manier. 


Pappadums worden gemaakt van onder andere linzenmeel waaraan allerlei specerijen zijn toegevoegd.
Pappadums van Patak kun je kopen in een toko en bij de Albert Heijn verkopen ze kant en klare pappadums die je niet meer hoeft te bakken. Dan ben je in één keer klaar, 
maar is ook de aardigheid er een beetje af. 

De kinderen waren enthousiast door de luchtige, knapperige en kruidige smaak en willen pappadums
  aan hun favoriete snacks toevoegen. Waarom niet een keer in plaats van popcorn 
lekker pappadums tijdens een film opknabbelen?!

Heb je ooit wel eens zelf kroepoek gebakken? Dit werkt hetzelfde....
Serveer de vegan palmkoolcurry met de basmatirijst, de gefrituurde pappadums en  chutney.
Heb je geen zelfgemaakte chutney staan, neem dan mangochutney uit de winkel.
Eet smakelijk!

Heb jij geen moestuin of wel een moestuin maar zonder palmkool erin?  
Bij een Ekoplaza, maar ook een AH kun je deze groente kopen.
En je kunt 'm ook vervangen door boerenkool!