vrijdag 14 maart 2025

Groene mayonaise

 Poging één en twee mislukten jammerlijk vorig jaar.
Dit jaar is 't ie wel gelukt: een prachtig lobbige, groene mayonaise.
 
Het geheime ingrediënt? Da's daslook!
Ja... en de manier waarop je de ingrediënten toevoegt is ook erg belangrijk.

Ik maakte deze mayonaise volledig 'from scratch' wat inhoudt dat ik niet alleen 
de daslookblaadjes in het wild oogstte en de eitjes van eigen kippen raapte, 
 maar ook de appelazijn en mosterd zelf maakte.  En het mosterdzaad kwam weer uit eigen tuin.
Hóe puur en mooi wil je 't hebben!

Laat je niet afschrikken... je kunt deze mayonaise natuurlijk ook maken 
met azijn en mosterd uit de winkel.
Alleen de daslook, die verkopen ze daar niet.
Daslook heeft een echte comeback gemaakt in Nederland. Waar het eerst 
een beschermd en zeldzaam plantje was (tot 2017), groeit het nu geweldig in diverse bossen en
 parken op schaduwplekken. Waar ik de daslook pluk, groeit zoveel dat de kruidige knoflookgeur
gewoon in de lucht hangt. Genieten is het, want het mooie, verse groen is meer dan welkom 
na een lange winter. Ze groeit vroeg in het jaar - van februari tot begin mei - en is 
naast lekker ook heel gezond.
Daslook is uitermate geschikt voor een voorjaars-ontgiftingskuur!
Daslook [Allium Ursinum]  bevat geneeskrachtige eigenschappen,
 drijft afvalstoffen uit, werkt gunstig op maag en darmen en helpt bij de
bestrijding van chronische huidziektes. 
Daslook bevat vitamine C, B6 en A en antioxidanten.
Ook is ze een goede bron van de mineralen: zwavel, mangaan, ijzer, magnesium en jodium.
Daslook, ik krijg er bijna geen genoeg van.

En nu is ook mijn daslookmayonaise gelukt... Jippie!
Tijd voor een feestje, een daslookfeestje!


Groene mayonaise


      voor 3 dl

Ingrediënten:
  • 45 g daslook
  • 2,75 dl zonnebloemolie
  • 1 eierdooier
  • 1 tl mosterd
  • 2 el appelazijn
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Was de daslookbladeren en breng in een pan ruim water met zout aan de kook en blancheer de daslookbladeren een halve minuut.
Zet een bak met ijswater (water met ijsklontjes) klaar en schep ze daarin. Laat een minuut liggen en daarna uitlekken.
Dep de blaadjes heel goed droog en 
mix ze dan in een blender met de zonnebloemolie tot een prachtig groene olie.
Zeef de olie door een kaasdoek zodat alleen de groene olie overblijft.
De pulp kun je eventueel gebruiken als je daslookpasta wilt maken.

De heldergroene olie is klaar voor gebruik, klaar om je huisgemaakte mayo een prachtige kleur mee te geven.

Doe een eierdooier in een ronde, niet te wijde kom - het eiwit kun je makkelijk invriezen voor  later gebruik - en roer los met de mosterd, peper en zout. Voeg dan één lepel appelazijn toe.
Hier stap ik over op de mixer. Je kunt ook alles met een garde blijven roeren.
Belangrijk is om de olie, die gehomogeniseerd moet worden met het vette van de dooier, heel 
langzaam toe te voegen. De mosterd fungeert trouwens als emulgator.
Voeg de olie druppeltje voor druppeltje toe onder voortdurend mixen. 
Langzaam wordt het eidooiermengsel groener en gelukkig: het verdikt zich.
Ben je bijna op de helft, dan kun je met een dun straaltje schenken. Tot uiteindelijk 
een lobbige, groene mayonaise ontstaat.  Ga je te snel, 
dan heb je kans dat de mayonaise niet meer bindt en blijft de olie erop drijven.
Voeg de lepel appelazijn toe voor een smooth effect. En klaar is je daslookmayonaise!
Doe de groene mayonaise in een brandschone glazen pot en bewaar in de koelkast.
De mayonaise is ongeveer twee weken te bewaren.

Wanneer je de olie met verse daslook mengt en niet zeeft, blijft deze
te dik en bindt daardoor niet, is mijn ervaring van vorig jaar.
Vandaar de extra stappen om goede daslookolie te verkrijgen.

Al jaren gebruik ik alleen huisgemaakte mayonaise.
Klik hier voor bijna één van de oudste blogs van me;)
Zoveel lekkerder dan mayo uit de winkel! 
Maak jij het al zelf?




Andere daslookrecepten - het zijn er inmiddels 17 - 
vind je op de pagina  wildplukken plus recepten  ;)