woensdag 13 oktober 2021

Courgettebootjes: oneindig te variëren!


Dit is zó lekker en leuk: je eigen courgettebootje bedenken, maken en vullen. 
Niks smaakt lekkerder dan dat je het zelf maakt. 
Jongste dochter - absoluut geen groentejunk - vroeg hier al een paar keer naar. 
En tja, wat zeg je  dan als moeder?!
Dit is nog eens reuze gezond: het bootje zelf is groen, de vulling bevat groente.
Zo krijg je ongemerkt veel vitamines binnen.
Eigenlijk is dit een feestje op je bord, waarbij je zelf de roeiriemen vasthoudt!!

Ik maakte twee variaties klaar, die ik allebei deel, maar waarop je nog veel meer kunt variëren.
Het ligt eraan wie er tijdens het koken in de keuken staat en helpt kiezen.

Wat te denken van deze enorme variatie aan ingrediënten.
En dat staat meestal gewoon in mijn keukenkastje of koeling....


Courgettebootjes met gekruide rijst en granen

    voor 2 - 4 personen

Ingrediënten:
  • 2 rechte, lange courgettes
  • 100 g quinoa
  • 100 g zilvervliesrijst
  • zeezout naar smaak
  • 2 el olie
  • 1 rode peper
  • 1/2 paprika
  • 75 g vegetarisch gehakt
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 100 g geraspte (geiten)kaas of feta
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse oregano
  • 1 takje verse tijm
  • 3 el pijnboompitjes

Hoe maak ik het klaar:
Kook de rijst en de quinoa samen in 400 ml water met zout droog.
Zet apart en laat afkoelen.
Was de courgettes en snijd overlangs door zodat je twee helften krijgt.
Schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Maak met de punt van een mes een inkeping
langs de schil, houdt ongeveer 1 cm aan, zodat het bootje wel stevig blijft.
Schep nu het overige vruchtvlees uit de courgette. Bewaar dit.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Maak de ui, de rode peper en de knoflook schoon en snipper fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit deze twee minuten. Zorg dat het niet bruin kleurt.
Was de paprika en snijd in blokjes en voeg toe, samen met het vegetarisch gehakt. 
Roerbak drie minuten.
Snijd ondertussen de inhoud van de courgette in kleinere stukjes en voeg deze ook toen aan de andere groentes in de pan. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg toe.
Bak nog 2 minuten mee op hoog vuur. Voeg vervolgens de verse kruiden toe. Heb je geen vers? Neem dan gedroogde kruiden en vervang een eetlepel vers voor een theelepel gedroogd.
Voeg daarna de droge en afgekoelde quinoa en rijst toe. Roerbak mee tot het warm is.
Vul nu de courgettehelften met dit groente-graanmengsel.
Verdeel de geraspte kaas erover heen of snijd de feta in heel kleine stukjes die je erover verdeelt.
Strooi daarover de pijnboompitjes.
Leg de courgettebootjes naast elkaar in een wijde, ruime ovenschaal of leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif in de voorverwarmde oven en laat in 20 minuten gaar worden, de kaas smelten en de pijnboompitjes goudbruin kleuren.
Serveer deze courgettebootjes meteen.

Natuurlijk kun je bij deze bootjes enorm variëren. Want lust iemand geen kaas, dan doe je er geen kaas overheen. Heeft iemand er graag champignons doorheen en liever geen zongedroogde tomaatjes, dan wissel je deze ingrediënten om. De basis blijft de rijst met graan en courgette, alle andere ingrediënten zijn variabel.


Een tweede variatie recept....


Courgettebootjes met zoet-pittige couscous

  voor 2 - 4 personen

Ingrediënten:
  • 2 rechte, lange courgettes
  • 200 g couscous
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 bouillonblokje of 1 el bouillonpasta
  • 1 ui
  • 1 groene peper
  • 2 el chili-olie
  • 120 g vega wokreepjes of kipstuckjes
  • 50 g rozijnen
  • 50 g gemengde noten zoals walnoten en hazelnoten
  • 12 zwarte olijven of 4 zongedroogde tomaatjes
  • 2 bollen mozzarella
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 el zonnebloempitjes

Hoe maak ik het klaar:
Doe de couscous in een grote, ruime kom, roer hier de rozijnen door en de gemalen komijn en chilipoeder.
Giet er 400 ml heet water waaraan je bouillon hebt toegevoegd, overheen.
Zet apart en laat afkoelen.
Was de courgettes en snijd overlangs door en hol deze uit. Bewaar de courgettestukjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Maak de ui en de groene peper schoon en snipper fijn.
Verhit de chiliolie in een hapjespan en fruit deze twee minuten. Zorg dat het niet bruin kleurt.
Was de paprika en snijd in blokjes. Voeg deze toe samen met de vega wokstukjes. Bak 3 minuten.
Snijd de courgette in kleinere blokjes en doe ze in de pan. Roerbak 3 minuten mee.
Zet het vuur uit en roer de roerbakgroente met wokstukjes door de couscous. Voeg de olijven of gedroogde tomaatjes in stukjes toe en roer goed door.
Roer ook de noten er door.
Schep de vulling in de uitgeholde courgettes.
Beleg met plakken mozzarella en bestrooi met zwarte peper naar smaak 

en vervolgens met de zonnebloempitten.
Schuif de courgettes in een grote ruime ovenschaal of op de bakplaat, in de voorverwarmde oven.
Bak in 20 minuten gaar en goed warm.
Serveer de courgettebootjes in zijn geheel.
Eén bootje voor een kind, twee voor een volwassene.....

De courgettetijd is bijna voorbij in mijn tuin, maar wat hebben we lekker 
van deze courgettebootjes gesmuld!!

Geniet ervan!