zondag 10 december 2017

Hoes voor mijn Apple

Ja, mijn Apple heeft wat bescherming en stevigheid nodig, als hij meegenomen wordt in rugzak of schoudertas. En dat bedenkend, maakte ik er zelf een hoes voor! Simpel van katoen, met een haaknaald.
Ik zag het voorbeeld op een plaatje en hoewel niet alle Apple's dezelfde afmeting hebben, is het goed te doen om zelf een apple-hoes te maken.

Hier zie je 'm......



Tadaa!!!

Ik haakte om twee redenen een appelhoes: de appel moet beschermd worden onderweg naar school of werk en ik heb geen zin meer om onnodig kunststof materiaal aan te schaffen.
En haken?
Ja, zo'n vijf jaar geleden overleed mijn oma en toen nam ik mezelf voor als herinnering èn eerbetoon aan haar (weer) te gaan haken. Ze heeft namelijk ooit tijdens een logeerpartij een poging gedaan om mij te leren haken. Het is gebleven bij die poging, want haken was toen stoffig en suf en zo was ook het resultaat van die paar haakuurtjes: een suf en frommelig kleedje was het resultaat.
Maar nu is het trendy en hip en hoewel ik haken ook leuk vind, blijft het wel bij kleine projectjes.
Zo heb ik diverse randjes gehaakt om shirts op te pimpen, babysokjes te verfraaien of een fotolijstje te pimpen. Maar nu haakte ik dus deze hoes voor mijn appel.
En als ik het kan, kan volgens mij zelfs mijn moeder het.....

Ik ga proberen het haakpatroon, wat ik uit mijn hoofd heb gedaan, uit te schrijven. En geloof me, dat is moeilijker dan een recept even uittypen. Ik doe mijn best, maar ontdek je foutjes, geef het door.

Hoes voor mijn Apple

Benodigdheden:

  • 2 kleuren garen (bijv. haakkatoen) voor haaknaald 2.5
  • haaknaald 4.5
  • naald 
  • bijpassend
  • knoop
Patroon:
Hi hi.... ik wil bijna recept schrijven, maar hier komt mijn poging om een haakpatroon uit te werken.
Neem de twee kleuren garen samen, hier haak je mee voor een stevig hoesje. Vandaar het verschil in de dikte van het garen en het nummer van de haaknaald.

Opzet: Haak 6 lossen en sluit ze met een halve vaste tot een ring
Toer 1: Maak in elke losse van de opzetring 2 vasten
Toer 2 en verder:  Haak in elke vaste van de vorige toer twee vasten zodat het rondje groter wordt. Als het rondje ongeveer 2 cm is, haak dan om en om 1 vaste en 2 vasten in elke vaste van de vorige toer.
Herhaal dit tot je de bodem van de appelhoes groot genoeg vindt. Ik houd 6 tot 7 cm aan.

Toer 6: Haak 3 lossen en zet ze vast aan een vaste van de laatst gehaakte toer. Je krijgt zo een boogje. Haak weer 3 lossen en haak met een vaste in de tweede vaste vanaf de vorige insteek. Dus om en om haak je de boogjes vast tot je helemaal rond bent.
Toer 7: Haak 3 lossen tot een boogje en steek middenin het boogje van de vorige toer vast met een vaste. Je krijgt nu boogjes op boogjes. 

Herhaal deze toer zo'n 6 tot 8  keer. Je kunt af en toe meten door een appel erin te passen.
De appel moet er voor ongeveer driekwart in passen.
Om te zorgen dat de hoes strak om de appel zit, haak je de laatste twee toeren met 2 lossen in plaats van drie lossen in de boogjes. 
Als de appelhoes hoog genoeg is, kun je een toer vasten haken als bovenrand. Is het geheel nog iets te wijd, dan kun je af en toe een vaste overslaan en op die manier minderen. 

Stop met haken aan het eind van deze toer.
Haak dan een lus van ongeveer 20 lossen. 
Steek de laatste steek weer vast met een halve vaste in de steek waar je begonnen bent met de lossen te haken.
Knip de draad af en haal het uiteinde door de lus heen. Zo hecht je af.
Steek het uitsteeksel met een naald weg in het haakwerk.
Naai de knoop vast op de bovenrand van de appelhoes, op die manier dat de lus er met wat moeite omheen kan. Hij mag wel strak zitten.....

En dát is de hoes voor mijn Apple!

Nog vragen?
Duidelijk genoeg?

Ik vond het een leuk projectje.
Deze is voor mijn dochter.

Het leuke van haken is, dat een haakwerkje overal mee naar toe te nemen is. Heel gemakkelijk - als een smartphone - pak je een haakwerkje erbij. Ik haak in de auto, in de wachtkamer van de dokter, op bezoek...... maar vooral af en toe. Lang niet altijd, hoor! Maar nu in de winter, lekker voor de kachel, weet ik het wel.

Het kringetje is rond als ik zelfs in het oude huis van mijn oma, dit haakwerkje erbij pak. Wat bijzonder, nu mijn ouders daar wonen, dat ik daar, waar mijn eerste haaksteekjes begonnen, mijn eigen haakprojectje haak.
Ik ga er nog maar eentje haken voor mijn zoon.......