Kruidig en romig: dát is deze dillesoep.
Vaak is dille een smaakmaker bij vis, saus soep, aardappels, yoghurt of zure room.
In deze soep speelt ze de hoofdrol.
Voor als je ineens heel veel dille tegelijk hebt.
In de moestuin groeit de dille goed en toen ik ook nog dille kreeg,
maakte ik deze romige, zomerse dillesoep met verfijnde smaak.
Romige dillesoep
Ingrediënten:
- 2 bossen dille (250 g)
- 2 el olijfolie
- 1 el roomboter
- 1 rode ui
- 3 aardappels (middelgroot)
- 2 laurierblaadjes
- 1 l water
- 1 el bouillonpasta of kruidenbouillonblokje
- 1 l ongezoete sojamelk
- 2 el kruidenazijn
- 5 stengels lente-ui of stengelui
- 1 el bloem
- versgemalen zout
- versgemalen peper
- 1 el bloem
Hoe maak ik het:
Pel en snipper de ui. Verhit de boter en olie in een ruime pan en voeg de uisnippers toe.
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Voeg de laurierblaadjes en aardappel toe aan de soep.
Voeg 1 liter water toe met één eetlepel bouillonpasta of -blokje.
Was één bosje dille en snijd grof.
Voeg de dille toe, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de laurierblaadjes eruit en pureer de soep met een staafmixer.
Schenk de sojamelk bij de soep. Deze kun je vervangen door havermelk of een andere
plantaardige soort.
Los voor een goed gebonden soep de bloem op in één dl water en breng al roerend aan de kook.
Was het tweede bosje dille, verwijder de dikke stengels en hak heel fijn.
Voeg de fijngesneden dille toe.
Snijd de lente ui in ringen en voeg toe.
Laat de soep niet meer koken, dan gaat de smaak van de dille verloren.
Breng op smaak met versgemalen zout en peper en serveer meteen.
Klaar is je dillesoep.
Geniet ervan!
Dille bevat vitamine A en C en de mineralen mangaan, ijzer, koper en kalium.
Een gezond soepje dus.
Dille in de moestuin groeit in april en mei. Vanaf juni gaat ze bloeien en schiet ze door.
Je moet dille niet - ik herhaal - níet verplaatsen.
Dat deed ik dus wel en toen had ik de helft minder dille....
Ze groeit zowel in de volle grond als in potten goed.