maandag 21 juli 2025

Slasoep

 
Meestal krijg ik er geen genoeg van, maar na de achttiende krop sla uit de
moestuin wordt het bijna wat veel van het goede.
Sla, sla en nog eens sla!
Begrijp me niet verkeerd, je hoort me niet klagen! 
We verzinnen gewoon wat nieuwe recepten met sla!
Zoals vandaag. Op het menu stond: slasoep!
Is het alleen geïnspireerd op de sla uit de tuin of ook op het groene water 
waar we dit weekend met de boot doorheen voeren? 
Een soort groene soep, maar dan met een bijzondere algengeur?
Zie foto aan het eind...

Deze lichte soep gaat er altijd wel in, met heel veel sla uit de tuin.
Lekker als voorafje of bij de lunch.



Slasoep

     voor 6 - 8 personen

Ingrediënten:

  • 600 g sla (ong 2 kroppen)
  • 45 g boter
  • 3 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el oregano
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 l bouillon
  • 100 ml sojaroom
     voor de croutons
  • 25 g  boter
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sneetjes biologisch brood

Hoe maak ik het:
Een gemiddelde krop sla weegt 300 gram, maar het echte gewicht varieert, afhankelijk van de soort en grootte van de krop. Houd het gewicht aan, zodat je ook snijsla kunt gebruiken of meerdere kleine kroppen kunt combineren. Botersla, eikenbladsla, rode sla.... elke sla die je voorhanden hebt, kan in deze slasoep.
Smelt de boter in een ruime soeppan op laag vuur.
Pel en snipper de ui en fruit even licht in de boter. Pers de knoflook erboven uit. 
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Bak ze ongeveer 5 minuten samen 
met de ui en knoflook en voeg ook de oregano toe. 
Was de sla, centrifugeer droog en snijd grof. Voeg toe samen met de groentebouillon.
Ik maak altijd bouillon van zelfgemaakte bouillonpasta, maar bouillonpoeder 
of -blokjes kun je prima gebruiken.
Breng de soep aan de kook en laat met het deksel op de pan zo'n 10 minuten zachtjes koken.
Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep.
Roer de sojaroom erdoor en laat niet meer koken.

Voor de croutons smelt je de boter in een koekenpan. Pel de knoflook en snijd in plakjes. 
Bak heel even aan. Snijd het brood in dobbelsteentjes en 
bak in de knoflookboter op middelhoog vuur. Draai regelmatig 
tot alle kanten goudbruin en knapperig zijn.

Serveer de soep met de versgebakken croutons.
Een lekker soepje wanneer er volop sla verkrijgbaar is of wanneer je - net als ik - 
een overschot aan sla uit de tuin hebt. 
Wil je de soep vegan, vervang dan de boter door olijfolie.
Eet smakelijk!

Gelukkig ruikt en smaakt déze groene soep stukken beter dan de soep waar we doorheen voeren...
dit is zonder filter... ieeeeuww!

Maak jij sla wel eens op een andere manier klaar dan in een salade?
Laat zeker een reactie achter!

Deze week volgt nog een verrassend recept... met sla!
Geniet mee.