vrijdag 11 juli 2025

Mosterddille saus (koud)

 Deze stond al heel lang op mijn ooit-to-do-lijstje!
Zelf mosterddillesaus maken!
Deze (koude) mosterddillesaus is onze absolute favoriet en komt vaak in 't weekend 
bij een kaasplankje tevoorschijn.
Begin dit weekend goed en maak je eigen mosterddillesaus!


Mosterddillesaus

Ingrediënten:
  • 5 el grove mosterd  
  • 1/2 bosje dille
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 el biologische suiker
  • 2 el mayonaise (homemade klik)
  • 1 el volle yoghurt
  • 100 ml olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen steenzout naar smaak


Hoe maak ik het:
Meng in een ruime schaal de mosterd met de mayonaise en de yoghurt. Mayonaise maak ik altijd zelf, maar wist je dat je ook makkelijk mosterd - één van de oudste smaakmakers ter wereld - zelf kunt maken? Klik! 
Roer er de azijn, citroensap en suiker door. Pers het kleine teentje knoflook erboven uit.
Roer druppelsgewijs de olijfolie 
door de mosterdsaus, zoals je ook mayonaise maakt.
Was de dille goed, verwijder de steeltjes en snijd het groen heel fijn.
Roer door de saus.
Schep in een mooi, brandschoon potje. Laat de smaken intrekken en proef na een nachtje.
Bewaar deze saus in de koelkast, waar ze ongeveer 2 maanden houdbaar blijft.

Deze saus is naast een kaasplankje ook smaakvol bij de zomerse bbq, als dipsaus bij chips, 
bij ovengebakken aardappeltjes, bij bitterballen en gemengd met olie en azijn heb je een fijne dressing.
Kortom, reden genoeg om eens te maken.


Dat lekkere (en dure) sausje uit de winkel mag voortaan blijven staan.
Deze homemade saus valt zeer in de smaak. 
Jongste zoon vroeg al of ik dit echt vaker ga maken.
Tuurlijk, jongen! Ik zaai nog wat extra dille in de tuin!

Geniet van het weekend!


Tips:
  • je kunt de suiker weglaten en vervangen door een lepel honing
  • neem of maak honingmosterd en laat de suiker weg