zondag 2 december 2018

Pepernotencake

Er ontstond enige discussie over de naam van deze cake. Er zitten namelijk geen pepernoten in, maar kruidnoten. Maar ja, in de volksmond wordt dit nogal eens door elkaar gehaald. Geeft eigenlijk niks: pepernoten zijn herkenbaar en horen echt bij de Sinterklaastijd. Net als marsepein, speculaas, taai-taai en kruidnoten. 
En ook deze lekkere cake bak je natuurlijk nu!!
Ik bedacht deze Sinterklaascake vorige week en deel hem graag met jullie.
Geniet je mee?!
Trouwens, vier je Sinterklaasavond ergens anders, dan is dit het perfecte cadeau om mee aan te komen èn niet alleen voor de gastvrouw ;)

Pepernotencake

Ingrediënten:
  • 240 g roomboter
  • 200 g rietsuiker
  • 4 eieren
  • 110 g biologische bloem
  • 110 g volkoren meel
  • 10 g wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 100 g kruidnoten
  • evt. 150 g witte chocolade
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de boter, in blokjes gesneden, samen met de suiker in een kom.
Mix tot het botermengsel zacht en schuimig is. Voeg onder voortdurend kloppen de eieren één voor één toe. Voeg pas een volgend ei toe als het eerste ei helemaal schuimig geklopt is. Mix minstens tien minuten. Door het mixen komt er lucht in het beslag, waardoor het beter gaat rijzen.
Meng het meel, de bloem, de specerijen, het zout en het bakpoeder door elkaar.
Voeg steeds een deel meelmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed door, tot het één luchtig beslag is.

Schep de kruidnoten er luchtig door.
Vet een cakeblik van anderhalve liter in met boter.
Ik doe er ook een vetvrij bakpapier in (zie foto naast de ingrediënten), zodat de cake makkelijker uit de vorm gehaald kan worden na het bakken.
Doe het beslag meteen over in de ingevette cakevorm. 
Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven. Leg een beboterd bakpapier (of een lege verpakking van de boter zelf) bovenop de cake. Je voorkomt op deze manier dat de cake een bult of een barst krijgt. 
Bak de cake in ongeveer 1 uur en 20 minuten gaar en goudbruin.
Doe het eerste half uur de oven niet open.
Steek een cakeprikker of breinaald in de cake om te kijken of de cake ook aan de binnenkant gaar is. Komt die er namelijk droog uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake in de vorm en in de geopende oven, iets afkoelen.


Stort hem daarna op een taartrooster om verder af te koelen.
Versier de cake door de witte chocolade au-bain-marie te smelten en het over de bovenkant van de cake te verdelen. Laat het van de randen afdruipen.

Snijd het eerste stukje (kapje) als de cake nog lauwwarm is: heerlijk!



Variaties:
  • Bak deze cake eens in een ronde springvorm (24 cm doorsnede), voor een echte taart!
  • Vervang de verschillende specerijen door 3 tl  koekkruiden
  • Als je niet ander in huis hebt: gebruik dan zelfrijzend bakmeel in plaats van de bloem, het meel en het bakpoeder
  • Vervang de witte chocoladesaus door een glazuur, evt met cacao gemengd
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.....
Dit oude liedje leert ons heel onpedagogisch dat goed gedrag beloont wordt met extra zoetigheid.
Maar ach..... één keer in het jaar, met Sinterklaas, mag het wel.
En deze cake is zoet, een echte traktatie voor wie lief is geweest!



Gaan jullie - net als wij hier - nog Sinterklaasavond vieren?
Dan wens ik je heel veel plezier!

Heb je het al gevierd?
Blijf zoet en goed, want.... 
volgend jaar komt de Sint weer ;)