maandag 23 juni 2025

Zachtzoete perzikenjam

Of ik veel jam ga maken dit jaar, weet ik niet. 
De pruimenboom, zwarte bessenstruiken, frambozenstruiken en de kruisbes bleven staan
 op mijn oude tuin. En meenemen gaat niet.
Maar jammaken is zó leuk, zelfs een tikje verslavend.
Mijn eerste jam dit jaar maak ik lekker met perziken uit de tuin van Marcel! 
Twee emmertjes overrijpe perziken - met wat bruine plekjes erop - kreeg ik van hem.
Ideaal om jam van te maken!

Perzik combineert goed met ander fruit, met kruiden en specerijen en ik besloot 
een perzikenjam te maken met kardemom, kaneel, sinaasappel en dragon.
Kardemom en kaneel geven warmte en zachte kruidigheid, dragon voegt aardse tonen toe.

Ben jij benieuwd naar de smaak?
Anders ik wel...  


Zachtzoete perzikenjam 

     voor 6 potten

Ingrediënten:
  • 1 kg rijpe perziken
  • 1 kg geleisuiker
  • 1sinaasappel
  • 2 takjes dragon
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kardemom

Hoe maak ik het:
Ik nam anderhalve kilo (over)rijpe perziken. Na het wegsnijden van bruine plekjes en het verwijderen van de pit had ik 1 kilo over.
Verwijder de schil zo min mogelijk, daar zit namelijk de meeste pectine in, ook al is perzik een pectine arme vrucht.
Veel mensen koken een citroen mee voor extra pectine, ik koos voor een sinaasappel, die ook extra pectine levert voor de jam.
Lees meer over pectine onder het recept, ook hoe je dit zelf kunt maken!

Doe de schoongemaakte perziken in een grote, ruime pan. Voeg zoveel mogelijk vocht toe van de rijpe perziken. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe. Zet de pan op het vuur en voeg de geleisuiker toe en één takje dragon.
Voeg de kaneel en kardemom toe en roer het geheel goed door.
Breng aan de kook en laat 4 minuten borrelend doorkoken.
Zet ondertussen brandschone, uitgekookte jampotten klaar. Ik kook ze van tevoren
 uit met sodawater en spoel vlak voor gebruik om met kokendheet water.

Haal het takje dragon eruit en pureer de jam met een staafmixer.
Schenk de kokendhete jam voorzichtig in de klaarstaande jampotten.
Doe in elke jampot een paar dragonblaadjes van het tweede takje dragon en
 draai de deksels op de pot. Deze keer zet ik de potten niet op de kop, 
wat ik anders wel doe. Bezorgde lezers hebben al een paar keer aangegeven 
dat dit echt niet hoeft en dat test ik nu uit.
Als de deksels hol trekken, kun je zien dat de potten vacuüm zijn getrokken.
Het duurt wat langer, maar het werkt inderdaad. Behalve bij de kleine jampotjes.
Misschien koelen die te snel af?
De jam is ongeopend in een vacuüm pot minstens een jaar houdbaar.
Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.

En de smaak?
Lucky me... als jammaker kan ik altijd even voorproeven!
Deze zachte perzikjam is zalig zoet en mooi in evenwicht door de verschillende smaken.
Qua smaak lijkt het een beetje op abrikozenjam. En dan die kleur.... zó warm oranje!
Goed nieuws dus, zo'n lekkere, eerste jam van dit jaar!
En ook goed nieuws voor jou!
Een aantal potten zalig zachtzoete perzikenjam staan nu ook in mijn winkeltje klik!!

Pectine
Nog even iets meer over pectine.
Pectine is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat jam geleert. Ze zit als vezel in de celwanden van veel vruchten en vooral net onder de schil. Sommige vruchten bevatten meer pectine
dan anderen.
Deze jam is goed gegeleerd oftewel dik geworden, dus de pectine in de vruchten en de suiker 
heeft zijn werk gedaan.
Hoe je zelf pectine maakt, vind je hier!  Met veel weetjes, tips en een jamrecept.

Wat is jouw favoriete jam?