dinsdag 17 januari 2017

Gevulde wrap met bonen en avocado

Oh, dit is zo'n echt mjammie recept! Zonnig  Mexicaans (Ik hou van deze keuken!) en door de peulvruchten prima geschikt om in de winter te eten!


Het recept kreeg ik jaren geleden in handen, toen ik kookdemonstraties en -workshops in de Natuurwinkel verzorgde.
Ja, zo'n kookdemonstratie was geweldig om te doen! 
Van tevoren wist ik niet welk recept ik moest klaarmaken. Er stond een keukentrolley voor me klaar, met kooktoestel en keukengerei. Daarnaast een tafeltje met de ingrediënten, een receptkaart en bordjes, kommetjes of prikkers om het gerecht te serveren aan klanten die wilden proeven. De gebruikte ingrediënten waren, dat was handig, in de reclame!
Het waren geen moeilijke gerechten, ze waren meestal snel klaar. Zo heb ik een keer preisoep en een rijstgerecht geserveerd, maar ook een keer shepherds pie gemaakt. Maar mijn absolute favoriet is deze gevulde wrap. Ideaal om uit te delen.

Het recept van deze wrap is het enige wat ik nog bewaard heb. Ik heb het zelf aangepast, want zeg nu zelf: verse tomaten smaken een stuk lekkerder dan tomatenstukjes uit blik.
Ik had nog een aantal avocado's liggen die ik had gekregen. Een goede reden om dit recept weer eens klaar te maken. 
Kinderen vinden dit ook super lekker!!


Gevulde wrap met bonen en avocado

                                    voor 6 personen
Ingrediënten:
  • 2 pakken (16 stuks) volkoren tortilla wraps
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 400 g gedroogde witte, berlotti en kidneybonen
    òf 2 blikken bonenmix
  • 350 g quorn vegablokjes
  • 1 tl pittige paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipeper
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl chinees vijfkruidenpoeder
  • 200 ml sojaroom
  • 2 rijpe avocado's
  • 4 bio tomaten

Hoe maak ik het klaar:
De (gedroogde) bonen kook ik meestal zelf. Ik neem een mengsel van witte, bruine of berlotti bonen en kidneybonen. Niet alleen gezond en lekker, maar het staat ook mooi. Gedroogde bonen moeten eerst weken en dat doe je door ze een nacht van tevoren in ruim water te zetten. Vervolgens moeten ze zo'n twee uur koken.
Dat is erg lang en ik zet ze dan ook weg in mijn (zelfgemaakte) hooimadam.

Hier kunnen ze rustig verder garen. Meestal duurt het een derde van de tijd langer, als dat ze op het vuur staan. Maar het voordeel is, dat het op deze manier niet kan overkoken en dat het geen gas kost.
Echt slow cooking!

Vind je dit teveel gedoe, dan neem je gewoon bonenmix uit blik of pot. en wordt het weer een snel recept.
Laat de bonenmix uitlekken.
Snipper de schoongemaakte ui en fruit deze in een ruime hapjespan in een scheut olie.
Maak de knoflook schoon en pers deze boven de pan uit. Als de uisnippers glazig zien, voeg dan de blokjes quorn toe en bak ze mee.
Voeg de bonenmix en alle specerijen toe. Schep het door elkaar en laat het goed warm worden.
Zet een koekenpan op heel laag vuur en verwarm daarin de wraps. Olie of ander vet toevoegen, hoeft niet. Draai ze regelmatig om, ze mogen geen bruin korstje krijgen, dan zijn ze niet meer op te rollen.

Schil ondertussen de avocado's, ontpit ze en snijd ze in reepjes.
Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Meng als laatste de sojaroom door het bonenmengsel. 
 Leg op een bord een warme wraptortilla.
Verdeel daarover drie schijfjes avocado en een handjevol tomaatblokjes.

Schep daarop de warme bonenvulling.......
.
........ en rol op.

Prikkertje erin en klaar!
Het is super lekker en natuurlijk mag je dit met je handen eten. Bestek is zelfs verboden ;)
Een heerlijk en makkelijk gerecht.
Gezond door de eiwitrijke bonen en boordevol vitamines.

Geschikt als hoofdgerecht, maar ook als lunchgerecht of borrelhapje.
Enjoy!