startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 23 maart 2016

Doornenkroonbrood

Vóór Pasen is het Goede Vrijdag. Iedereen heeft een vrije dag, maar wat betekent Goede Vrijdag ook alweer?
Met dit brood op tafel, begin je daar gemakkelijker een gesprek over:

























Pasen valt altijd net in het voorjaar en we denken aan nieuw leven in de natuur; vandaar het symbool van het ei! Maar het betekent óók nieuw leven, omdat de dood overwonnen is, door Jezus Christus.
Maar die Goede Vrijdag dan?
Dát is geen zoetsappig verhaal..... Daar werd gestreden en geleden op een mensonterende, vreselijk wrede manier. We horen nu over vreselijke dingen die gebeuren in de wereld om ons heen..... wreed en schokkend. Maar is het niet vooral schokkend, omdat het steeds dichterbij komt? Geweld en wreedheden zijn van alle tijden. In sommige Afrikaanse en Aziatische landen bepaalt dat het leven van elke dag.
Als je  een beetje een indruk wilt krijgen van het lijden van Jezus, kun je de film 'The Passion' van Mel Gibson bekijken. Let op de kijkwijzercodes..... het is echt schokkend!

Dit doornenkroonbrood bakte ik deze week. Heel geschikt om met Goede Vrijdag (èn Pasen) te eten. Om te gedenken.....

Ik bak niet zo vaak brood, mijn broodbakmachine heb ik vorig jaar zelfs weggegeven.....
Maar eigenlijk is brood bakken niet zo moeilijk, ook zonder broodbakmachine. En je kunt zoveel variëren!!




Doornenkroonbrood

Ingrediënten:

  • 300 g volkorenmeel
  • 200 g tarwebloem
  • 10 g zout
  • 35 g verse gist (of een zakje gedroogde gist)
  • 250 ml lauwwarm water

Ik heb gekozen om er bruin brood van te maken. Wil je witbrood, dan neem je alleen tarwebloem. Wil je volkorenbrood, dan neem je alleen volkorenmeel (plus wat extra gist)
Ik gebruik altijd verse gist, maar met gedroogde gist gaat het net zo goed..
Ik heb er nu geen vulling doorheen gedaan, maar natuurlijk kun je daar ook mee experimenteren. Zeker als je ervaren bent in het broodbakken.

Hoe maak ik het klaar:
Doe het meel in een kom, samen met het zout en vermeng dit goed met elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Neem een deel van het lauwwarme water en roer hiermee de verste gist los. Schenk dit in het kuiltje. Roer met een houten lepel vanuit het midden en voeg eventueel de rest van het water toe, tot het deeg elastisch  aanvoelt. Is het te vochtig, voeg wat bloem toe. Is het te droog, voeg wat water toe......
                                                                                                                      

 
Nu komt het kneden! Dit is een belangrijk onderdeel om de gluten in het meel op te rekken. Gluten zorgen samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
Leg het deeg op een werkvlak, eventueel met bloem bestrooid. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. 


Vouw het dubbel en kneed het deeg in de andere richting. Herhaal dit verschillende malen. Als je gefrustreerd of gestrest bent, is dit een heel goede fase om doorheen te gaan. Leef je uit! 
|Daarna komt het rijzen. Het is belangrijk om het deeg op een warme plek te zetten, afgedekt in de kom. Laat het ongeveer 1 uur staan om te rijzen of tot het volume verdubbeld is. Je kunt de kom afdekken met een vochtige doek of met huishoudfolie. Je kunt de kom ook in de oven zetten bij ongeveer 40 graden.....  Dat is een goede, afgesloten warme plek, die ik zelf niet gebruikte omdat ik tegelijkertijd koekjes aan het bakken was.
Na de eerste rijs, kneed je het deeg nog één keer rustig door en daarna breng je het brood in de vorm.
Ik verdeelde het deeg in drie hompen en rolde ze uit. Omdat het deeg zo elastisch was, duurde dit nog best lang.
En dan vlechten..... Laat de uiteindes gewoon los van elkaar liggen. 

Want daarna buig je de vlecht naar elkaar toe, zodat het een krans wordt. Vlecht nu de uiteindes in elkaar....
Laat het deeg zó nog een keer rijzen, in de vorm en op het rooster waarop het gebakken wordt.
Deze rijzing duurt 30 - 50 minuten. Niet langer, anders zakt het deeg in tijdens het bakken.
Ondertussen verhit je de oven voor op 240 graden.

Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar.
Het brood is gaar als het goudbruin eruit ziet en hol klinkt als je er tegenaan tikt. 
Bestrijk het nog warme brood met wat water, zodat het gaat glanzen.
Is het brood na 30 minuten wat afgekoeld, dan neem je houten cocktailprikkers en steekt ze her en der in het brood, zodat ze alle kanten op prikken.
Het symbool van de dorens die diep doordrongen in het hoofd van Degene die de krans opgedrukt kreeg.

Ik ga dit brood nog een keer voor Pasen maken en wil er dan een hartige vulling aan toevoegen. Ik denk aan olijven, kruiden zoals rozemarijn en tijm, zongedroogde tomaatjes en wat pitjes. Hiermee kun je naar eigen smaak variëren. Vulling voeg je toe, voordat je het brood vormt èn voor de tweede rijs.

Het resultaat is goed, zowel voor het oog als voor de mond (prikkertjes mag je er bij het eten wel uit halen......;-)) 
Een reactie posten