donderdag 17 juli 2025

Bloemenboter in koele en warme tinten

 Eén van de makkelijkste en meest toegankelijke manieren om met  eetbare bloemen
 aan de slag te gaan, is het maken van een lekkere bloemenboter.
Denk niet dat je een zoete, geparfumeerde boter krijgt.
De meeste bloemen smaken verrassend anders: licht pittig, hartig of kruidig.

Voor de feestelijke bbq voor oudste zoon z'n verjaardag, maakte ik snel een mooie 
en lekkere bloemenboter in paarse en blauwe tinten. Een 'coole' tinten bloemenboter.

Daarna kon een 'warme tinten' boter niet achterblijven.
Gemaakt van bloemen met vurige kleuren zoals rood, geel en vlammend oranje.
De manier waarop je bloemenboter maakt, is niet moeilijk en voor beide tinten hetzelfde.
Hoewel veel bloemen eetbaar zijn, is het natuurlijk heel belangrijk 
dat je zeker wéét dat ze eetbaar zijn. Determineer juist en bij twijfel niet gebruiken!
Ken je niet alle bloemen bij naam? Zorg dan voor een goede wildplukapp.

De kleurencirkel op de keukendeur biedt inspiratie voor warme en koude kleuren


Bloemenboter in coole tinten

      voor 250 g bloemenboter

Ingrediënten:                                                                         
  • 250 g biologische roomboter
  • allerlei paarse, blauwe en witte eetbare bloemen
  • snuf zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Leg de boter een uur van tevoren uit de koelkast.
Verzamel bloemen in koele kleuren. Blauw en paars in alle schakeringen zijn koele tinten.
Pluk bloemen uit je eigen tuin, vraag het je buren, het park of in een weiland.
Afhankelijk van de grootte van de bloemen neem je zo'n 20 bloemen of twee handenvol.
Denk aan de eetbare bloemen:
  • lavendel
  • bieslookbloemen
  • oreganobloemen
  • bernagie of komkommerkruid
  • paars viooltje
  • bloemen van de dropplant
  • korenbloemen
  • wilde cichorei
  • enz
bloemen uit de tuin voor het huis, in het adoptiegroen ;)
Spoel de bloempjes kort onder stromend water en laat voorzichtig drogen aan de lucht.
Verwijder takjes en steelaanzet en hak de knopjes en bloemblaadjes fijn.
Roer ze door de zachtgeworden roomboter samen met 
een paar draaitjes fijngemalen zeezout.
Doe de bloemenboter in een mooi schaaltje en decoreer met wat kleine bloempjes of bloemblaadjes.
Of leg de boter op een stuk bakpapier en rol op. Bewaar deze rol in de koelkast en 
snijd in dunne plakjes voor gebruik.
Wist je dat je bloemenboter ook kunt invriezen? Lekker makkelijk om in huis te hebben.
Verrassend in de winter wanneer er buiten geen bloemen meer bloeien....



Bloemenboter in warme tinten


      voor 250 g bloemenboter

Ingrediënten:                                                                         
  • 250 g biologische roomboter
  • allerlei rode, oranje en gelee eetbare bloemen
  • snuf versgemalen steenzout

Hoe maak ik het klaar:
Leg de boter een uur van tevoren uit de koelkast.
Verzamel bloemen in warme kleuren die je kunt associeren met vuur, warmte en energie.
Afhankelijk van de grootte van de bloemen neem je zo'n 20 bloemen of twee handenvol.
Denk aan de eetbare bloemen:
  • goudsbloem
  • daglelies in rood of geel
  • Oost-Indische kers
  • rozen in rood of roze
  • gele viooltjes
  • rode pimpernel
  • anjers
  • afrikaantjes
  • madeliefjes met hun gele hartjes
Sommige bloemen herken je misschien in de bloemenwinkel. Pas op! Daar moet je ze nooit
 uit gebruiken. Identificeer bloemen op de correcte manier en zorg dat je zeker weet 
dat ze vrij van pesticiden zijn.
Spoel de bloempjes kort onder stromend water en dep droog. Verwijder steeltjes en hartjes. 
Gebruik alleen de blaadjes en snijd ze heel fijn. 
Roer door de zachtgeworden boter en
breng op smaak met wat versgemalen steenzout.

Deze bloemenboter is in de koelkast twee weken houdbaar.
Bloemenboter is heerlijk op versafgebakken stokbrood bij soep of de bbq.
Maar staat ook feestelijk als dip of bij tapas.
Geniet van de verrassende smaak van bloemenboter!
 Want bloemen smaken allerminst bloemig en zoet geparfumeerd.
Vaak proef je juist krachtige, hartige smaken van bloemen waar je het niet van verwacht.
Probeer maar eens!

Geniet ervan...